Φυσική και Μετοχές

Από σελίδα του Ινστιτούτου της Φυσικής, 29 Νοεμβρίου 2002

Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό του Ινστιτούτου Φυσικής Quantitative Finance, Aμερικανοί φυσικοί θεωρούν ότι μπορούν να επισημάνουν "τις αντι-φούσκες" στις μετοχές του Χρηματιστηρίου. Κάτι τέτοιο  θα μπορούσε να είναι κακή είδηση για τους επενδυτές. Οι ερευνητές προβλέπουν ένα μικρό ανοδικό ράλι μέχρι το τέλος του 2002, που θα το ακολουθήσει μια απότομη κάθοδος  τουλάχιστον για άλλα δύο έτη.

Ο καθηγητής Didier Sornette, του UCLA (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες) και του CNRS (Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Δρ Wei-Xing Zhou έχουν πραγματοποιήσει μια συνεπή ανάλυση της οικονομικής αγοράς και επισήμαναν μια μορφή που την ονόμασαν "αντι-φούσκα".

Μια τέτοια αντι-φούσκα άρχισε στο μέσον του έτους 2000 σε όλες τις σημαντικές δυτικές αγορές Χρηματιστηρίων ακριβώς μετά από την αποκαλούμενη συντριβή των μετοχών dot.com τον Απρίλιο εκείνου του έτους. "Αυτή η αντι-φούσκα περιγράφει την απότομη καθοδική φάση καθώς οι traders των χρηματιστηρίων πωλούσαν, πωλούσαν, πωλούσαν συνεχώς από τη στιγμή που  η Χρηματιστηριακή αγορά είχε αρχίσει  να γλιστρά προς τα κάτω υποχωρώντας", εξηγεί ο καθηγητής Sornette.

Ο καθηγητής Sornette είχε εργαστεί προηγουμένως μαζί με το φυσικό Anders Johansen που τώρα είναι στο Εθνικό Εργαστήριο στη Δανία για να προβλέψει τι θα συνέβαινε στην ιαπωνική οικονομία. Πρόβλεψαν στις αρχές του 1999 ότι ο Ιαπωνικός δείκτης Nikkei θα ανακτούσε το 50 τοις εκατό κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών αλλά στο τέλος του έτους θα μειωνόταν. Δυστυχώς για την ιαπωνική οικονομία οι ερευνητές αποδείχθηκαν σωστοί. "Σε μία εποχή που όλες οι οικονομικές προβλέψεις ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξες, ήμαστε τότε σε θέση να προβλέψουμε με μεγάλη ακρίβεια πότε θα έρχονταν τα θετικά  χρησιμοποιώντας τις στατιστικές αναλύσεις των ιαπωνικών τιμών του Χρηματιστηρίου", λέει ο καθηγητής Sornette.

Σε αυτήν την πιο πρόσφατη έρευνα, ο καθηγητής Sornette και ο Δρ Zhou αποκαλύπτουν μια αξιοπρόσεκτη ομοιότητα μεταξύ των διακυμάνσεων των αμερικανικών Αγορών μεταξύ του 1996 και του 2002 και της μεταβαλλόμενης ιαπωνικής οικονομίας από το 1985 ως το 1992, που αντιστοιχεί σε μια ενδεκαετή χρονική μετατόπιση.

Οι χρηματιστηριακές αγορές αναπτύσσονται με τη θετική ανατροφοδότηση, ή την αυτο-ενίσχυση. Εάν οι traders αρχίσουν να πουλάνε, το κοπάδι των επενδυτών ακολουθεί, και αντίστροφα. "Σαν συνέπεια, οι ενέργειες των επενδυτών τείνουν να πάρουν τη μορφή κυμάτων", προτείνει ο καθηγητής Sornette, "οδηγώντας στην αυτο-ενίσχυση των φάσεων είτε κατά την ανοδική περίοδο (Bull) είτε κατά την πτωτική περίοδο (Bear) της αγοράς". Όταν  αυτή η συμπεριφορά γίνει ανεξέλεγκτη, προκαλεί φαινόμενα φυγής μόλις εκραγεί η φούσκα της ανόδου. Αντιθέτως, μια παρατραβηγμένη πτωτική περίοδος οδηγεί σε μια αντι-φούσκα, λένε οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα του καθηγητή Sornette και του Δρ Zhou''s ενισχύουν τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια σημαντική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, που θυμίζει το αρχικό σημείο της τεράστιας οικονομικής φούσκας της Ιαπωνίας, που ξέσπασε πριν 13 έτη.

"Η αλληλεπίδραση μεταξύ των τραπεζών και των χρηματιστηριακών αγορών καθώς και ο συνδυασμός των μη εξυπηρετούμενων χρεών και της κακής απόδοσης των τραπεζών, που επένδυσαν σε μετοχές άλλων τραπεζών" είναι μερικές από τις αιτίες που προκάλεσαν την πτώση", προσθέτει ο καθηγητής Sornette, " αυτό δημιουργεί την πιθανότητα για έναν καταστροφικό καταρράκτη πτωχεύσεων."

Ο καθηγητής Sornette και ο Δρ Zhou ομολογούν ότι δεν μπορούν να προβλέψουν πέρα από το 2004. Κατά πόσον μέχρι τότε οι επενδύσεις σας θα ανέβουν ή θα κατέβουν είναι ζήτημα των ανερχόμενων (bull) ή κατερχόμενων (bear) αγορών.

Για περισσότερη πληροφόρηση απευθυνθείτε:
Joanne Aslett
The Institute of Physics
joanne.aslett@iop.org

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η φυσική του ατομικού εισοδήματος
Φυσική και χρηματιστήριο: παίζοντας με τη φωτιά
Home