Τα μυστήρια της Αφροδίτης μας περιμένουν

Από το δίκτυο διανομής ειδήσεων AlphaGalileo, Νοέμβριος 2002

Τι είδους μυστήρια και επιστημονικές εκπλήξεις αναμένουν την Ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Venus Express όταν θα ταξιδέψει από τη Γη προς τον κοντινότερό μας πλανήτη  Αφροδίτη το 2005; Μια επιτόπια εξέταση υπόσχεται να αποκαλύψει ένα πλανήτη που είναι τελείως διαφορετικός από τον δικό μας παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και μερικές ομοιότητες.

venusΟι αστρονόμοι συχνά αποκαλούν την Αφροδίτη δίδυμο πλανήτη της Γης επειδή έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια μάζα. Σε άλλα σημεία όμως η Αφροδίτη μοιάζει να είναι ένας τελείως διαφορετικός πλανήτης. Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να ρίξουν μια πιο κοντινή ματιά σ' αυτόν τον νεφελώδη μυστηριώδη πλανήτη. Μετά από 150 ημερών ταξίδι από τη Γη το Venus Express θα μπει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, η οποία θα περνάει πάνω από τους πόλους της κάθε 10-16 ώρες. Τι αναμένεται όμως να δει; 

Το πρώτο αξιοπερίεργο σημείο είναι το μαγνητικό πεδίο της Αφροδίτης. Είναι τόσο ασθενικό ώστε τα σωματίδια που φτάνουν με τον ηλιακό άνεμο, δεν εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο όπως συμβαίνει με τη Γη, αλλά χτυπάνε στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Οι επιστήμονες θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον μηχανισμό αυτόν.   

Η ίδια η ατμόσφαιρα περικλείει πλήθος από αινίγματα. Ο Hakan Svedhem, επιστημονικός υπεύθυνος για το Venus Express, λέει: "Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι μοναδική στο Ηλιακό σύστημα, κι έτσι η κατανόησή της είναι πολύ σημαντική." 'Οτι γνωρίζουμε για τη δικιά μας ατμόσφαιρα δεν μας βοηθάει και πολύ να καταλάβουμε την Αφροδίτη. Πως γίνεται η δίδυμη της Γης να έχει τόσο διαφορετική ατμόσφαιρα; Η παχιά ατμόσφαιρα δημιουργεί ένα φαινόμενο θερμοκηπίου, το οποίο κάνει την Αφροδίτη πιο καυτή και από φούρνο. Αυτό το φαινόμενο θερμοκηπίου αξίζει αναμφίβολα να το μελετήσουμε. Ένα άλλο μυστήριο αφορά την κίνηση της ατμόσφαιρας. Περίπου 60 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια, οι άνεμοι σαρώνουν το νεφελώδες κάλυμμα της Αφροδίτης με ταχύτητα περίπου 400 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό κάνει την ατμόσφαιρα να περιστρέφεται, αλλά δεν γνωρίζουμε τον μηχανισμό αυτής της αποκαλούμενης υπερ-περιστροφής. 

Η ιδιόμορφη επίσης ανάδρομη περιστροφή του πλανήτη αποτελεί επίσης ένα αίνιγμα. Η Αφροδίτη περιστρέφεται κατά την αντίθετη κατεύθυνση απ' ότι η Γη και οι περισσότεροι από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Περιστρέφεται επίσης γύρω από τον εαυτό της απίστευτα αργά, καθώς χρειάζεται περίπου 250 γήινες ημέρες για μια περιστροφή, ενώ η Γη σε σύγκριση χρειάζεται μόνο μία. Πρόσφατα μοντέλα στον υπολογιστή υποδηλώνουν ότι η Αφροδίτη στο παρελθόν περιστρεφόταν γύρω από τον εαυτό της όπως η Γη αλλά η πυκνή της ατμόσφαιρα την φρενάρισε μέχρις ακινησίας πριν ξαναρχίσει η τωρινή αργή ανάδρομη περιστροφή. 

Υπάρχουν πολλά περισσότερα μυστήρια γύρω από την επιφάνεια του πλανήτη. Υπάρχουν ακόμα ενεργά ηφαίστεια; Είναι όλη η επιφάνεια του πλανήτη ένας ενιαίος στερεός φλοιός ή αποτελείται από ηπειρωτικές πλάκες που επιπλέουν σ' ένα εν μέρει λιωμένο εσωτερικό, όπως συμβαίνει και με τη Γη; Γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης έχει ηλικία 4 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά η συνολική επιφάνεια της Αφροδίτης εμφανίζεται να είναι 500 εκατομμυρίων ετών! Απόκτησε ο πλανήτης νέα επιφάνεια; Αν ναι πως έγινε αυτό;  

Ίσως το πιο ενδιαφέρον φαινόμενο απ' όλα βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, έξω από το στρώμα που εκδηλώνει την υπερ-περιστροφή. Εκεί περίπου σε ύψος 80 χιλιομέτρων, υπάρχει κάτι που απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες του φωτός. Δεν υπάρχει καμιά προφανής εξήγηση γι αυτή την μυστηριώδη απορρόφηση. Παρόλα αυτά μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μικρόβια που τρέφονται με οξέα και χρησιμοποιούν το υπεριώδες φως σε κάποια εξωγήινη φωτοσυνθετική διαδικασία. 

Υπάρχουν αρκετά μυστήρια που θα προσπαθήσει να διαλευκάνει το Venus Express. Όπως λέει ο Svedham: "Η αποστολή αυτή θα μεγαλώσει τη συνολική γνώση μας για την Αφροδίτη. Θα την κατανοήσουμε ως πλανήτη πολύ περισσότερο."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο πλανήτης Αφροδίτη
Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης μπορεί να φιλοξενεί μικρόβια
Γιατί η Αφροδίτη περιστρέφεται με αντίθετη φορά από τη Γη
Αποστολή στην Αφροδίτη το 2005
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Αφροδίτη
Home