Οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στο διεθνές πρόγραμμα σύντηξης

Από σελίδα του United Press, 30 Ιανουαρίου 2003

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν διάλογο για να χτιστεί και να λειτουργήσει ένα σημαντικό διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα σύντηξης, όπως ανέφερε ο ενεργειακός γραμματέας των ΗΠΑ Spencer Abraham.

Γνωστό ως ITER αυτό το πρόγραμμα θα στηριχτεί στις προηγούμενες ιδέες της σύντηξης, που περιλαμβάνουν τη μαγνητική συγκράτηση του, υψηλής θερμοκρασίας, πλάσματος. Αυτή είναι μια κατάσταση τόσο καυτή που ακόμη και τα άτομα δεν μπορούν να διατηρήσουν τη συνοχή τους και αποτελούνται από πυρήνες και ελεύθερα ηλεκτρόνια.

Μιλώντας στην πανεπιστημιούπολη του εργαστηρίου φυσικής πλάσματος του Princeton, ο Abraham είπε ότι ο Πρόεδρος George W. Bush έχει αποφασίσει την Αμερικανική συμμετοχή στο ITER. Αυτό θα ήταν μια λογική επέκταση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής του, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα της σύντηξης.

"Τα αποτελέσματα του ITER θα προωθήσουν την προσπάθεια να παραχθεί μια καθαρή, ασφαλής, ανανεώσιμη, και διαθέσιμη στο εμπόριο ενέργεια σύντηξης από τα μέσα αυτού του αιώνα", αναφέρει ο Μπους σε μια γραπτή του δήλωση.

"Σε λίγα χρόνια η απαίτηση για ενέργεια θα υπερτριπλασιαστεί", είπε ο Abraham προς τους δημοσιογράφους και αντιπροσώπους μερικών από τα άλλα έθνη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ITER -- συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενεργειακής αύξησης θα εμφανιστεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο και "εάν η ενέργεια της σύντηξης αποδειχθεί πρακτική, θα αναπτυχθεί εγκαίρως", είπε.

Στο Princeton ο πρόεδρος του Shirley M. Tilghman είπε ότι ακριβώς πριν 50 χρόνια ο φυσικός Lyman Spitzer άρχισε τις πρώτες ερευνητικές προσπάθειες για τη σύντηξη στην Αμερική. Το μεγαλύτερο μέρος της προόδου στην έρευνα της σύντηξης επιτεύχθηκε μέσω του, τώρα-αποσυντεθειμένου, αντιδραστήρα "tokamak" του Princeton.

Παρά τη μακροχρόνια ερευνητική ιστορία της σύντηξης και το μη σαφές μέλλον της, ο Abraham είπε ότι η κυβέρνηση του Μπους σκέφτεται ότι πρέπει να παραμείνει ακόμη ένας σημαντικός στόχος στα μακροπρόθεσμα σχέδια της για την ενέργεια. Η σύντηξη υπόσχεται να μην παραγάγει "καμία ενοχλητική ραδιενεργή εκπομπή ή εκπομπή καυσαερίων", όπως είπε.

"Είναι ασφαλής μέθοδος, και έχει λίγους κινδύνους. Δεν δημιουργεί κανένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα για τα απόβλητα και το καύσιμο του υπάρχει διαθέσιμο σε όλα τα έθνη. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις της σύντηξης θα μπορούσαν να παραγάγουν το υδρογόνο... που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη στα αυτοκίνητα".

Στην σύντηξη, η διαδικασία με την οποία παράγει ενέργεια ο ήλιος και όλα τα αστέρια, ελαφρά στοιχεία συνενώνονται για να δημιουργήσουν μαζί τα άτομα βαρύτερων στοιχείων. Μια αντίδραση σύντηξης απαιτεί, αναλογικά, τεράστια ποσά ενέργειας για να ξεκινήσει. Παραδείγματος χάριν, οι βόμβες υδρογόνου -- που χρησιμοποιούν την ενέργεια σύντηξης  -- απαιτούν ως εκπυρσοκροτήρες ατομικές βόμβες .

Όπως προβλέπεται, το ITER θα παραγάγει περίπου 500 ΜWatts ισχύος σύντηξης για 500 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο ακόμη κατά τη διάρκεια κάθε πειράματος, όπως αναφέρουν ειδικοί. Θα είναι η πρώτη συσκευή σύντηξης που θα παραγάγει θερμαινόμενο πλάσμα και θα λειτουργήσει σε υψηλά επίπεδα ισχύος για τα πειράματα μακράς διάρκειας. Το ποσό ενέργειας που παράγεται από τις αντιδράσεις σύντηξης του ITER αναμένεται να είναι 10 φορές μεγαλύτερο από την ισχύ που θα χρησιμοποιείται για να ξεκινήσει η διαδικασία της σύντηξης.

Το ITER είναι βασισμένο στην ιδέα του Tokamak, στην οποία ένας μαγνητικός θάλαμος σαν ντόνατς δημιουργεί και διατηρεί τις ακραίες συνθήκες που απαιτούνται για τις αντιδράσεις σύντηξης. Οι οποίες πραγματοποιούνται όταν το περιεχόμενο πλάσμα γίνεται αρκετά καυτό, αρκετά πυκνό για να συντριβούν μαζί οι ατομικοί πυρήνες.

Η λέξη αυτή είναι ρωσική και αναπτύχθηκε αρχικά στη Ρωσία ενώ βρίσκεται σε όλα τα σημαντικά ενεργειακά προγράμματα σύντηξης.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή και τη λειτουργία του ITER είναι εν εξελίξει από πέρυσι. Οι τρέχουσες υποψήφιες περιοχές για τον αντιδραστήρα είναι ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία.

Το συνολικό κόστος για την οικοδόμηση του ITER, συμπεριλαμβανομένων και των κτηρίων, το υλικό, την εγκατάσταση και το προσωπικό, υπολογίζεται περίπου σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και αυτό το ποσό θα μοιραστεί μεταξύ όλων των συμμετεχόντων χωρών. Για την Αμερική το κόστος αναμένεται να είναι περίπου το 10 τοις εκατό. Η κατασκευή του ITER θα μπορούσε να αρχίσει το 2006, ο αντιδραστήρας θα μπορούσε να αρχίσει το 2014 και να παραμείνει ενεργός μέχρι και  για 20 έτη.

"Η επιστήμη στο 21ο αιώνα είναι συχνά μια παγκόσμια προσπάθεια", λέει ο Abraham. "Συχνά, η διεθνής συνεργασία είναι αναπόφευκτη στην επίτευξη των αποτελεσμάτων." 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι ΗΠΑ στρέφονται προς τη σύντηξη
Οι φυσικοί πρέπει να οδηγήσουν τον κόσμο στην ενέργεια
Ο αντιδραστήρας τήξης έσπασε ρεκόρ διάρκειας
Τρία κράτη έκαναν προσφορές για τη φιλοξενία του προγράμματος σύντηξης ITER
Τα λέιζερ ενεργοποιούν την έρευνα τήξης
Με ένα Laser κατάφεραν να πλησιάσουν την πυρηνική σύντηξη
Τι είναι το Tokamak;
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
ITER
Home