Η μελέτη για τις ιατρικές επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου στα Βαλκάνια, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Από σελίδα του Πενταγώνου 30 Οκτωβρίου 2001

ελέγχοντας το ουράνιοΤο Αμερικανικό Πεντάγωνο, εξέδωσε μια ανακοίνωση που συνοψίζει τις ιατρικές και περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, που διενεργήθηκαν στην περιοχή των Βαλκανίων από διάφορες χώρες, διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ιδιωτικών ιδρυμάτων. Αυτή διενεργήθηκε έπειτα από την αποκάλυψη που έγινε το Ιανουάριο του 2001, πως πολλοί στρατιώτες της ιταλικής ειρηνευτικής δύναμης έχουν προσβληθεί από ένα "σύνδρομο των Βαλκανίων ". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι έρευνες δεν έχουν βρεί οποιεσδήποτε συνδέσεις μεταξύ του απεμπλουτισμένου ουρανίου στα Βαλκάνια και αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έγινε ανεξάρτητα από το Πεντάγωνο. Το έγγραφο αυτό εξετάζει τις αξιολογήσεις που εκτελέστηκαν από την United Kingdom Royal Society, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανώσεων.

Οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ευρώπη προκλήθηκαν αρχικά από τις εκθέσεις εφημερίδων. Οι ιταλικές αναφορές των Μ.Μ.Ε. προσπάθησαν αρχικά να συνδέσουν μια προφανή άνοδο στον αριθμό των στρατιωτών που προσεβλήθηκαν από λευχαιμία, με την έκθεση στο απεμπλουτισμένο   ουράνιο.

Μετά όμως από μια εκτενή επιστημονική μελέτη, η ιταλική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνότητα της λευχαιμίας δεν ήταν τόσο υψηλή στους βαλκανικούς παλαιμάχους όπως ήταν στο γενικό πληθυσμό.

Πολλές άλλες χώρες άρχισαν τα ιατρικά προγράμματα διαλογής για τους παλαιμάχους της Βοσνίας τους. Μέχρι τώρα, κανένας δεν έχει εκθέσει τα ανυψωμένα επίπεδα ουράνιου στα ούρα των στρατιωτών τους, ή οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες υγείας που αποδίδουν στη μειωμένη έκθεση ουράνιου.

Επειδή το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα βαρύ μέταλλο, μπορεί να είναι ενδεχομένως επιβλαβές υπό ορισμένες συνθήκες. Για εκείνο τον λόγο, τα έθνη του ΝΑΤΟ έχουν καθιερώσει την κατάρτιση στις προφυλάξεις ασφάλειας να χρησιμοποιήσουν σε μια περιοχή όπου το απεμπλουτισμένο μειωμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκε στρατιωτικά. 

Σύμφωνα με τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές, τουλάχιστον 13 χώρες έστειλαν ειδικευμένες ομάδες τους στα Βαλκάνια προκειμένου να ελέγξουν δείγματα από το χώμα, την ατμόσφαιρα, το νερό, τη βλάστηση και τα τρόφιμα, χωρίς να υπολογίζονται και οι περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονήθηκαν από τον ΟΗΕ κι άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο υπεύθυνο για όσα το κατηγορούν
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Έκθεση για το απεμπλουτισμένο Ουράνιο
Home