Η φυσική του ατομικού εισοδήματος

Από σελίδα του PhysicsWeb, 26 Φεβρουαρίου 2002

Η κατανομή του ατομικού εισοδήματος σε μια κοινωνία - ένας βασικός παράγοντας σε όλες τις οικονομίες - ακολουθεί έναν καθολικό στατιστικό νόμο, σύμφωνα με τον Wataru Souma του Επιστημονικού Εργαστηρίου για την Ανθρώπινη Πληροφορία στην Ιαπωνία. Ο Souma ανέλυσε τις λεπτομέρειες των μισθών πάνω από 51 εκατομμύρια ανθρώπων στην Ιαπωνία και διαπίστωσε ότι η κατανομή των εισοδημάτων τους,  περιγράφηκε από μια "κανονική λογαριθμική"  καμπύλη. Μια ακριβής εικόνα των μεγεθών των μισθών είναι κρίσιμη σε πολλούς τομείς των οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων των μελετών της ανισότητας και της φτώχειας (W Souma 2002 xxx.lanl.gov/abs/cond-mat/0202388).

Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για να διαμορφώσουν (μοντελοποιήσουν) την κατανομή των εισοδημάτων σε μια κοινωνία, αλλά μέχρι τώρα καμιά φόρμουλα δεν είχε περιγράψει επιτυχώς όλα τα επίπεδα των μισθών και τις περιόδους στην ιστορία. Ο οικονομολόγος Παρέτο πρότεινε το 1897 ότι η εισοδηματική κατανομή ακολουθούσε έναν απλό νόμο  - δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που κερδίζουν μια ορισμένη αμοιβή πέφτει καθώς εκείνη η αμοιβή αυξάνεται. Αυτός ο νόμος χαρακτηρίζεται από το "δείκτη του Παρέτου", που είναι μικρός εάν τα εισοδήματα κατανέμονται άνισα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, και μεγάλος εάν η διανομή είναι πιό ίση.

Αλλά η θεωρία του Παρέτου ισχύει μόνο για το πάνω 1%  τμήμα των εργαζομένων. Ο οικονομολόγος Gibrat αργότερα διαπίστωσε ότι τα εισοδήματα του υπόλοιπου 99% των εργαζομένων ακολουθούν μια λογαριθμική κανονική κατανομή - δηλαδή οι λογάριθμοι των εισοδημάτων έχουν μια κανονική, συμμετρική διανομή. Αυτή η σχέση καθορίζεται από τον "δείκτη του Gibrat", ο οποίος είναι επίσης μικρός για τις ανώμαλες εισοδηματικές κατανομές.

Προκειμένου να συνδυαστούν αυτοί οι τύποι, Souma ανέλυσε τα στοιχεία των μισθών πάνω από 80% του εργαζόμενου ιαπωνικού πληθυσμού. Υιοθετώντας τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται συνήθως για να μοντελοποιήσουν τα συστήματα των "πολλών σωμάτων" στη φυσική συμπυκνωμένης ύλης, έχει επινοήσει έναν τύπο - που αποτελείται από μια κανονική λογαριθμιή καμπύλη - που περιγράφει επιτυχώς την εισοδηματική κατανομή ολόκληρου του πληθυσμού.

Οι εισοδηματικές λεπτομέρειες που αναλύονται από τον Souma, που χρονολογούνται από 1887 έως το 1998, και τα οποία επέτρεψαν σε αυτόν  να μελετήσει πώς  εξελίχθηκε η κατανομή. Συγκρίνοντας την εργασία του με μια Αμερικανική μελέτη που έγινε ενωρίτερα, ο Souma σημειώνει ότι οι δείκτες στο νέο τύπο είναι σχεδόν ίδιες στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Ο Souma δεν προσπαθεί να εξηγήσει γιατί το εισόδημα ακολουθεί την παρατηρηθείσα κατανομή, αλλά θεωρεί ότι το νέο μοντέλο είναι ένας θεμελιώδης νόμος των οικονομικών που θα μπορούσε να περιγράψει την εισοδηματική κατανομή σε όλες τις κοινωνίες σε οποιοδήποτε σημείο στην ιστορία.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Φυσική και χρηματιστήριο: παίζοντας με τη φωτιά
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Mutual attractions: physics and finance
Los Alamos preprint
Vilfredo Pareto
Home