Κίνδυνος από τις βρώμικες βόμβες

Από την σελίδα του MSNBC, 12 Μαρτίου 2003

Μια συσκευή ακτινοβολιών, στο μεγέθους ενός γραφείου, μπορεί να σκοτώσει αμέσως εκατομμύρια μολυσματικών μικροβίων στο κρέας και άλλα τρόφιμα. Η εργασία αυτή γίνεται με την ακτινοβολία που εκπέμπεται από σκόνη χλωριούχου καισίου ή κάποιο άλλο ραδιενεργό υλικό, που βρίσκεται εκεί μέσα. Όμως εκείνα τα ισχυρά ισότοπα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν από έναν τρομοκράτη για να κατασκευάσει μια "βρώμικη βόμβα".

Μήπως θα έπρεπε τέτοιες συσκευές να απαγορευθούν;

"Είναι ένα ζήτημα κινδύνου από τη μια και ωφελειών από την άλλη", λέει ο Mohamed ElBaradei, προϊστάμενος της πυρηνικής αντιπροσωπείας του ΟΗΕ. "Θα επιθυμούσαμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο."

Η ερώτηση αυτή είναι μία από τις πολλές που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες στην πρώτη υψηλού επιπέδου παγκόσμια διάσκεψη σχετικά με την απειλή των ραδιολογικών συσκευών ακτινοβολίας, γνωστών επίσης ως βρώμικες βόμβες, σε μια συνεδρίαση τριών ημερών σε ένα παλάτι στο Hapsburg της Βιέννης.

Περίπου 600 επιστήμονες μαζεύτηκαν για να συζητήσουν κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε. Ο ElBaradei εντούτοις προειδοποίησε τους δημοσιογράφους. "Το γεγονός ότι δεν έχουμε δει μια "βρώμικη βόμβα" δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει".

Μια βρώμικη βόμβα είναι μια συμβατική βόμβα, στην οποία συσκευάζεται μαζί στρόντιο, καίσιο ή κάποιο άλλο ιδιαίτερα ραδιενεργό ισότοπο, που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τη βιομηχανία. Καμία τέτοια συσκευή δεν έχει πυροδοτηθεί στον κόσμο ακόμα, αλλά το δίκτυο της Al-Qaida έχει ενδιαφερθεί για ένα τέτοιο όπλο του τρόμου.

Αντίθετα από μια πυρηνική βόμβα, της οποίας οι καταστρεπτικές εκρήξεις και η θερμότητα μπορεί να ισοπεδώσουν το κέντρο μιας πόλης και να προκαλέσει τεράστιο αριθμό θυμάτων, μια βόμβα με ακτινοβολίες θα προκαλούσε σχετικά λίγους άμεσους θανάτους, αλλά μπορεί να προκαλέσει τον πανικό λόγω του μακροπρόθεσμου φόβου των ανθρώπων για ασθένειες, και να αναγκάσει την εκκένωση των μολυσμένων τμημάτων μιας πόλης για χρόνια.

Ένας πυρηνικός φυσικός ανέφερε σε μια ακρόαση της Αμερικανικής Γερουσίας πέρυσι ότι μια βρώμικη βόμβα μόλις 1.000 Κιουρί, που είναι η βασική μονάδα της ραδιενέργειας, μπορεί να μολύνει μια μεγάλη περιοχή μιας πόλης. Για σύγκριση μια χαρακτηριστική συσκευή ακτινοβολίας για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο είναι της τάξης των 2.000 Κιουρί.

Μια συσκευή ακτινοβολιών για τα τρόφιμα, σε αντίθεση, μπορεί να είναι της τάξης 2 εκατομμυρίων Κιουρί και πάνω.

Ένας φυσικός, είπε ότι το χλωριούχο καίσιο έχει προσδιοριστεί σαν το πιο επικίνδυνο υποψήφιο ραδιενεργό για χρήση σε μια ραδιολογική βόμβα, καθώς η σκόνη αυτή, που είναι σαν ταλκ, θα διαδίδονταν πολύ γρήγορα και η ακτινοβολία της θα διαρκούσε χρόνια.

"Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα καταστρέψουμε όλα τα ισότοπα σε όλες τις συσκευές σε παγκόσμιο επίπεδο", είπε, "κι έτσι πρέπει να εξετάσουμε τις ουσίες που είναι πιο εύκολο να διασκορπιστούν και με ένα μεγάλο χρόνο ζωής. Κι έπειτα να συμφωνήσουν οι περισσότερες χώρες να εξαφανίσουν αυτές τις ουσίες".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
'Φθηνή βόμβα': περισσότερο θα δημιουργήσει φόβο παρά θα προκαλέσει καρκίνο
Φαίνεται ότι η τραγωδία του Τσερνόμπιλ θα συνεχίζεται ακόμη
Πλουτώνιο, ακτινοβολία και επιπτώσεις στην Υγεία.
Η ακτινοβολία προκαλεί μεταλλαγές στο DNA σε κατοίκους του Καζακστάν και Τσέρνομπιλ
Home