Κάνοντας χρήση των κόμικς για τη διδασκαλία της φυσικής

Από σελίδα του Nature, 12 Μαρτίου 2003

Ο φυσικός James Kakalios του Πανεπιστημίου της Minnesota ανέφερε στη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικών, στο Austin του Τέξας, ότι τα κατορθώματα των σούπερμαν στα κόμικς είναι χρήσιμα για τη διδασκαλία της φυσικής.

Οι περισσότεροι σπουδαστές δεν βλέπουν τη σχέση της φυσικής με την καθημερινή τους ζωή. "Δημιουργούμε για τους μαθητές μας ιδιαίτερα τυποποιημένα προβλήματα, που περιλαμβάνουν προωθητική κίνηση ή ρίψη σφαιρών από απότομους βράχους αλλά φαίνονται έτσι να είναι μακριά από την πραγματικότητα," λέει ο Kakalios.

Έτσι αυτός έχει αναπτύξει μια πανεπιστημιακή σειρά μαθημάτων που τιτλοφορείται "Οτιδήποτε ξέρω για την επιστήμη το έμαθα από την ανάγνωση των κόμικς. "Όταν χρησιμοποιώ τα παραδείγματα από τα κόμικς, οι σπουδαστές μου δεν αναρωτιούνται ποτέ αν πρόκειται κάποτε να τα χρησιμοποιήσουν στην πραγματική τους ζωή",  αστειεύεται ο Kakalios. "Προφανώς αυτοί έχουν σχέδια για μεταπτυχιακά που περιλαμβάνουν σαν τους σούπερμαν επιτήρηση της πόλης."

Η σειρά αυτή των μαθημάτων καλύπτει θέματα όπως οι νόμοι της κίνησης του Νεύτωνα, της βιο-μηχανικής, της επιστήμης των υλικών, της θερμοδυναμικής και της κβαντομηχανικής. Οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν:

  • Πόση δύναμη απαιτείται για να πηδήσει κάποιος ένα ψηλό κτήριο με ένα απλό άλμα; Τι υπονοεί αυτό για τη βαρύτητα στον πλανήτη Κρύπτον (εκεί που γεννήθηκε ο Superman); Αν υπολογιστεί το άλμα του Σούπερμαν έπρεπε ο πλανήτης αυτός να είχε μάζα οκταπλάσια της Γης. Επειδή όμως δεν υπάρχει τέτοιος πλανήτης, σύμφωνα με έναν καθηγητή της Αστρονομίας, για αυτό και ο Κρύπτον  εξερράγη. 

  • Εάν το δίκτυ του Spider-Man (του ανθρώπου αράχνη) είναι τόσο ισχυρό όσο και το μετάξι της πραγματικής αράχνης, μπορεί να στηρίξει το βάρος του καθώς αυτός ταλαντεύεται μεταξύ των κτηρίων;

  • Εάν θα μπορούσατε να τρέξετε με πολύ μεγάλες ταχύτητες όπως ο ήρωας ενός κόμικ, ο Flash, θα μπορούσατε να τρέξετε πάνω από τις πλευρές των κτηρίων ή πάνω από τον ωκεανό και το πιο σημαντικό, πόσο συχνά θα πρέπει να τρώτε;

Στην απάντηση αυτών των ερωτήσεων, οι σπουδαστές πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους της φυσικής και να κάνουν  εκτιμήσεις, με την κοινή λογική, των πραγματικών ιδιοτήτων όπως το βάρος του υπερανθρώπου, ο χρόνος που χρειάζεται για να ανυψωθεί από το έδαφος, και το ύψος ενός ψηλού κτηρίου.

Αυτή η προσέγγιση διδάσκει περισσότερο από την απλή διδασκαλία των νόμων της φυσικής, υποστηρίζει ο Kakalios. "Οι σπουδαστές βγαίνουν με μια αίσθηση της κρίσιμης σκέψης η οποία, αντί να απομνημονεύει κάποιος ένα ιδιαίτερο σύνολο εξισώσεων, είναι ένα πράγμα που έχω προσπαθήσει πάντα να μεταδώσω."

Η ποικιλομορφία και η εμφάνιση των ιστοριών στα κόμικς θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες σε όλα τα κεφάλαια της φυσικής. "Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να διδάξετε χημεία μπορείτε ακόμη και να τα χρησιμοποιήσετε για να διδάξετε νόμους, αναφέρει με ενθουσιασμό ο Kakalios.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η χρήση των κόμικς για να διδάξεις φυσική
Μερικές εκτιμήσεις ενός φυσικού γύρω από την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη
Home