Το απεμπλουτισμένο ουράνιο βρίσκεται ακόμη στη Βοσνία

Από σελίδα του BBC, 26 Μαρτίου 2003

Τα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU), που χρησιμοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ στα μέσα της δεκαετίας του '90 στη Βοσνία, μολύνουν ακόμα τον αέρα και το νερό εκεί, αναφέρουν οι εκθέσεις του ΟΗΕ.

Η έκθεση λέει ότι δεν υπάρχει καμία αιτία για συναγερμό, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) προωθούν προφυλάξεις και κανονικούς ελέγχους.

Η μελέτη αυτή έχει κάνει σημαντικές προόδους στο να κατανοήσουμε πώς το DU συμπεριφέρεται στο περιβάλλον και είναι  βασισμένη στην εργασία εμπειρογνωμόνων σε 15 περιοχές της Βοσνίας όπου χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά με DU. Η UNEP επέλεξε αυτές τις περιοχές από τα στοιχεία που δόθηκαν από το ΝΑΤΟ και τις τοπικές αρχές.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το DU που χρησιμοποιείται τώρα στο Ιράκ θα συμπεριφερθεί πιθανώς με τον ίδιο τρόπο, και απαιτείται να προσεχθεί πολύ στενά.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις που μάχονται στο Ιράκ έχουν χρησιμοποιήσει ήδη πολεμοφόδια με DU εκεί.

Το DU είναι ένα βαρύ μέταλλο, 1.7 φορές πυκνότερο του μολύβδου. Είναι ιδανικό για να διατρυπάει το τεθωρακισμένο, και χρησιμοποιείται κυρίως για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενών και άλλων θωρακισμένων στόχων.

Ο Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ ισχυρίζονται ότι αυτό ενέχει μικρό κίνδυνο στο πεδίο μάχης ή στη συνέχεια, αν και αυτοί λένε ότι αυτοί που βρίσκονται μέσα στα στρατιωτικά οχήματα, που είναι κοντά στα κτυπημένα με πυρομαχικά με DU, πρέπει να φορούν προστατευτικά  ρούχα.

Λόγος ανησυχίας

Η ιστοσελίδα του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας λέει τα εξής: "Αναγνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας μικρός κίνδυνος για το προσωπικό των υπηρεσιών μας από το DU εάν αυτοί εργάζονται χωρίς προστασία κοντά σε ένα όχημα που χτυπήθηκε πρόσφατα από πυρομαχικά με  DU". 

Όμως ο ΟΗΕ έχει βρει μόλυνση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν εκεί το 1994 και 1995.

Τα συμπεράσματά του ΟΗΕ αναφέρονται λεπτομερώς σε μια έκθεση για το μειωμένο ουράνιο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που δημοσιεύθηκε από τη μονάδα αξιολόγησης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Αξιολόγησης των Η.Ε (PCAU).

Ο Δρ Klaus Toepfer, εκτελεστικός διευθυντής της UNEP, είπε: "Αυτά τα συμπεράσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν ως αιτία για συναγερμό. Εντούτοις, συστήνουμε να λαμβάνονται προφυλάξεις και ειδικότερα ότι το έδαφος και το πόσιμο νερό πάνω και κοντά στους τόπους όπου έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του DU να ελέγχεται τακτικά."

Τα νέα και σημαντικά συμπεράσματα που προσδιορίζονται από τη μελέτη είναι τα εξής:
Η επίγεια μόλυνση εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα εκεί όπου στερεά τεμάχια του DU έχουν διεισδύσει, και είναι περιορισμένη στον χώρο, περίπου ένα ή δύο μέτρα γύρω από το σημείο της έκρηξης, όπου τα τεμάχια των πυρομαχικών έχουν διαβρωθεί γρήγορα, χάνοντας το 25% της μάζας τους μέσα στα επτά χρόνια.

