Ανακάλυψη για τη δυναμική της Γης

Από σελίδα της ΕΡΤ 28-4-2001

earth Οι σεισμοί, τα ηφαίστεια, οι μετακινήσεις ηπείρων, ακόμα και οι κλιματικές αλλαγές προκαλούνται από ένα είδος "μηχανισμού" θερμότητας που βρίσκεται βαθειά κάτω από την επιφάνεια της γης, ανακοίνωσαν σήμερα καναδοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Τορόντο και του Δυτικού Οντάριο. Ο Αλεσάντρο Φόρτε και ο Τζέρι Μιτρόβιτσα κατασκεύασαν ένα μοντέλο του εσωτερικού της γης που εξηγεί το μυστήριο του πως τα στοιχεία στην επιφάνεια του πλανήτη αλλάζουν συνεχώς εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν στο εσωτερικό του.

''Μηχανισμός'' στον πυρήνα προκαλεί τις εξωτερικές αλλαγές

"Στην ουσία ανακαλύψαμε πως ο στερεός φλοιός της γης σφυροκοπιέται από ένα "μηχανισμό" θερμότητας με τέσσερα έμβολα, με δύο βυθιζόμενες ψυχρές πλάκες και δύο αναλόγου μεγέθους θερμές ανυψούμενες στήλες", εξηγεί ο Φόρτε.

Η έρευνα των δύο επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Nature", θεωρείται ως το καλύτερο μοντέλο της δυναμικής της γης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη μελέτη και άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος, της Αφροδίτης, του 'Αρη και του Ερμή.

"Ανακαλύψαμε κάτι τρομακτικά μεγάλο σε μέγεθος αλλά ταυτόχρονα πολύ συμμετρικό και απλό", επισήμανε ο Μιτρόβιτσα.

Το μοντέλο του μανδύα της γήινης σφαίρας και η δομή της που καταγράφονται στη θεωρία περί τεκτονικών πλακών που διατυπώθηκε τη δεκαετία του '60 και οι εργασίες που εκπονήθηκαν τη δεκαετία του '80 σχετικά με το θέμα αυτό, έγιναν πραγματικότητα όταν τα σεισμικά κύματα έδωσαν στους ερευνητές εικόνες από την εσωτερική δομή της γης.

Οι έρευνες στη δεκαετία του '80 έδειξαν περιοχές κάτω από την επιφάνεια της γης στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν γρηγορότερα, και άλλες περιοχές όπου μειώνεται η ταχύτητά τους.

Οι επιστημόνες πίστευαν πως γιγάντιες "σφαίρες" αδρανούς ύλης επιβράδυναν τα σεισμικά κύματα σε περιοχές όπου καταγραφόταν μικρότερη ταχύτητα στην κίνησή τους, όμως το νέο αυτό μοντέλο αποδεικνύει ότι οι σταγόνες αυτές μένουν στην επιφάνεια και συμβάλουν στην εξασθένιση και τη ροή του μανδύα της γήινης σφαίρας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι εκπομπές νετρονίων μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς
Τα Richter της αγωνίας
Home