Το πρωτόκολλο του Κιότο δεν θα σταματήσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας

Από σελίδα του BBC, 7 Αυγούστου 2003

Το πρωτόκολλο του Κιότο, σχετικά με τις περικοπές των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, δεν θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Η έκθεση από το Ινστιτούτο για τη Δημόσια Πολιτική Έρευνα (IPPR) στην Βρετανία, που έχει  στενές συνδέσεις με την κυβέρνηση, έρχεται τη στιγμή που μερικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι το κύμα θερμότητας της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένδειξη της παγκόσμιας θέρμανσης.

Ακόμα κι αν η συμφωνία του Κιότο εφαρμοστεί πλήρως, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως θα αυξηθούν ακόμα και πάνω από 70%, λέει το IPPR.

Σκεφτείτε ότι οι εμπειρογνώμονες θέλουν μια νέα προσέγγιση του φαινομένου αντίθετα με την γνωστή πρακτική της αγοροπωλησίας των αερίων του θερμοκηπίου ανάμεσα στα κράτη, κάτι που επιτρέπεται από τη συνθήκη, στην οποία εντείνονται οι κυβερνητικές πιέσεις.

Ασφαλές επίπεδο

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν αποχωρήσει από του πρωτόκολλο αλλά θα βρεθούν τα υπόλοιπα κράτη που την έχουν υπογράψει, στις συζητήσεις πάνω στην κλιματική αλλαγή, το Δεκέμβριο του 2003 στο Μιλάνο.

Ο Tony Grayling, συνεργαζόμενος διευθυντής του IPPR, είπε: "Το Κιότο δεν θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή.

"Στις επόμενες διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή τα κράτη πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με ένα ασφαλές επίπεδο εκπομπών μακροπρόθεσμα που να είναι οι εκπομπές μοιρασμένες κατά ένα δίκαιο τρόπο μεταξύ των εθνών.

"Στην πράξη, αυτό σημαίνει μείωση των παγκόσμιων εκπομπών και σύγκλιση των κρατών για ίσες κατά κεφαλήν εκπομπές.

"Αυτή η προσέγγιση δίνει επίσης την ευκαιρία να φέρει πιθανότατα την Αμερική, την Αυστραλία και τα αναπτυσσόμενα έθνη πιο κοντά".

Ο Grayling παρότρυνε την Βρετανική κυβέρνηση να δεχτεί τις θέσεις της Βασιλικής Επιτροπής για την περιβαλλοντική ρύπανση (RCEP).

Η επιτροπή το 2000 είχε είπε ότι η Βρετανία πρέπει να περικόψει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% μέχρι το 2050.

Και ο Grayling πρόσθεσε: "Η μελλοντική διεθνής πολιτική για την κλιματική αλλαγή πρέπει να βασιστεί στην επιστήμη και την κοινωνική δικαιοσύνη, κι όχι κάνοντας εμπόριο των εκπομπών με άλλα φτωχά κράτη όπως λέει το πρωτόκολλο του Κιότο."

Ένας εκπρόσωπος όμως του Τμήματος για το Περιβάλλον, τα Τρόφιμα και τις Αγροτικές Υποθέσεις είπε: "Το Κιότο παραμένει η μόνη συμφωνημένη σε διεθνές επίπεδο μέθοδος, που θα φέρει μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Αυστραλιανές αμφιβολίες

Βρετανοί ελπίζουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση σύντομα να επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο θα μπει σε ισχύ μόνο μετά από αυτή την επικύρωση.

Ο John Whitelegg, καθηγητής της βιώσιμης ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης, είπε ότι οι Πράσινοι πάντα υποστηρίζουν ότι το πρωτόκολλο δεν θα πετύχαινε τίποτα χωρίς σημαντικούς στόχους.

"Για την εξαφάνιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% συνολικά μέχρι το 2050, και αυτό το 60% σημαίνει μια μείωση κατά 90% των βιομηχανικών χωρών που ρυπαίνουν έντονα όπως είναι η Βρετανία και οι ΗΠΑ".

Ο Graeme Pearman, ένας επιστήμονας στο αυστραλιανό ερευνητικό κέντρο CSIRO είπε ότι : "Η επιβράδυνση του ρυθμού εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν θα σταματήσει την αύξηση της συγκέντρωσης του και συνεπώς την κλιματική αλλαγή. Συμφώνησε δηλαδή με την άποψη ότι το πρωτόκολλο του Κιότο δεν θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή.

"Μπορούμε να δείξουμε ότι οι μειώσεις κατά 70% ή και περισσότερο ακόμη στις τρέχουσες παγκόσμιες εκπομπές είναι απαραίτητες προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι συγκεντρώσεις. Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ξανασκεφτείτε τους απορροφητήρες του διοξειδίου του άνθρακα
Το πρωτόκολλο του Κιότο, αρχή εμπορικών ανταλλαγών.
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
European Environment Agency
Kyoto Protocol
Home