Τρία κράτη έκαναν προσφορές για τη φιλοξενία του προγράμματος σύντηξης ITER

Από τη σελίδα του PhysicsWeb, 7 Ιουνίου 2002

Η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ισπανία ανταγωνίζονται με τον Καναδά στο ποιό κράτος θα φιλοξενήσει το Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER). Το πείραμα, που θα κοστίσει 4 δισ. δολλάρια, προορίζεται να καταδείξει την τεχνική δυνατότητα πραγματοποίησης της πυρηνικής σύντηξης - τη διαδικασία που δίνει ενέργεια στον ήλιο - ως πηγή ενέργειας. Οι προσφορές υποβλήθηκαν σε μια συνεδρίαση των αντιπροσωπειών από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τη Ρωσία στο Cadarache της Γαλλίας πριν λίγες ημέρες.

Ο Καναδάς ήταν το πρώτο κράτος, που έκανε προσφορά για να φιλοξενήσει το πείραμα, προσφέροντας μια περιοχή στο Clarington κοντά στο Τορόντο πέρυσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει προσφέρει τώρα μια περιοχή στο Cadarache, όπου η γαλλική επιτροπή ατομικής ενέργειας (CEA) ήδη έχει ένα εργαστήριο. Η Ιαπωνία έχει προσφέρει μια περιοχή στο Rokkasho-mura στο νομαρχιακό διαμέρισμα Aomori, ενώ η Ισπανία έχει προτείνει μια περιοχή στην Vandellos κοντά στη Βαρκελώνη.

Το κράτος που θα το φιλοξενίσει αναμένεται να πληρώσει τουλάχιστον το μισό από το κόστος του ITER και μια απόφαση σχετικά με την περιοχή αναμένεται πριν από το τέλος του έτους. Οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν πάλι στο Τορόντο το Σεπτέμβριο, στην Aomori τον Οκτώβριο και στη Βαρκελώνη το Δεκέμβριο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα λέιζερ ενεργοποιούν την έρευνα τήξης
Με ένα Laser κατάφεραν να πλησιάσουν την πυρηνική σύντηξη
Τι είναι το Tokamak;
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
ITER
Joint news release available at ITER Canada site
Home