Μέσα σε 25-35 χρόνια από την έκρηξη αυτά θα διαβρωθούν εντελώς. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το DU θα μολύνει τα υπόγεια νερά σύμφωνα με την έκθεση. Η UNEP συστήνει τη χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, με συνεχή δειγματοληψία  για αρκετά χρόνια. Επίσης βρέθηκε μόλυνση σε δύο χωριστές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων και δύο εσωτερικών χώρων, πράγμα που δείχνει ότι ο άνεμος ή οι άνθρωποι μπορεί να μεταφέρουν τη σκόνη του απεμπλουτισμένου ουρανίου πολλά χρόνια μετά την πρόσκρουση.

Η μελέτη συστήνει τη συλλογή κομματιών με DU, που καλύπτουν μολυσμένα σημεία με άσφαλτο ή καθαρό χώμα, διατηρώντας αρχεία των μολυσμένων περιοχών, και ερευνώντας όλες τις παθήσεις.

Μη αποδεδειγμένοι κίνδυνοι

Η UNEP λέει ότι ο τοπικός πληθυσμός και ακόμη οι ομάδες εξουδετέρωσης των ναρκών "δεν γνωρίζουν αρκετά τους κινδύνους και αυτά τα ζητήματα", και προωθεί μια εκστρατεία δημόσιας ευαισθητοποίησης της μόλυνσης από το DU.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), μέρος αυτής της ομάδας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, "λόγω της έλλειψης ενός  οργανωμένου αρχείου για τον καρκίνο και συστήματος αναφοράς, οι ισχυρισμοί για μια αύξηση στα ποσοστά δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, που προέρχονται από το DU δεν μπορεί να τεκμηριωθεί".

Και συνεχίζει η UNEP : "Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία... δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα απίθανο ότι το DU θα μπορούσε να συνδεθεί με οποιαδήποτε από τα αναφερόμενα προβλήματα υγείας".

Αλλά ο Pekka Haavisto, που προεδρεύει των προγραμμάτων της UNEP για το απεμπλουτισμένο ουράνιο, είπε στις ειδήσεις του BBC : "Δεν υπάρχει κανένα έντονα περιεκτικό στοιχείο καρκίνου, ειδικά από την εποχή του πολέμου.

"Πάντα έχουμε πει ότι εάν οι άνθρωποι εισέπνευσαν τη σκόνη για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, θα μπορούσατε να έχετε έναν κίνδυνο για την υγεία.

"Τώρα επικεντρωνόμαστε για να βρούμε ότι μπορούμε τώρα να μετρήσουμε το DU στα υπόγεια νερά, ενώ η εύρεση της σκόνης στα κτίρια τα κτυπημένα από το πυροβολικό ήταν πολύ δύσκολο.

"Εάν το DU χρησιμοποιείται στο Ιράκ σκέφτομαι ότι οι συνέπειες θα είναι παρόμοιες. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθηθεί πολύ στενά."

Οι συμμαχικές δυνάμεις έβαλαν φωτιά σε τουλάχιστον 300 τόνους DU στον πόλεμο του Κόλπου του 1991.

Τι είναι το DU

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι υποπροϊόν της διαδικασίας εμπλουτισμού του φυσικού ουρανίου και χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων μεγάλης διατρητικής ικανότητας. Είναι λιγότερο ραδιενεργό (κατά 40%) από το φυσικό ουράνιο, αλλά σχεδόν εξίσου τοξικό. Σε υψηλές θερμοκρασίες -400 βαθμών Κελσίου και πάνω- το μέταλλο αναφλέγεται και καίγεται. Κατά την καύση παράγονται αδιάλυτα οξείδια, όπως UO2, U3O8 οι κόκκοι του οποίων, αν έχουν διάμετρο από 0,5 έως 5 μm, αιωρούνται. Η εισπνοή αυτής της ραδιενεργού σκόνης -λόγω και της χημικής τοξικότητάς της- μπορεί να προκαλεί βλάβες στα όργανα και στους ιστούς, ενώ πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο υπεύθυνο για όσα το κατηγορούν;
Η μελέτη για τις ιατρικές επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου στα Βαλκάνια, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Τα όπλα του ουρανίου, κίνδυνος για την υγεία
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
US Gulf War Veterans
Depleted Uranium Information
Depleted Uranium (BBCi)
Home