Οι επιστήμονες πιέζουν για την επαναεξέταση του πολέμου

Από σελίδα του BBC, 25 Μαρτίου 2003

Μια επείγουσα έκκληση προς τον καθένα, να εξετάσουν και πάλι τον πόλεμο του Ιράκ, έχει προωθηθεί από 38 εξέχοντες επιστήμονες.

Οι επιστήμονες αυτοί είναι μέλη του συμβουλίου της IUCN, της Ένωσης για την Παγκόσμια Διατήρηση της κληρονομιάς, που αντιπροσωπεύει 70 κυβερνήσεις και εδρεύει στη Γενεύη.

Αυτή η δήλωση καλεί όλους τους εμπλεκόμενους "να κάνουν πίσω" και να δουν καλύτερα τις καταστάσεις.

Το Συμβούλιο αυτό αναφέρει ότι ο πόλεμος "είναι πάντα μια τραγική αποτυχία", αφήνοντας απέραντα χρέη και έξοδα στα ίχνη του.

Το Συμβούλιο της IUCN αναφέτρει μεταξύ των άλλων: "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα γεγονότα των οποίων ο αντίκτυπος θα μπορούσε να υπονομεύσει μακροχρόνια την ικανότητα ανοικοδόμησης στο μέλλον.

"Το IUCN έχει παρακολουθήσει με αυξανόμενη ανησυχία την ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ", λέει η δήλωση, και θέλει να συμβάλει "στην αποτροπή της ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής τραγωδίας που θα ακολουθήσει αναπόφευκτα μετά τον πόλεμο".

Μελλοντικοί φόβοι

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το Πρωτόκολλο 1 των Συμβάσεων της Γενεύης απαγορεύει τη χρήση μεθόδων εχθροπραξιών που προορίζονται ή που αναμένονται να προκαλέσουν εκτεταμένες, μακροπρόθεσμες και σοβαρές ζημιές στο φυσικό περιβάλλον. 

Η δήλωση λέει ότι το Συμβούλιο της IUCN ολοκλήρωσε τις περιβαλλοντικές συνέπειες του πολέμου του 1991 εναντίον του Ιράκ που είχαν προκαλέσει εκτεταμένες, καταστρεπτικές ζημιές που επεκτάθηκαν αρκετά πέρα από την περιοχή της σύγκρουσης.

"Μια επανάληψη αυτής της καταστροφικής ζημιάς, που προκαλείται κατόπιν στους ποταμούς, τους υγροβιότοπους, τα έλη, την έρημο και τις θάλασσες θα έχει καταστρεπτικές μακροπρόθεσμες επιδράσεις.

Αριστερά: Μια βόμβα 21.000 λιβρών, των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον από την ένοπλη σύγκρουση μπορεί να υπονομεύσει τις φυσικές πηγές από τις οποίες εκατομμύρια ανθρώπων εξαρτώνται για τις ανάγκες τους.

"Η ένοπλη σύγκρουση είναι πάντα μια τραγική αποτυχία. Αν και σε μερικές ακραίες περιστάσεις είναι η κινητήριος δύναμη προς ένα καινούργιο στάδιο συνεργασίας και προόδου, η ανθρώπινη και οικολογική διατίμηση που πληρώνεται για τη σύγχρονη μορφή των εχθροπραξιών είναι κολοσσιαία, και το χρέος που αφήνεται πίσω διαρκεί χρόνια ή και δεκαετίες ακόμη".

Διακινδυνεύει

"Ενώ είναι δύσκολο στην τρέχουσα περίοδο της κρίσης να κάνουμε πίσω και να βάλουμε τη κατάσταση στην ευρύτερη προοπτική του, αυτό είναι εντούτοις που πρέπει να κάνουμε...

"Ένα βιώσιμο μέλλον απαιτεί μια γερή οικονομία, μια κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, και μια υγιή διαχείριση των Γήινων πόρων. Κανένας από αυτούς τους στενά σχετικούς στόχους δεν μπορεί να προωθηθεί το χρόνο της ένοπλης σύγκρουσης".

Ο Δρ Jeff McNeely, κύριος επιστήμονας του IUCN, ανέφερε επίσης: "Το περιβάλλον πλήρωσε ένα πολύ υψηλό τίμημα για την αποβολή του Σαντάμ Χουσείν από το Κουβέιτ.

"Το περιβαλλοντικό τίμημα που πληρώνεται αυτή τη φορά μπορεί να είναι πολύ βαρύτερο από το 1991.

"Η σύγκρουση είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Οι αντιμαχόμενοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο - για να σκεφτούν.

"Πολλές συγκρούσεις στην περιοχή βρίσκονται πάνω από τις πηγές - όχι μόνο του πετρελαίου, αλλά ειδικά για το νερό. Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με τη συμβουλή για τη διαχείριση των πηγών αυτών".

Είπε ότι το IUCN ανησύχησε ειδικά για τα βιολογικά όπλα. "Θα μπορούσαν να είναι καταστρεπτικοί και στους ανθρώπους και στα ζώα.

"Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ η πανώλη έγινε μια πραγματική επιδημία και στις δύο χώρες. Κανένας δεν ξέρει εάν χρησιμοποιήθηκε ως όπλο.

"Υπάρχει ένας μύκητας, ο fusarium, που επιτίθεται στους φοίνικες. Εμφανίστηκε αρχικά στην περιοχή το 1991 - μέχρι τότε ήταν άγνωστο στην περιοχή.

"Τα βιολογικά όπλα έχουν ονομαστεί η πυρηνική βόμβα των φτωχών, και η χρησιμοποίηση τους στον πόλεμο καταδεικνύει απλά πόσο αποτελεσματικά είναι".

Το συμβούλιο των 38 μελών είναι κύριο το σώμα διακυβέρνησης του IUCN μεταξύ των περιόδων που συνεδριάζει η Ένωση για την Παγκόσμια Διατήρησης, τη γενική συνάθροιση των μελών του, που περιλαμβάνουν περίπου 750 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι Νομπελίστες Αμερικανοί επιστήμονες αντιτάσσονται στον πόλεμο με το Ιράκ
Διαψεύσθηκαν οι φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
IUCN
Environmental Law Alliance Worldwide
Center for International Environmental Law
Geneva Conventions - Protocol 1
Home