Αστρονόμοι ελπίζουν να βρουν E.T. τα επόμενα 25 χρόνια 

Από σελίδα του Reuters, 16 Ιουλίου 2002

Επιστήμονες που ψάχνουν σε αστέρια για εξωγήινη ζωή είναι πεπεισμένοι ότι η E.T. υπάρχει έξω στο διάστημα -- αλλά μόνο που δεν έχουν την τεχνογνωσία για να ανιχνεύσουν μια τέτοια ύπαρξη. 

Αλλά τώρα οι σημερινές τεχνολογικές πρόοδοι έχουν ανοίξει το δρόμο για τους επιστήμονες να ελέγξουν εκατομμύρια συστήματα αστεριών, που  προηγουμένως ήταν άγνωστα, αυξάνοντας εντυπωσιακά τις πιθανότητες για την εύρεση ευφυούς ζωής στο εξώτερο διάστημα στα επόμενα 25 έτη. Αυτή είναι η άποψη της μεγαλύτερης παγκόσμιας μη κυβερνητικής  υπηρεσίας για εύρεση εξωγήινης ζωής . 

"Ψάχνουμε για βελόνες στ' άχυρα που είναι ο γαλαξίας μας, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες βελόνες εκεί πάνω",  είπε ο Seth Shostak, ένας ανώτερος αστρονόμος στο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα για την Αναζήτηση της Εξωγήινης Νοημοσύνης, το γνωστό μας  (SETI), στην Καλιφόρνια.

"Με τον αριθμό των νέων συστημάτων αστεριών που ελπίζουμε τώρα να ελέγξουμε, πρέπει να βρούμε ένα E.T. μέσα στα επόμενα 25 έτη". 

Αλλά ο Shostak, που επισκέπτεται την Αυστραλία για να παρευρεθεί σε μια διάσκεψη σχετικά με την Εξωγήινη Έρευνα, είπε μάλιστα ότι η ανίχνευση της Εξωγήινης Ζωής, όπως το εξωγήινο ον στην ταινία E.T., ήταν μόνο η αρχή. 

"Ακόμα κι αν ανιχνεύσουμε ζωή εκεί πάνω, δεν θα ξέρουμε τίποτα ακόμα για ποια μορφή ζωής θα έχουμε ανιχνεύσει και αμφιβάλλω ότι θα είναι σε θέση -- ή θα θελήσουν -- να επικοινωνήσουν με μας", συνεχίζει ο  Shostak.

Καθώς το ίδρυμα SETI, που ιδρύθηκε το 1984, έχει ελέγξει αμέτρητα ράδιο σήματα, ελπίζει να συλλάβει κάποτε μια μετάδοση από το εξωτερικό διάστημα. Το δικό του project, Phoenix, διευθύνει δύο ετήσιες περιόδους επικοινωνίας με το διάστημα,  τριών εβδομάδων,  με ένα ράδιο τηλεσκόπιο στο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο. 

Το project Phoenix, που θεωρείται από όλους ως έμπνευση για το φιλμ του 1997 "Επαφή", στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Jodie   Foster και που έδειχνε μια έρευνα για ζωή πέρα από τη Γη, είναι ένα project που χρηματοδοτείται από ιδιώτες. Το project αυτό διαδέχθηκε το αρχικό πρόγραμμα της NASA, που ακυρώθηκε το 1993 μέσα σε πολύ σκεπτικισμό από το Αμερικανικό Κογκρέσο. 

Αλλά η αναζήτηση για εξωγήινη ζωή είναι αργή. Περίπου 500 από 1.000 αστέρια στόχους έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα-- και δεν έχει ανιχνευθεί καμία εξωγήινη μετάδοση. 

Ο E.T. δεν είναι στην άλλη γραμμή

"Παίρνουμε σήματα όλη την ώρα αλλά όταν ελεγχθούν έχουν όλα αυτά ανθρώπινη προέλευση... και δεν είναι από E.T.,,", λέει ο Shostak. 

Ανέφερε ότι το Ίδρυμα, που χρηματοδοτείται από ιδιώτες, ανέπτυξε ένα γιγαντιαίο τηλεσκόπιο των 26 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει το 2005 να ψάχνει τα αστέρια για σήματα τουλάχιστον 100 φορές γρηγορότερα. 

Το δίκτυο τηλεσκοπίων Allen, που ονομάστηκε έτσι από το χορηγό και τον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, είναι ένα δίκτυο περισσότερο από 350 δορυφορικών ράδιο πιάτων διαμέτρου περίπου 6 μέτρων το κάθε ένα, δίνοντας στο δίκτυο μια περιοχή συλλογής μεγαλύτερη από αυτή ενός πιάτου 100 μέτρων.

Το δίκτυο Allen, που φτιάχνεται στο Hat Creek Observatory κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, θα επεκτείνει επίσης την αστρική κατόπτευση που θα κάνει το Ίδρυμα σε 100.000 ή ακόμα και ένα εκατομμύριο κοντινά αστέρια, ψάχνοντας 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες εβδομαδιαίως. 

Ο αστρονόμος Shostak τονίζει μάλιστα ότι είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει ευφυής ζωή εκεί έξω στο διάστημα-- αλλά μην αναμείνετε να βρείτε αξιαγάπητο, φοβισμένο E.T όπως στην ταινία.

Και συνεχίζει ότι εάν οποιοσδήποτε εξωγήινος μοιράζεται την ίδια οργανική χημεία την βασισμένη στον άνθρακα, όπως ο άνθρωπος, αυτός πιθανώς θα έχει ένας κεντρικό επεξεργαστικό σύστημα (εγκέφαλο), μάτι, ένα στόμα ή και δύο ακόμη, πόδι και κάποια αναπαραγωγή μορφή. 

Αλλά ο Shostak σκέφτεται ότι οποιαδήποτε ευφυής εξωγήινη ζωή θα βρίσκεται αρκετά έτη φωτός πέρα από τη νοημοσύνη του ατόμου. 

"Αυτό που είναι πιθανότερο να ακούσουμε θα είναι πέρα ως πέρα μακριά  από το δικό μας επίπεδό, που μπορεί να μην είναι βιολογικό οπωσδήποτε αλλά κάποια τεχνητή μορφή της ζωής", συνέχισε. "Μην αναμείνετε έναν παράξενο εξωγήινο ανθρωπάκι να είναι στο τέλος της άλλης άκρης της γραμμής". 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η ιστορία της έρευνας για την εξωγήινη ζωή στο Σύμπαν (SETI), σε 13 συνέχειες
Η Γη στέλνει σήματα στους εξωγήινους πολιτισμούς
Home