Ξεκίνησε ο πρώτος ηλεκτρικός σταθμός για να εκμεταλλευτεί τις παλίρροιες

Από σελίδα του NewScientist, 22 Σεπτεμβρίου 2003

Ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο στη Νορβηγία ο πρώτος εμπορικός υποθαλάσσιος σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού για να εκμεταλλευτεί τα παλιρροιακά ρεύματα της θάλασσας.

Η άνοδος και η πτώση της θάλασσας, που προκαλούνται από τη βαρυτική έλξη του φεγγαριού πάνω στη Γη, θα μπορούσαν να δώσουν ηλεκτρική ενέργεια σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια μέσα στα προσεχή πέντε χρόνια εάν ο νέος νορβηγικός σταθμός ηλεκτρισμού αποδειχθεί επιτυχής.

Ο νέος σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού, που μοιάζει με έναν υποβρύχιο ανεμόμυλο, άρχισε να δίνει ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη Hammerfest. Αν και ακόμα, κατά ένα μεγάλο μέρος, είναι πειραματικός, η γεννήτρια είναι η πρώτη στον κόσμο που πρόκειται να εκμεταλλευτεί την ισχύ της θάλασσας και να συνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παλίρροια παράγει 300 κιλοβάτ ηλεκτρικής ισχύος - αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει 30 νορβηγικά σπίτια ή 60-80 βρετανικά σπίτια. Οι σχεδιαστές του ελπίζουν να αρχίσουν μαζική παραγωγή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

"Μέσα σε ένα χρόνο θα έχουμε μάθει αρκετά για να χτίσουμε μια δεύτερη συσκευή παραγωγής, λέει ο Bjorn Bekken, διευθυντής του προγράμματος στην Hammerfest Stroem, την επιχείρηση που έφτιαξε τη συσκευή.

Ο καθηγητής Ian Fells του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ, λέει ότι η ενέργεια που προκύπτει από τα παλιρροιακά ρεύματα έχει "τεράστια δυνατότητα" παρότι στοιχίζει περισσότερο από την αιολική ενέργεια, μια άλλο ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

"Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν ώστε να μειωθεί το κόστος αλλά πρόκειται να χρειαστούμε όλες τις ανανεώσιμες ενέργειες και την πυρηνική ενέργεια εάν πρόκειται να μειώσουμε τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με το Κιότο".

Κοντά στη συνεχή πηγή

Η συσκευή εκμεταλλεύεται την παλιρροιακή ενέργεια της θάλασσας με τον ίδιο τρόπο που οι ανεμόμυλοι εκμεταλλεύονται την ισχύ των ρευμάτων του αέρα. Η γεννήτρια αποτελείται από πτερύγια διαμέτρου δέκα μέτρων, που περιστρέφονται καθώς το νερό περνά πάνω από αυτές. Ύστερα συνδέονται με μια γεννήτρια για να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια. Ολόκληρος ο μηχανισμός βρίσκεται υψηλά από μια στήλη χάλυβα 20 μέτρων στερεωμένη στο βυθό.

Εάν η πρώτη συσκευή παραγωγής αποδειχθεί επιτυχής, η επιχείρηση προβλέπει να φτιαχτούν μέχρι και 20 παλιρροιακές γεννήτριες στην ακτή του Hammerfest. Μετά ελπίζουν να αρχίσουν τη μαζική παραγωγή  για τη διεθνή αγορά.

Οι παλιρροιακοί μύλοι έχουν την ικανότητα να δίνουν απέραντα ποσά ενέργειας. Η ευρωπαϊκή επιτροπή υπολογίζει ότι τα ρεύματα γύρω από τη Βρετανία, παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να παραγάγει 48 Terraβαττώρια ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος. Η επιτροπή έχει προσδιορίσει 106 πιθανές περιοχές σε όλη την Ευρώπη, 42 από αυτές στη Βρετανία.

Η παλιρροιακή ενέργεια έχει ένα βασικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις άλλες ανανεώσιμες μορφές της ενέργειας - έχει τη δυνατότητα να δίνει μια σχεδόν συνεχή πηγή ισχύος 24 ώρες την ημέρα. Το κύμα, ο αέρας και η ηλιακή ενέργεια κυμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντιθέτως, η παλίρροια ρέει συνεχώς προς μια κατεύθυνση ακριβώς για 12 ώρες πριν να σταματήσει για λίγο και έπειτα να αντιστραφεί.

Αυτό σημαίνει ότι η προκύπτουσα ενέργεια από τα παλιρροιακά ρεύματα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά στις καθημερινές ανάγκες του δικτύου

Η εταιρεία Hammerfest Stroem, υπολογίζει ότι η μαζική παραγωγή θα χαμηλώσει το κόστος της ενέργειας από τα παλιρροιακά ρεύματα σαν την αιολική ενέργεια, που κοστίζει περίπου 3-6 πένες ανά μονάδα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από παλίρροιες
Κύματα παράγουν ενέργεια
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Hammerfest Stroem
Yes to Wind
ΚΑΠΕ Κέντρο Ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα
European Renewable Energy Exchange
European Forum for Renewable Energy Sources
Home