Σήματα από το διάστημα θα επανεξεταστούν για την ανεύρεση ΕΤ

Από το δίκτυο, 10 Μαρτίου 2003

Τρεισήμισι χρόνια πέρασαν που άρχισε το πρόγραμμα  SETI@home και οι υπεύθυνοι προσδιόρισαν κάποια  ραδιοσήματα από το διάστημα, τα οποία θα επανεξεταστούν σύμφωνα με τους επικεφαλείς στο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο, όπου βρίσκεται το ραδιοτηλεσκόπιο των 305 μέτρων, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Μετά από εκατομμύρια υπολογισμούς σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, με τη βοήθεια των  screensaver του SETI@home, προς αναζήτηση των ευφυών σημάτων από το διάστημα, οι υπεύθυνοι έχουν φτιάξει έναν κατάλογο ραδιοπηγών υποψηφίων που αξίζουν και μια δεύτερη ματιά.

Τρία μέλη της ομάδας SETI@home στο Πουέρτο Ρίκο αυτό το μήνα θα σημαδέψουν στον ουρανό, με το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo, σε 150 σημεία τα οποία προσδιόρισαν ως πηγές πιθανών σημάτων από ευφυείς πολιτισμούς.

Το SETI@home (The Search for Extraterrestrial Intelligence) είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστών που χρησιμοποιεί τους υπολογιστές, όταν αυτοί δεν εργάζονται, για να αναλύσουν τα ραδιοστοιχεία των τηλεσκοπίων προς αναζήτηση των ισχυρών ή ασυνήθιστων σημάτων από το διάστημα. Τα υποψήφια για την επανα-παρατήρηση είναι ιδιαίτερα ισχυρά σήματα ή που έχουν παρατηρηθεί στο ίδιο σημείο περισσότερο από μία φορά, μερικά και πέντε ή έξι φορές.

"Αυτό είναι το αποκορύφωμα περισσότερων από τριών ετών υπολογισμών, που είναι ο μεγαλύτερος υπολογισμός που έχει γίνει ποτέ", αναφέρει ο David  Anderson, διευθυντής των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Berkeley για το SETI@home.

"Αυτοί οι υπολογισμοί είναι το κύριο σημείο του προγράμματος SETI@home.

Οι χρήστες του SETI@home θα πρέπει να βρουν αποτελέσματα των επανα-παρατηρήσεων μέσα σε δύο έως τρεις μήνες από τώρα.

Εν τούτοις ο Anderson είναι προσεκτικός για τα 150 σήματα. Δεν υπάρχει αύξηση των προσδοκιών των ανθρώπων ότι θα ανακαλύψουν ένα σήμα από έναν εξωγήινο πολιτισμό.

"Εάν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα για την εύρεση ενός εξωγήινου σήματος, είναι πιθανώς πολύ λιγότερο από ένα τοις εκατό," είπε.

Ο φυσικός Dan Werthimer, του Πανεπιστημίου Berkeley επικεφαλής επιστήμονας του SETI@home, δεν μεταβάλλονται οι ελπίδες του ούτε πάνω, ούτε κάτω. Έχει διευθύνει την αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης (SETI) επί 24 έτη - τα 11 χρόνια χρησιμοποιεί το ραδιοτηλεσκόπιο των 305 μέτρων Arecibo  - και πολλές φορές έχει ξανακοιτάξει μια θέση στον ουρανό όταν βρέθηκε ένα ισχυρό ραδιοσήμα. Το οποίο όμως αποδείχθηκε ότι προερχόταν από τυχαίο θόρυβο, μια δυσλειτουργία ή ένα διερχόμενο δορυφόρο και κάθε φορά είχε απογοητευθεί.

Το SETI@home πρόσφερε τον screensaver του στον κόσμο τον Μάιο του 1999, που είναι το πρώτο παράδειγμα ευρείας κλίμακας κατανεμημένης υπολογισμτικής ισχύος - όταν δεν απασχολούνται οι υπολογιστές, στη σύνδεση μέσω του Διαδικτύου, για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα υπολογιστικά προβλήματα. Το κλειδί στην επιτυχία του ήταν μια καρποφόρος συνεργασία μεταξύ του Anderson, έναν επιστήμονα ειδικό στους υπολογιστές, που ήταν ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την ανάπτυξη του διανεμηθέντος υπολογιστικού προγράμματος, και του Werthimer, ένα φυσικό με δύο δεκαετίες εμπειρίας, που συλλέγει τα ραδιοστοιχεία και που τα αναλύει για την αναζήτηση των ασυνήθιστων σημάτων από το διάστημα.

Η συνδυασμένη υπολογιστική ισχύς των υπολογιστών όλων των συμμετεχόντων χρηστών χρησιμοποιείται για την ανάλυση των ραδιοσημάτων που συλλαμβάνονται από το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο. Στόχος της ανάλυσης είναι να εντοπιστεί σε αυτά κάποια απρόσμενη κανονικότητα, η οποία θα αποδεικνύει ενδεχομένως ότι η εκπομπή τους είναι εσκεμμένη και όχι προϊόν τυχαίων φυσικών φαινομένων.

Το SETI@home έχει δημιουργήσει πολυάριθμα κι άλλα διανεμηθέντα προγράμματα υπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του Folding@home για να υπολογίσει την τρισδιάστατη δομή των πρωτεϊνών και της κλιματικής αλλαγής (climateprediction.net) για να βελτιώσει τις επιστημονικές προβλέψεις του κλίματος του 21ου αιώνα.

Ο Dan Werthimer και ο Anderson υπογραμμίζουν ότι, ενώ οι επαναπαρατηρήσεις είναι το αποκορύφωμα σχεδόν τεσσάρων ετών ανιχνευθέντων στοιχείων, το SETI@home δεν τελιώνει εδώ. Ο Werthimer ελπίζει να ιδρύσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα Νοτίου  Ημισφαιρίου SETI στο παρατηρητήριο Parkes στην Αυστραλία, τα στοιχεία του οποίου τροφοδοτούν το SETI@home.

Εκτός από την Planetary Society, άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Sun Microsystems, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, η Quantum Corp., η Fujifilm Computer Products και η Network Appliance.

Αναφορά: Από σελίδα του Πανεπιστημίου Berkeley

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα σήμα από τα αστέρια - η έρευνα της εξωγήινης ζωής
Πως ψάχνουμε για να βρούμε αν υπάρχει ζωή στο Σύμπαν;
Η έρευνα για ζωή στο διάστημα (SETI)
Αστρονόμοι ελπίζουν να βρουν E.T. τα επόμενα 25 χρόνια
Η τυχαία επικοινωνία μεταξύ υπολογιστών λύνει το πρόβλημα κατανομής εργασιών μεταξύ τους
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
SETI
Home