Το λειωμένο χιόνι θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς

Από σελίδα του NewScientist, 23 Φεβρουαρίου 2003

Το λειωμένο χιόνι θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς, λέει ένας γεωφυσικός που έχει μελετήσει τα αρχεία των σεισμών στα εσωτερικά βουνά της Ιαπωνίας.

Ο Kosuke Heki από το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ιαπωνίας στο Mitake έψαξε στα αρχεία των σεισμών, τα οποία χρονολογούνται εδώ και 1500 χρόνια σχεδόν. Στις περιοχές που πέφτουν συνηθισμένες χιονοπτώσεις παρατήρησε ότι οι μεγάλοι σεισμοί  - οι μεγαλύτεροι από μέγεθος 7 - ήταν τρεις φορές  πιθανότερο να συμβούν την ΄Άνοιξη.

Ο Heki υποδεικνύει ότι το βάρος του χιονιού παραμορφώνει το γήινο φλοιό και μεταβάλλεται καθώς η πίεση ενισχύεται κατά μήκος μιας σεισμικής ρωγμής. "Το πρόσθετο χιόνι αυξάνει τη συμπίεση, συμπιέζοντας και τη ρωγμή μαζί", λέει. Όταν το χιόνι λειώνει, η ελευθέρωση βάρους ελευθερώνει την πίεση στη ρωγμή και έτσι την καθιστά πιο πιθανό να μετατοπιστεί ξαφνικά.

Ο Heki χρησιμοποίησε το βάθος του χιονιού, που μετρήθηκε πάνω στα βουνά της Ιαπωνίας, για να υπολογίσει τη μέση μάζα του χειμερινού χιονιού που βρίσκονταν επάνω από τις σεισμικές ρωγμές. Βρήκε ότι ασκήθηκε σημαντική πίεση κατά μήκος μιας περιοχής, ισοδύναμου με ένα στρώμα νερού βάθους ενός μέτρου ( Earth and Planetary Science Letters , τεύχος 207, 159).

Η χιονόπτωση φαίνεται να έχει επιπτώσεις μόνο στο συγχρονισμό των μεγάλων σεισμών, λέει ο Heki, και υπολογίζει ότι αυτό γίνεται επειδή οι αλλαγές στην πίεση δεν είναι αρκετά γρήγορες για να προκαλέσουν μικρότερα γεγονότα. Προσθέτει ότι το χιόνι πρέπει να έχει επιπτώσεις μόνο στις επιφανειακές ρωγμές επειδή για τις βαθιές ρωγμές, το βάρος του χιονιού θα ήταν ασήμαντο αν συγκριθεί με το βάρος του ανωτέρω φλοιού.

"Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα," λέει ο Ian Main, ένας γεωφυσικός από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Αλλά λέει ότι δεν έχει πειστεί ότι η επίδραση θα ήταν αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει τους σεισμούς.

Ο Heki αναγνωρίζει ότι μόνο τα ιαπωνικά στοιχεία δεν αποδεικνύουν την επίδραση των χιονοπτώσεων στους μεγάλους σεισμούς, δεδομένου ότι τα αρχεία καλύπτουν μόνο 26 τέτοια γεγονότα.

Ελπίζει να βρει περισσότερα στοιχεία σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο επόμενος σταθμός του είναι η Ισλανδία, η οποία έχει καλά ιστορικά αρχεία, αφθονία χιονοπτώσεων και συχνούς σεισμούς.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν σεισμούς στο εργαστήριο
Νέος τρόπος για την πρόβλεψη των καθιζήσεων του εδάφους και των σεισμών
Γιατί σταματούν οι σεισμοί
Αμερικανοί επιστήμονες μετρούν τις γήινες μικροσκοπικές κινήσεις, για τη μελέτη των σεισμών
Το νέο κέντρο της Γης μπορεί να είναι ο σπόρος σχηματισμού του πλανήτη μας
Ανακάλυψη για τη δυναμική της Γης
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
National Astronomical Observatory, Japan
Geophysics, Edinburgh University
Earth and Planetary Science Letters
Home