Άρχισε το ετήσιο άνοιγμα της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική

Από σελίδα του NewScientist, 23 Αυγούστου 2002

Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική άρχισε την ετήσια διαστολή της και θα συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. Αυτό αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), στην τελευταία του ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μια κανονική διαδικασία που συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή πάνω από την Ανταρκτική και οφείλεται στην χημική αντίδραση που συμβαίνει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Η τρύπα διευρύνεται στα μέσα του Αυγούστου, και κατόπιν κλείνει πάλι το Δεκέμβριο -- ένας κύκλος που διαμορφώνεται λόγω του νότιου πολικού καιρού.

Ο WMO ανακοίνωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη τρύπα στο στρώμα του όζοντος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν το 1998, όταν είχε φτάσει τα 12 εκατ. τ. χλμ.

Καρκίνος του δέρματος

Το στρώμα του όζοντος κείται από τα 10 km έως τα 50 km υπεράνω της επιφανείας της Γης. Το αέριο αυτό παρέχει μια προστατευτική ασπίδα εναντίον ορισμένων μηκών κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας που έρχεται από τον ήλιο, που μπορεί να προξενήσει καρκίνο του δέρματος.

Στις 13 Αυγούστου, ένα μικρό τμήμα χαμηλής συγκέντρωσης όζοντος ανιχνεύθηκε πλησίον της Νότιας Αμερικής. Στις 16 Αυγούστου, αυτό το κομμάτι είχε καλύψει μεγάλο μέρος της Αργεντινής και επίγειες μετρήσεις του όζοντος στο Buenos Aires έδειξαν μια μείωση κατά 20% συγκρινόμενες με τα επίπεδα που μετρήθηκαν μεταξύ 1964-76.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ( WMO) λέει ότι αυτό μπορεί μερικώς  να οφείλεται  στην αυξανόμενη τρύπα της Ανταρκτικής , αλλά μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα των μετεωρολογικών συνθηκών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος θα συνεχιστεί έως ότου τα χημικά που καταστρέφουν το όζον, μειωθούν στα επίπεδα της προ του 1970  κατάστασης, - που υπολογίζεται να συμβεί περίπου το 2040.

Η αγγελία της WMO έρχεται καθώς οι επικεφαλείς των κρατών συναντώνται στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, για να συζητήσουν θέματα του περιβάλλοντος στην   Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αρχή για μια νέα τρύπα του όζοντος
16η Σεπτεμβρίου:Παγκόσμια ημέρα για την προστασία του όζοντος
Σημαντική μείωση του όζοντος καταγράφεται πάνω από την Ανταρκτική
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Ozone Bulletin, World Meteorological Organization (Pdf)
European Ozone Research Coordinating Unit
World Summit on Sustainable Development
'Green' chemicals harming ozone layer
OzonAction Σελίδα του ΟΗΕ για την Οζονόσφαιρα
ΝΟΑΑ Σελίδα του ΝΟΟΑ (National Oceanic & Atmospheric Administration) για την αλλαγή του κλίματος, τις φωτιές που απειλούν τα δάση, φωτογραφίες από δορυφόρους κλπ.
Home