Οι ΗΠΑ στρέφονται προς τη σύντηξη

Από τη σελίδα του MSNBC, 25 Νοεμβρίου 2002

προεξοχές του ήλιουΑυτή η φωτογραφία του΄Ήλιου, με τη βοήθεια του ηλιακού παρατηρητηρίου SOHO της NASA, δείχνει μια έκρηξη στον ήλιο με ενέργεια, που προέρχεται από τη σύντηξη του υδρογόνου.

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, επιστήμονες συνάντησαν το επιτελείο του Bush για να ζητήσουν την ανάπτυξη του προγράμματος για την σύντηξη, ώστε να μπορεί να αρχίσει η χρησιμοποίηση της ενέργειας που κρύβεται σε αυτή, τα προσεχή 35 χρόνια.

Η πηγή της ενέργειας των αστεριών, η σύντηξη έχει μελετηθεί επί 50 έτη ως η πιθανή πηγή ενέργειας, που δεν θα εκπέμπει κανένα ρύπο ή αέρια του θερμοκηπίου. Παράγει μια κάποια βραχύβια ραδιενέργεια, αλλά καθόλου ραδιενεργά κατάλοιπα όπως η παραδοσιακή πυρηνική σχάση.

Αντίθετα από τη πυρηνική διάσπαση -- στην οποία διασπώνται οι βαρείς πυρήνες δημιουργώντας σημαντικά ραδιενεργά απόβλητα -- στη σύντηξη συντήκονται άτομα υδρογόνων και δημιουργούν ενέργεια ως υποπροϊόν.

Τα βασικά καύσιμά του -- το δευτέριο (ένα βαρύ ισότοπο του υδρογόνου) και το λίθιο -- είναι διαθέσιμα παντού. Πενήντα ποτήρια θαλασσινού νερού, παραδείγματος χάριν, περιέχουν αρκετό δευτέριο για να παραγάγουν το ίδιο ποσό ενέργειας με δύο τόνους άνθρακα. Αλλά αυτή η δυνατότητα συμβαίνει με κάτι πολύ δύσκολο. Τα καύσιμα πρέπει να θερμανθούν σε 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, για να γίνουν πλάσμα. Κατόπιν εκείνη η θερμοκρασία πρέπει να συντηρηθεί και να ελεγχθεί ώστε η προκύπτουσα ενέργεια να μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ ζήτησε από τους εμπειρογνώμονες να κάνουν μια έκθεση για τη δυνατότητα χρήσης της σύντηξης. Στην έκθεση αυτή, η ενέργεια τήξης περιγράφηκε με ζεστά λόγια καθώς δεν έχει τα μεοινεκτήματα της διάσπασης. "Δεν υπάρχει καμία εκπομπή από την τήξη, και τα ραδιενεργά απόβλητα από την τήξη είναι μικρού χρόνου ζωής, απαιτώντας μόνο τον ενταφιασμό τους και την επίβλεψή τους για περίπου 100 έτη", δηλώνει  η έκθεση των εμπειρογνωμώνων.

"Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ενός ατυχήματος επειδή είναι παρόν μόνο ένα μικρό ποσό καυσίμου στο σύστημα οποιαδήποτε στιγμή. Τελικά, υπάρχει μικρός κίνδυνος πυρηνικού πολλαπλασιασμού επειδή δεν απαιτούνται για την ενέργεια τήξης τα ειδικά πυρηνικά υλικά, όπως το ουράνιο και το πλουτώνιο, .

Η έκθεση πρόβλεψε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις σύντηξης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο για το υπάρχον δίκτυο αλλά και για μια αλυσίδα ανεφοδιασμού ενέργειας, που να βασίζεται στις κυψέλες υδρογόνου σαν καυσίμου" -- μια τεχνολογία που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις εσωτερικές μηχανές καύσης στα οχήματα με μηδενική ρύπανση.

Από την συμβουλευτική επιτροπή ζητήθηκε να αναφέρει μέχρι στις 1 του Δεκεμβρίου γενικές συμβουλές και να σημειώσει οποιαδήποτε σημαντικά ζητήματα. Μια δεύτερη έκθεση το Μάρτιο του 2003 θα σχεδιάσει τις προτεραιότητες χρηματοδότησης.

Οι ερευνητές της σύντηξης πιέζουν αρκετά για έναν διεθνή πειραματικό αντιδραστήρα, αλλά το κόστος των $10 δισεκατομμυρίων έχουν μειώσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων όπως και των ΗΠΑ, οι οποίες υποχώρησαν στην κατασκευή του το 1998. Η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε από τους επιστήμονες να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης καθώς και να ερευνήσουν άλλες μορφές επιστημονικών εξελίξεων, στο κόσμο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο αντιδραστήρας τήξης έσπασε ρεκόρ διάρκειας
Τρία κράτη έκαναν προσφορές για τη φιλοξενία του προγράμματος σύντηξης ITER
Τα λέιζερ ενεργοποιούν την έρευνα τήξης
Με ένα Laser κατάφεραν να πλησιάσουν την πυρηνική σύντηξη
Τι είναι το Tokamak;
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
ITER
Fusion Energy Education Site
European Fusion Development Agreement
www.ofes.fusion.doe.gov
Home