Ξανασκεφτείτε τους απορροφητήρες του διοξειδίου του άνθρακα

Από τη σελίδα ABC News, 17 Ιουνίου 2003

Οι τροπικές θάλασσες δεν μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα όπως πιστευόταν παλιά, αναφέρει μια διεθνής έρευνα που καθοδηγείται από Αυστραλούς επιστήμονες. Αυτό το συμπέρασμα άνοιξε πάλι τη συζήτηση του μυστηρίου για το που πάει ο ατμοσφαιρικός άνθρακας.

Η έρευνα αναλήφθηκε από το Αυστραλιανό Ίδρυμα της Θαλάσσιας Επιστήμης (AIMS), που πήρε δείγματα πυρήνων από το ίζημα στο βυθό διάφορων τροπικών περιοχών για να καθορίσει το ρυθμό ενταφιασμού  του οργανικού άνθρακα.

Βρήκαν έτσι ότι η οργανική ύλη αποσυντίθεται και ελευθερώνει τον άνθρακα πίσω στην ατμόσφαιρα γρηγορότερα από ό,τι αποτίθεται, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι περιοχές είναι καθαροί παραγωγοί του άνθρακα παρά απορροφητήρες.

"Αυτό το αποτέλεσμα ήταν μια έκπληξη σε όλους μας - σκεφτήκαμε ότι τα υγρά τροπικά μέρη της Γης θα ήταν απορροφητήρες του άνθρακα. Όμως καταλάβαμε ότι είχαμε κάνει λάθος", είπε ο Gregg Brunskill, ο οποίος διεύθυνε τη μελέτη.

Για πολύ καιρό είχε θεωρηθεί ότι οι υφαλοκρηπίδες των ηπείρων, στις υγρές τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, ενεργούν ως σημαντικά "σφουγγάρια" του άνθρακα, αφαιρώντας το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα βάζοντας την οργανική ύλη στα ιζήματα. Αλλά αυτή η ανακάλυψη εμφανίζει τις υφαλοκρηπίδες να είναι πηγή του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αυτή η νέα έρευνα, μέρος ενός διεθνούς προγράμματος, του Tropical River-Ocean Processes in Coastal Settings, μελέτησε το Μεγάλο Σκόπελο, στο βορειοδυτικό τμήμα της Αυστραλίας, και την παράκτια θερμική ζώνη του ποταμού του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική.

Επέλεξαν επίσης τον κόλπο Παπούα, ο οποίος θεωρείται ότι είναι αντιπροσωπευτικός των υγρών τροπικών κύκλων επειδή οτιδήποτε συμβαίνει πολύ γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή. Ο κόλπος έχει ένα τεράστιο ποσό οργανικής ύλης θαμμένος μέσα σε αυτόν από τα υλικά του ποταμού. Αλλά και η οργανική ύλη αποσυντίθεται επίσης πολύ γρήγορα.

Στην ανάλυση που έκαναν οι ερευνητές στα πειραματικά ευρήματα προσπαθούσαν να καθορίσουν πόσο γρήγορα ο οργανικός άνθρακας συσσωρεύεται στο κατώτατο σημείο της θάλασσας, και επομένως το ρυθμό ενταφιασμού της οργανικής ύλης, καθώς και το πόσο γρήγορα αποσυντίθεται. Η αποσύνθεση της οργανικής ύλης μοιάζει με τη  δράση των πυρκαγιών. Ελευθερώνει κι αυτή CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα.

"Τα αποτελέσματά μας θα βοηθήσουν τα παγκόσμια μοντέλα του κλίματος", αναφέρει ο Brunskill. "Αυτό όμως δεν σημαίνει μια τεράστια αλλαγή στα παγκόσμια μοντέλα."

Τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι ο ρυθμός αφαίρεσης των προϊόντων των ορυκτών καυσίμων δεν είναι αρκετά γρήγορος, όπως θεωρούσαμε προηγουμένως. Το περισσότερο CO2 απορροφιέται στον ωκεανό στους πόλους, επειδή το CO2 είναι πιο διαλυτό στο ψυχρό νερό, πηγαίνει και βυθίζεται στο βαθύ ωκεανό. Αλλά στις τροπικές περιοχές αυτό δεν συμβαίνει.

Τα μοντέλα του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι βασισμένα στους υπολογισμούς του πόσου κάρβουνο,  πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν καεί κατά τον τελευταίο αιώνα, συγκρινόμενοι με τις μετρήσεις του CO2 στην ατμόσφαιρα. Κι έχουν βρεθεί μόνο, περίπου, τα μισά από τα αναμενόμενα ποσά του CO2 .

"Τα μοντέλα του κλίματος θεωρούν ότι το ένα τρίτο της υπόλοιπης ποσότητας βρίσκεται στα φυτά και τα δύο τρίτα στον ωκεανό", λέει ο Brunskill.

Και τελειώνει, "Προσπαθούμε να υπολογίσουμε που πηγαίνει το υπόλοιπο διοξείδιο του άνθρακα".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι δενδροφυτεύσεις δεν θα σταματήσουν την κλιματική αλλαγή
Οι απορροφητήρες άνθρακα προσφέρουν 'μικρή βοήθεια στο κλίμα'
Οι επιστήμονες βρίσκουν που πηγαίνει το CO2 της ατμόσφαιρας
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Greenhouse Accounting
World Resources Institute - Carbon Sinks
Home