Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από παλίρροιες

Από σελίδα Planet Ark, 6 Νοεμβρίου 2002

Στις αρχές Δεκεμβρίου ένα παλιρροιακό κύμα θα αρχίσει να περιστρέφει τα πτερύγια μιας υποθαλάσσιας τουρμπίνας κοντά σε μια πόλη της Νότιας Νορβηγίας, την Kvalsund. Η ενέργεια που θα παραχθεί θα τροφοδοτήσει  με ηλεκτρισμό την παραθαλάσσια βορειότερη πόλη της Ευρώπης, Hammerfest.

Η Hammerfest ίσως γίνει η πρώτη που θα ηλεκτροδοτηθεί με την παλιρροϊκή ενέργεια, την ενέργεια που οφείλεται στη βαρυτική έλξη των υδάτων της Γης από τη Σελήνη και, σε μικρότερο βαθμό, από τον Ήλιο. Η παλίρροια έχει περίοδο 12 ώρες και 20 λεπτά και ρέει με ταχύτητα 8.2 πόδια/sec, με μια διακοπή ανάμεσα στην πλημμυρίδα και την άμπωτη.  Το δε βάθος της τουρμπίνας είναι 160 πόδια. Τα πτερύγια της τουρμπίνας, που μοιάζουν με τις προπέλες ενός πλοίου, μπορούν να περιστρέφονται κατά 180ο για να μπορούν να παρακολουθούν την κατεύθυνση του κύματος ενώ όλη η κατασκευή ζυγίζει περίπου 200 τόνους και έχει ύψος 20 μέτρα.

Είναι γεγονός ότι αυτές οι γιγαντιαίες δυνάμεις από τα κύματα των ωκεανών, θαλάσσια ρεύματα, παλίρροιες κλπ  τιθασεύονται πολύ δύσκολα, είτε γιατί η τεχνολογία στον τομέα της παραγωγής αυτής της ενέργειας είναι ακόμη στα σπάργανα είτε γιατί το κόστος της είναι πολύ υψηλό.

Μέχρι σήμερα το πιο απλό σύστημα παραγωγής ενέργειας από παλίρροιες περιλαμβάνει ένα φράγμα στην εκβολή ενός ποταμού και το σχηματισμό δεξαμενών, πίσω από το φράγμα. Η κίνηση του θαλασσινού νερού προς τη δεξαμενή κατά την άνοδο της παλίρροιας και από την δεξαμενή κατά την άμπωτη κινεί τουρμπίνες και γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρισμό.

Όμως, η κατασκευή δεξαμενών στις εκβολές ποταμών έχει μειονεκτήματα. Μπορεί να αυξήσει το ίζημα και τη θολότητα του νερού στη δεξαμενή. Επιπλέον, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα και τον τουρισμό αφού το βάθος της θαλάσσιας περιοχής θα μειωθεί λόγω αύξησης του ιζήματος. Πιθανόν το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τέτοια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι οι επιπτώσεις στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

Η τεχνική που θα εφαρμοστεί στη Νορβηγία είναι διαφορετική. Οι τουρμπίνες τοποθετούνται στο βυθό, είναι αθόρυβες και τα ψάρια δεν κινδυνεύουν από τη λειτουργία τους.

Η νορβηγική υποθαλάσσια τουρμπίνα θα παράγει μόλις 300KW, αλλά έως το 2004 οι τουρμπίνες θα αυξηθούν τόσο ώστε να παραχθεί ενέργεια για 1.000 νοικοκυριά (το Hammerfest έχει 11.000 κατοίκους). Μέχρι στιγμής, το έργο έχει κοστίσει 6.8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα διπλασιαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Κύματα παράγουν ενέργεια
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Αρκτική πόλη θα πάρει παλιρριακή ενέργεια
Wavegen
Home