Οι επιστήμονες επιστρέφουν στην πυρηνική ενέργεια

Από σελίδα του BBC, 10 Φεβρουαρίου 2003

Sizewell B nuclear power plantΗ Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορέσει να κόψει τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου χωρίς νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιεί η κορυφαία Επιστημονική Ακαδημία αυτής της χώρας.

Η Βασιλική Εταιρεία προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση της χώρας αυτής να εμφανίσει "πολιτικό θάρρος", στη προσεχή της μελέτη  για την ενέργεια, και να πάρει μια σαφή απόφαση σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας.

Χωρίς πυρηνική ενέργεια, η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να στηριχθεί όλο και περισσότερο στα συμβατικά καύσιμα, οδηγώντας έτσι σε αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και καταστροφικές συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης, όπως είπαν.

 Η Μεγάλη Βρετανία παίρνει αυτήν την περίοδο το ένα τέταρτο της ενέργειας της από την πυρηνική ενέργεια, αλλά 16 σταθμοί της φθάσουν στο τέλος της ζωής τους σε περίπου 30 χρόνια, και υπάρχει μια παύση στην οικοδόμηση νέων σταθμών.

Η προειδοποίηση προήλθε σε μια κοινή δήλωση από τον Πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας, το Λόρδο May της Οξφόρδης, και τους αντιπροέδρους καθηγητές Δαβίδ Wallace, Πάτρικ Bateson, John Enderby, και Julia Higgins.

"Βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, είναι δύσκολο να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας στα συμβατικά καύσιμα χωρίς να οδηγηθούμε στην πυρηνική ενέργεια", τόνισαν.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η αύξηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, όπως είναι ο αέρας, τα κύματα της θάλασσας, και η ηλιακή ενέργεια δεν θα τόσο γρήγορα για να ισοφαρίσει την απώλεια που θα είχε η Μεγάλη Βρετανία ως αποτέλεσμα μιας σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας.

Όπως είναι τα πράγματα, είπαν, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ετών.

Διαφωνούντες υπουργοί

Ο καθηγητής Wallace είπε ότι θα ήταν ευτυχής εάν οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το πυρηνικό έλλειμμα στα ερχόμενα χρόνια.

"Αλλά υπάρχει ένα μεγάλος εάν. Θα χρειαζόμαστε 20.000 ανεμογεννήτριες. Η έκταση τους ξεπερνά το μήκος των ακτών της Βρετανίας."

Η Βασιλική Εταιρεία έχει κάνει μεγάλη εκστρατεία για την οικοδόμηση νέων εγκαταστάσεων πυρηνικών σταθμών. Αλλά οι υπουργοί είναι διαιρεμένοι για να δώσουν το πράσινο φως σε περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η Βασιλική Εταιρεία υποψιάζεται ότι η κυβέρνηση ανέβαλε την απόφαση μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Αλλά όπως, είπαν οι επιστήμονες, θα ήθελαν να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια - χωρίς  νέους πυρηνικούς σταθμούς.

Οι επιστήμονες πίεσαν την κυβέρνηση να πάρει μια στάση στην έρευνα τους και να εξηγήσουν σαφώς στο κόσμο "πώς η πυρηνική ενέργεια, οι ανανεώσιμες ενέργειες και τα μέτρα καλύτερης απόδοσης της ενέργειας θα μπορούσαν να συμβάλουν καλύτερα προς ένα μέλλον στο οποίο οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονται δραστικά".

Η Greenpeace, που έχει αντιταχθεί πολύ στην πυρηνική ενέργεια, είπε ότι η Βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ισοφαρίσει την απώλεια ενέργειας με τις ανανεώσιμες ενέργειες, εάν το βάλει στο μυαλό της.

Ο διευθυντής της ομάδας Steven Tindale είπε: "Υπάρχει μια αφθονία των ανανεώσιμων πηγών. Και οι πυρηνικοί σταθμοί θέλουν τεράστια ποσά για να κτιστούν".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο σκεπτικιστής οικολόγος
Η πυρηνική ενέργεια στο κέντρο της διαμάχης για το περιβάλλον.Τα υπέρ της χρήσης της
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Defra: Energy White Paper
BNFL
British Energy
Greenpeace
Royal Academy
Home