Κύματα παράγουν ενέργεια

Από σελίδα του BBC 20-Νοεμβρίου-2000

The Wavegen Limpet 500 power plant

1. Ο θάλαμος που συλλέγεται το κύμα, πλάΙ στα βράχια.
2. Παλλιροιακές  δυνάμεις του νερού εισέρχονται στο θάλαμο.
3. Ο αέρας συμπιέζεται και αποσυμπιέζεται περιοδικά μέσω "ταλάντωσης της στήλης του νερού"
4. Ο ορμητικός αέρας περιστρέφει τις τουρμπίνες, δημιουργώντας ενέργεια.

Καθώς τα μάτια της ανθρωπότητας έχουν στραφεί αυτές τις ημέρες στην παγκόσμια διάσκεψη της Χάγης για την αλλαγή του κλίματος, είναι ίσως η πιό κατάλληλη εποχή για να ακούσουμε ειδήσεις σαν και αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα πως σε ένα νησί της Σκωτίας, έφτιαξαν οι επιστήμονες εργοστάσιο ηλεκτρισμού εκμεταλλευόμενοι την τεράστια ενέργεια που κρύβεται στα θαλάσσια κύματα.  Οι ερευνητές λένε πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε στις ακτές της Μεγάλης Βρεττανίας τέτοιους σταθμούς μετατροπείς της ενέργειας, ώστε να την τροφοδοτήσουν με την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια, που χρειάζεται.  Και ισχυρίζονται πως αν καταφέρναμε να τιθασσεύσουμε το 0.1% της κυματικής ενέργειας από τους ωκεανούς, τότε θα είχαμε καλύψει πάνω από πέντε φορές την παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Wavegen, στο νησί Islay, είναι το προϊόν πολύχρονων ερευνών στο πως θα τιθασσεύσουμε την πιό δύσκολη μορφή ενέργειας από τους ωκεανούς της Γης. Στην Μεγάλη Βρεττανία βρίσκονται οι πρωτοπόροι του είδους στην ανάπτυξη τέτοιων μεθόδων ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '70 μετά την κρίση του πετρελαίου.

Οι ερευνητές από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Belfast με χρηματοδότηση από την ΕΕ   ανέπτυξαν αυτό το πρόγραμμα που ονομάζεται Limpet 500 (Land Installed Marine Powered Energy Transformer), και θα τροφοδοτήσει με ηλεκτρισμό το δίκτυο του νησιού με 500 kilowatts.

Η γεννήτρια ισχύος περιέχει δύο βασικά στοιχεία:

  • Το συλλέκτη της ενέργειας των κυμάτων
  • Μια γεννήτρια που θα μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρισμό

    Ο συλλέκτης ενέργειας περιλαμβάνει ένα πλάγιο ενισχυμένο δάπεδο ακριβώς πάνω στους βράχους με μία μεγάλη είσοδο κατάλληλη να επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο και έξοδο από τον κεντρικό θάλαμο. Καθώς τα κύματα εισέρχονται στον πρώτο χώρο, το επίπεδο του νερού ανεβαίνει, συμπιέζοντας τον αέρα στην κορυφή του θαλάμου. Αυτός ο συμπιεσμένος αέρας είναι που κινεί την τουρμπίνα. Ο καθηγητής Alan Wells του βασιλικού Πανεπιστημίου είναι ο σχεδιαστής του συλλέκτη των κυμάτων, που συνεχίζει να στρέφεται με τον ίδιο τρόπο άσχετα με την κατεύθυνση των κυμάτων.
    Καθώς το νερό στο εσωτερικό του θαλάμου υποχωρεί όπως και τα κύματα που επιστρέφουν πίσω, ο αέρας αναρροφάται λόγω υποπίεσης στον θάλαμο, διατηρώντας έτσι την κίνηση της τουρμπίνας. Αυτό το σταθερό ρεύμα του αέρα και προς τις δύο κατευθύνσεις, που δημιουργείται από τις ταλαντώσεις της στήλης του νερού, μπορεί να κινήσει επαρκώς την τουρμπίνα και να στρέψει έτσι την γεννήτρια, η οποία με τη σειρά της μετατρέπει την ενέργεια των κυμάτων σε ηλεκτρική.

Ο σταθμός ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας -μια άλλη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας- που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.''Υπάρχει μια τεράστια παγκόσμια αγορά και η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας μπορεί να έχει ένα σπουδαίο μέλλον'', σύμφωνα με τον Allan Thomson, διευθύνοντα σύμβουλο του Wavegen.
Οπως ο ίδιος δηλώνει, η μονάδα παραγωγής ενέργειας, που συνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο, κόστισε περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια, εκτός από το κόστος έρευνας και ανάπτυξης.

Ο Ian Taylor, εκπρόσωπος της Greenpeace, τόνισε ότι η νέα μονάδα είναι καλοδεχούμενη στο χώρο παραγωγής ενέργειας, εφόσον είναι φιλική προς το περιβάλλον, απαιτείται όμως μεγαλύτερη υποστήριξη της βιομηχανίας από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στον τομέα της εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας στη Βρετανία ό,τι πέτυχε η Δανία με την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας. Οι βρετανικές ακτογραμμές δέχονται πολύ ισχυρά κύματα, είναι άρα ιδανική περιοχή για την αξιοποίησή τους.Η Βρετανία παράγει το 2,6% της ενέργειάς της από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 10% μέχρι το 2010.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Wavegen
ΚΑΠΕ Κέντρο Ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα
ΤΕΙ Πειραιά Σελίδα για το συνέδριο πάνω στις τεχνολογίες Ηπιων μορφών Ενέργειας (11-12 Δεκεμβρίου 2000)
National Renewable Energy Laboratory (US)
European Renewable Energy Exchange
European Forum for Renewable Energy Sources
Home