Αμερικανοί επιστήμονες μετρούν τις γήινες μικροσκοπικές κινήσεις, για τη μελέτη των σεισμών.

Από σελίδα του Reuters 6 Ιουλίου 2001

ΑστεροειδήςEπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της California στο Berkeley, παρουσίασαν ένα σύστημα κόστους 20 εκατομμυρίων δολλαρίων, που αναμένεται να φέρει επανάσταση στη μελέτη των σεισμών, με το να μετρήσουν τις γήινες μετακινήσεις που έχουν ακρίβεια κάτω από ένα χιλιοστόμετρο.

Το ολοκληρωμένο δίκτυο της Νότια Καλιφόρνιας (SCIGN), ένα κοινό πρόγραμμα από τα Πανεπιστήμια και τις ομοσπονδιακές αρχές συμπεριλαμβανομένων της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας και της NASA, χρησιμοποίησαν δορυφόρους, που σχεδιάστηκαν αρχικά για τη στρατιωτική ναυσιπλοϊα, για να μετρήσουν τις σταθερές μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών που η κίνηση τους αποτελεί ένα γρίφο.

Οι προκύπτουσες μετρήσεις, που έχουν ακρίβεια κάτω από ένα χιλιοστόμετρο, θα επιτρέψουν την καλύτερη πρόβλεψη του χρονισμού των σεισμών,  παρέχοντας ενδείξεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συσχετιστούν και να προσδιοριστούν τα σφάλματα που δεν συνδέονται με τη σεισμική δραστηριότητα, λένε οι εν λόγω επιστήμονες .  

Το σύστημα θα συμβάλει επίσης στις αξιολογήσεις του σεισμικού κινδύνου στη Νότια Καλιφόρνια, που αποτελεί την  περισσότερη σεισμικά ενεργός περιοχή παγκοσμίως, λένε οι επιστήμονες σε μια συνέντευξη τύπου στο Λος Άντζελες.

" Η California συνδέεται τώρα καλωδιωμένη όπως κανένας άλλος τόπος στις ΗΠΑ, "  είπε ο John Filson του USGS  "Ποτέ άλλοτε δεν κτίστηκε άλλο δίκτυο όπως είναι το SCIGN. Είναι μοναδικό στον κόσμο, και άλλες χώρες έχουν να μάθουν από το   SCIGN, δεδομένου ότι αυτές προσπαθούν να καταλάβουν και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από τους σεισμούς τους."

Το σύστημα, ένα δίκτυο 250 δορυφορικών δεκτών που τοποθετούνται παράλληλα με τους αυτοκινητόδρομους, φράγματα, και σε ιδιωτικές τοποθεσίες, θα συμπληρώσει την υπάρχουσα τεχνολογία, που ήδη βρίσκεται σε ισχύ, για να μετρήσει τα σεισμικά κύματα. Τέτοια μέτρηση, είπε ο Filson, μπορεί να συγκριθεί με τη λήψη του 'σφυγμού της Γης', με τον έλεγχο της θέσης και του μεγέθους των σεισμών. 

'Διαβάζει την πίεση του αίματος της Γης'

Το νέο πρόγραμμα, είπε,  με τη μέτρηση της μικροσκοπικής, αναπόφευκτης, και σταθερής συγκέντρωσης της πίεσης που παράγεται από τις μετακινήσεις των Βορειοαμερικανικών και Ειρηνικών πλακών επάνω στα οποία έχει κτισθεί το Λος Άντζελες.

"Αυτό που μετράμε σχετίζεται με τον ερχομό ενός σεισμού, " είπε ο Mark Benthien, ένας εκπρόσωπος για το Νότιο Κέντρο πρόβλεψης των σεισμών της Καλιφόρνιας..

Και ο Filson του USGS προσθέτει: "Τελικά είμαστε βέβαιοι ότι το SCIGN θα βοηθήσει ώστε να γίνει μικρότερος ο κίνδυνος για την κοινωνία στη Νότια Καλιφόρνια από την απειλή του σεισμού."

Το πρόγραμμα άρχισε πριν από 10 έτη και επεκτάθηκε σημαντικά μετά από το σεισμό στο Northridge το 1994, που είχε μέγεθος 6,7 και που λίκνισε τη Νότια Καλιφόρνια, και σκοτωθηκαν 57 ανθρώπους. Προκάλεσε δε περισσότερες από $20 δισεκατομμύρια ζημιά.

Ολόκληρο το πρόγραμμα τελείωσε στις 2 Ιουλίου, λένε ανώτεροι υπάλληλοι. Η τεχνολογία αναμένεται να παράσχει συνεχείς πληροφορίες για τουλάχιστον 50 έτη.

Οι επιστήμονες είπαν ότι ελπίζουν τελικά να επεκτείνουν τον έλεγχο ώστε να καλύψουν τη Βόρεια Αμερική από την Αλάσκα έως τη νότια άκρη του Μεξικού.

Ερευνητές συσχετίζουν την ταχύτητα περιστροφής της Γης με την πρόγνωση των σεισμών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California στο Berkeley παρουσίασαν πρόσφατα μια πειραματική συσκευή, η οποία παράγει ένα σταθερό ήχο με ένταση ανάλογη της ταχύτητας περιστροφής της Γης. Είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη για τα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται από διάφορα πανεπιστήμια σε όλο στον κόσμο με απώτερο σκοπό να διερευνηθεί η σχέση μεγάλων σεισμικών γεγονότων με (πολύ μικρές) μεταβολές στην ταχύτητα περιστροφής της Γης.

''Αυτή η έρευνα επιφύλαξε μια συναρπαστική εξέλιξη για εμάς'', δήλωσε ο Dr. Richard Packard, καθηγητής στο Berkeley, που ηγείται του προγράμματος, συμπληρώνοντας ότι ''Η επιτυχημένη επίδειξη αυτού του φαινομένου ίσως οδηγήσει κάποτε σε εκπληκτικά ακριβείς μετρήσεις των μεταβολών της ταχύτητας περιστροφής οποιοδήποτε αντικειμένου συμπεριλαμβανομένης και της Γης''.

Σύμφωνα με τον ίδιο ερευνητή, οι σύγχρονες τεχνικές μέτρησης δεν είναι αρκετά ευαίσθητες ώστε να ανιχνεύσουν μεταβολές που προκαλούνται από σεισμούς με μεγέθη ακόμα και 8. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη NASA, η οποία προσβλέπει στην κατασκευή γυροσκοπίων εξαιρετικής ακρίβειας για τα μελλοντικά διαστημικά σκάφη της.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι εκπομπές νετρονίων μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Physics Dep. Berkeley
Home