Διαψεύσθηκαν οι φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου

Από το δίκτυο, 20 Μαρτίου 2003

 Με την Αμερική και τους συμμάχους της να βρίσκονται και πάλι σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται και πάλι σε επιφυλακή, ώστε να σβήσουν τυχόν πυρκαγιά σε πετρελαιοπηγές της περιοχής. Όμως και οι ειδικοί επιστήμονες αρχίζουν να σκέπτονται τα φαινόμενα που θα επακολουθήσουν των τυχών εμπρησμών εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν διατάξει τα στρατεύματά του να ανατινάξουν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ.

Οι μεγάλης διάρκειας πυρκαγιές θα έχουν μεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες, σύμφωνα με τον Ian Willmore, της οργάνωσης Friends of the Earth. Στο Κουβέιτ, σύμφωνα με τον Willmore, τουλάχιστον 1000 άτομα θα πεθάνουν σαν άμεσο αποτέλεσμα της μόλυνσης του αέρα.

Οι ειδικοί επιστήμονες, δώδεκα χρόνια πριν, είχαν προβλέψει πάλι έναν μίνι-πυρηνικό χειμώνα ότι θα έφερνε ο μαύρος καπνός από τις καιγόμενες πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ κατά τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο. Οι φλεγόμενες πετρελαιοπηγές και ο καπνός που σκέπαζε τον ουρανό, το Φεβρουάριο του 1991, έμοιαζε σαν την αποκάλυψη.

Οι προβλέψεις τους ήταν πραγματικά τρομακτικές: Την ώρα που οι στρατιώτες του Ιράκ έβαζαν φωτιά σε περίπου 732 πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ, προς το τέλος του πρώτου Πολέμου στον Κόλπο, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούσαν πως οι πύρινες κολάσεις θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα τεράστιο νέφος από μαύρο καπνό, το οποίο θα φθάσει μέχρι τη στρατόσφαιρα, θα περικυκλώσει τον Πλανήτη και θα πυροδοτήσει έναν μίνι-πυρηνικό χειμώνα.

Οι θερινές θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή και τη γειτονική Ινδία θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι μουσώνες της Ινδίας θα εξασθενούσαν, καταστρέφοντας τη γεωργία και ολόκληρα οικοσυστήματα.

Αλλά η πραγματικότητα διέψευσε τις προβλέψεις περί κλιματικού "κατακλυσμού" και πυρηνικού χειμώνα.

Το Μάιο του 1991, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και η Αμυντική Πυρηνική Υπηρεσία -ύστερα από την προειδοποίηση για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού χειμώνα- έστειλαν μια ομάδα στο Κουβέιτ. Ορισμένες φορές, ο καπνός ήταν τόσο πυκνός, που ήταν αδύνατον να δει κανείς τις ηλιακές ακτίνες.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το αργό πετρέλαιο του Κουβέιτ είχε υψηλή περιεκτικότητα σε θαλασσινό νερό. Παράλληλα, η τότε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας κράτησε το νέφος στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Το πετρέλαιο περιέχει θειάφι, καθώς το πετρέλαιο δημιουργείται από το θάνατο ζωντανών οργανισμών. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αργού. Η μία κατηγορία αργού περιέχει περισσότερο θειάφι έναντι του άλλου. Οι πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ παράγουν πετρέλαιο με 2.5% ή και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θείο, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ενεργειακής Υπηρεσίας (ΕΙΑ).

Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ στο Κιρκούκ έχουν 2% περιεκτικότητα σε θείο, όπως τονίζει η ΕΙΑ, ενώ το αργό από τη Νότια περιοχή Ρουμάιλα περιέχει θείο 2% με 3.4%.

Αυτό σημαίνει πως τυχόν πυρκαγιές σε ορισμένες πετρελαιοπηγές του Ιράκ δεν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για το κλίμα της Γης, ενώ κάποιες άλλες ενδεχομένως να συμβάλουν σε κλιματολογικές αλλαγές σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Τις προσεχείς μέρες θα διαπιστώσουμε τι πρόκειται να συμβεί, εάν οι ιρακινές πετρελαιοπηγές καούν ανεξέλεγκτα για πολλές ημέρες.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
War in Iraq
Center for Strategic and International Studies
Home