Το πετρέλαιο της Βαγδάτης πυροδοτεί σοβαρό κίνδυνο υγείας

Από σελίδα του BBC, 29 Μαρτίου 2003

Δύο Βρετανοί επιστήμονες λένε ότι το πετρέλαιο που καίγεται γύρω από τη Βαγδάτη είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία πολλών ανθρώπων που ζουν εκεί.

Μια εκτίμηση λέει ότι η ρύπανση από τις πυρκαγιές θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετές χιλιάδες θανάτους. Το πιο πιθανό είναι να παρουσιαστούν κίνδυνοι με προβλήματα αναπνοής. Αλλά οι πυρκαγιές θεωρούνται πολύ μικρή στρατιωτική βοήθεια προς το παρόν.

Οι επιστήμονες μιλούσαν σε μια ενημέρωση στο Βασιλικό Ίδρυμα στο Λονδίνο για τα αποτελέσματα των διαρροών πετρελαίου και των πυρκαγιών στον πόλεμο.

Τεράστια νέφη μαύρου καπνού από το κάψιμο του πετρελαίου, που άναψαν οι ιρακινές δυνάμεις για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους πιλότους των ΗΠΑ, έχουν καλύψει τους ουρανούς πάνω από την πόλη για αρκετές ημέρες.

Αποδεκτά επίπεδα

Ο καθηγητής Ian Colbeck, του τμήματος βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Essex, είπε ότι αυτός επικεντρώθηκε στα επίπεδα των καρκινογόνων μορίων που εκπέμφθηκαν από τις πυρκαγιές, που ονομάζονται PM10.

Αυτά είναι μόρια μικρότερα από 10 μικρά του μέτρου, που μπορούν να διαπεράσουν βαθιά στους πνεύμονες, και έχουν συνδεθεί με τις αυξήσεις στα ποσοστά των ασθενειών και του θανάτου.

 "Σκέφτομαι ότι τα επίπεδα των καρκινογόνων μορίων στη Βαγδάτη είναι προς το παρόν επάνω από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

"Αυτά επιδεινώνουν βεβαίως τα προβλήματα κυρίως στους ευαίσθητους στο αναπνευστικό σύστημα. Σκέφτομαι ότι θα υπάρξουν κάπου 1.000-5.000 πρόσθετοι θάνατοι αργότερα από τα αποτελέσματα των πυρκαγιών."

"Το να είσαι τώρα στη Βαγδάτη πρέπει να είναι, όπως μέσα σε ένα γκαράζ με όλες τις μηχανές ανοικτές. Αλλά με στρατιωτικούς όρους ο καπνός δεν θα βοηθήσει τους Ιρακινούς για πολύ, αν και ίσως θα μπορούσε εάν έλθουν σε σύρραξη μέσα στην πόλη".

Ο James Readman, καθηγητής της βιογεωχημείας στο Θαλάσσιο Εργαστήριο του Πλύμουθ, είπε ότι ο καπνός θα μπορούσε να δυσκολέψει να βρουν τους στόχους τους οι βόμβες οι καθοδηγούμενες με laser.

Αλλά τα περισσότερα από τα όπλα του συνασπισμού θα είναι απρόσβλητα από τον καπνό.

Θεώρησε ότι τα αποτελέσματα πάνω στην υγεία θα είναι σημαντικότερα. Ο καθηγητής Readman είπε: "Πρέπει να ανησυχήσουμε για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH) από τις πυρκαγιές, οι οποίες είναι συνδεμένες με τον καρκίνο."

Η Αμερικανική Υπηρεσία για τις τοξικά ουσίες λέει ότι τα  PAH σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της ελλιπούς καύσης του άνθρακα, του πετρελαίου και του αερίου, των απορριμμάτων, ή άλλων οργανικών ουσιών όπως ο καπνός.

Ανησυχία για το απεμπλουτισμένο ουράνιο - DU

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο πιθανά να είναι καρκινογόνο γιατί έχει βρεθεί ότι προκαλούν αναπαραγωγικά προβλήματα και γενετικά προβλήματα στα πειραματόζωα.

Πολλοί άνθρωποι στο Ιράκ λένε ότι τα ποσοστά καρκίνου στο Νότο της χώρας έχουν αυξηθεί αισθητά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου του 1991.

Ο καθηγητής Readman είπε ότι είναι αδύνατο να ειπωθεί εάν τα αυξημένα επίπεδα του PAH φταίνε ή το απεμπλουτισμένο ουράνιο όπως τόσοι πολλοί Ιρακινοί και οι παλαίμαχοι θεωρούν ότι φταίει.

Ο κίνδυνος θα μπορούσε να εξηγηθεί και με τα δύο. Σε εκείνο τον πόλεμο τα επίπεδα του PM10 ήταν επίσης πολύ αυξημένα και προκαλούσαν ανησυχία.

Οι Αμερικανοί είπαν ότι οι συγκεντρώσεις των ρύπων από τις πυρκαγιές στα πηγάδια πετρελαίου στο Κουβέιτ ήταν χαμηλά για να προξενήσουν βλάβες σε βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτός από το PM10.

Τότε στο πόλεμο του Κόλπου βρέθηκαν 1.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στη Σαουδική Αραβία. Το όριο στο Λονδίνο είναι 50 μικρογραμμάρια.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το απεμπλουτισμένο ουράνιο βρίσκεται ακόμη στη Βοσνία
Οι επιστήμονες πιέζουν για την επαναεξέταση του πολέμου
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Βασιλικό Ίδρυμα
Εταιρεία Αερολύματος
Home