Οι ΗΠΑ μπορούν να δουν το φαινόμενο του Ελ Νίνιο μέχρι τον Ιούνιο

Από σελίδα του AP, 11 Απριλίου 2002

NOOAΟι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αρχίσουν να βλέπουν τα φαινόμενα του αναπτυσσόμενου κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, λένε κυβερνητικοί επιστήμονες των ΗΠΑ.

Ενώ το πρώτο σύμπτωμα του Ελ Νίνιο είναι μια ασυνήθιστη θέρμανση του κεντρικού ειρηνικού ωκεανού, τελικά μπορούν να επηρεαστούν οι καιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Αυτό το Ελ Νίνιο ακόμα διαμορφώνεται, και είναι ασαφές τώρα σε ποιο επίπεδο έντασης θα βρεθεί μόλις αναπτυχθεί πλήρως," είπε ο Conrad Lautenbacher, διευθυντής της Εθνικής Ωκεάνειας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης.

"Εάν οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, συνεχίσουν την τάση θέρμανσής τους στον ισημερινό Ειρηνικό, θα ξέρουμε πιθανώς την ένταση του Ελ Νίνιο, μέχρι τα τέλη Μαίου ή Ιουνίου." συνέχισε ο ίδιος.

Ανάλογα με τη δύναμή του, τα αποτελέσματα του Ελ Νίνιο θα μπορούσαν να κυμανθούν από το να μειώσουν τον αριθμό των ατλαντικών τυφώνων και μια πιό ξηρή -περισσότερο από το κανονικό θερινό μουσώνα - εποχή στο νοτιοδυτικό σημείο έως περισσότερους Βορειοανατολικούς τον επόμενο χειμώνα.

Οι ερευνητές της NOAA λένε ότι παρατηρούν μια πιό θερμή επιφάνεια της θάλασσας και των κάτω από την επιφάνεια θερμοκρασιών σε ένα μεγάλο μέρος του ισημερινού Ειρηνικού.

Τον περασμένο μήνα, οι ωκεάνιες επιφανειακές θερμοκρασίες ήταν τόσο υψηλές, 2 έως 3 βαθμοί Κελσίου, επάνω από το μέσο όρο κοντά στις ακτές του Ισημερινού και του βόρειου Περού. Οι μέσες ωκεάνιες επιφανειακές θερμοκρασίες είναι περίπου 27 Κελσίου, σε αυτήν την περιοχή το Μάρτιο.

Επίσης, οι εν λόγω επιστήμονες είπαν ότι υπήρχαν αυξανόμενες βροχοπτώσεις πέρα από τον ακραίο ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένων και των  νησιών   Γκαλαπάγκος, και πέρα από τον ισημερινό κεντροδυτικό Ειρηνικό.

Δεδομένου ότι το Ελ Νίνιο συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι επιστήμονες λένε, ότι οι πιθανές επιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να περιλάβουν ένα πιο ξηρό φθινόπωρο και χειμώνα για την περιοχή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, πιο θερμό φθινόπωρο και χειμώνα στις βόρειες μεγάλες πεδιάδες και υγρό χειμώνα για τα κράτη των ακτών του Περσικού Κόλπου.

Εάν η ένταση του Ελ Νίνιο είναι ισχυρή, η Κεντρική και Νότια Καλιφόρνια θα μπορούσε να δοκιμάσει συνθήκες πιό υγρές από τις κανονικές.

"Οι Αμερικανοί έχουν ζωηρές μνήμες από τα αποτελέσματα του ισχυρού Ελ Νίνιο το 1997-98, που καθιστούν πολλούς ανθρώπους προσεκτικούς γι΄ αυτό το φαινόμενο. Αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στενά στους ερχόμενους μήνες για να καθορίσουμε ακριβώς πόσο ισχυρό ή αδύνατο θα γίνει αυτό το Ελ Νίνιο," σημείωσε ο Jack Kelly.

Το El Ninos εμφανίζεται περίπου κάθε τέσσερα έως πέντε έτη και μπορεί να διαρκέσει 12 έως 18 μήνες.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα περίεργο Ειρηνικό Κύμα, το κύμα Kelvin
Το El Nino μπορεί να επιστρέψει στους προσεχείς μήνες
Προβλέπεται αδύνατο ή μέτριο το El Nino στο τέλος του έτους και αρχές του 2002
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
El Nino
Normal El Nino (La nina)
ΝΟΑΑ
Καιρική υπηρεσία καιρού των ΗΠΑ
Home