Σημαντική μείωση του όζοντος καταγράφεται πάνω από την Ανταρκτική

Από τη σελίδα του BBC 29-8-2000.

ΑνταρκτικήΜια σημαντική μείωση μεγαλύτερη του αναμενομένου, του στρώματος του όζοντος αναμένεται φέτος να σημειωθεί πάνω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις από μετεωρολογικό δορυφόρο, ανακοίνωσε, σήμερα, η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO). 

Οι τέσσερις σταθμοί παρατήρησης του στρώματος του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική ανέφεραν αυτό το μήνα μείωση  κατά 20-35% σε σύγκριση με την περίοδο μεταξύ του 1964 και του 1976, που προηγήθηκε του εντοπισμού της τρύπας του όζοντος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ταϊσίρ αλ-Γκάνεμ. Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένεται η μείωση να είναι αρκετά μεγαλύτερη από πέρυσι, η οποία αρχίζει τον Ιούλιο και εντείνεται στη διάρκεια του Αυγούστου.

Ο WMO ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη τρύπα στο στρώμα του όζοντος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν το 1998, όταν είχε φτάσει τα 12 εκατ. τ. χλμ.
Πέρυσι η τρύπα είχε φτάσει τα 10 εκατ. τ. χλμ. Το ποσοστό είναι άκρως ανησυχητικό, επειδή είναι διπλάσιο από αυτό που μετρήθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Επιπλέον, είναι πολύ ασυνήθιστο για αυτή την εποχή και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος.

Προσπάθειες για εξάλλειψη της τρύπας

Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τη γη από τις υπέρυθρες ακτινοβολίες του ηλίου και η μείωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος.
Με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο δεσμεύει τις χώρες για τη διακοπή της παραγωγής και της χρήσης χημικών ουσιών που προκαλούν μείωση του όζοντος, ελαττώθηκε η εκπομπή τέτοιων χημικών ουσιών. Ωστόσο ο WMO ανακοίνωσε ότι μπορεί να χρειαστούν 20 χρόνια για μια σημαντική μείωση της τρύπας στο στρώμα του όζοντος, ενώ η πλήρης εξάλειψή της μπορεί να αναμένεται γύρω στο 2050

Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
OzonAction Σελίδα του ΟΗΕ για την Οζονόσφαιρα
ΝΟΑΑ Σελίδα του ΝΟΟΑ (National Oceanic & Atmospheric Administration) για την αλλαγή του κλίματος, τις φωτιές που απειλούν τα δάση, φωτογραφίες από δορυφόρους κλπ.
WMO Σελίδα του WMO  (World Meteorological Organization) ενός άλλου οργανισμού του ΟΗΕ ,για την παρακολούθηση του παγκόσμιου κλίματος και του καιρού.
Home