Καταστροφή όζοντος πάνω από την Ευρώπη

Από σελίδα της ΕΡΤ 23 Ιανουαρίου 2002

κλιματικές αλλαγέςΟι κλιματικές αλλαγές που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης "μικρών οπών" στο όζον πάνω από την Ευρώπη και η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν από το 2010. Αυτό αποκαλύπτει ευρωπαϊκή έκθεση, η οποία είναι ένας απολογισμός του τρίτου προγράμματος (1996-2000) ερευνών για το όζον, γνωστό ως "THESEO". Η καταστροφή της ασπίδας του όζοντος πάνω από την Ευρώπη άρχισε τη δεκαετία του '70 και οι μεγαλύτερες ζημιές παρατηρούνται το χειμώνα και την άνοιξη.

Σε πενήντα χρόνια η αποκατάστασή του

Σύμφωνα με την έκθεση στην περιοχή της Αρκτικής παρατηρήθηκαν σημαντικές απώλειες σε όζον κατά τη διάρκεια των πέντε πιο κρύων χειμώνων από το 1993-94, με αποτέλεσμα το προστατευτικό στρώμα του όζοντος να μειώνεται και πάνω από την Ευρώπη.

Αυτό το γεγονός προκαλεί αύξηση των υπεριωδών ακτίνων με βλαβερές συνέπειες για τον άνθρωπο (καρκίνος του δέρματος, καταρράκτης κλπ).

Η συγκέντρωση μειγμάτων χλωρίου (ειδικά του CFC), αεροζόλ και φρέον, που ευθύνονται για την καταστροφή του όζοντος στην στρατόσφαιρα μειώνεται αργά, μετά την απαγόρευσή τους το 1987, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Αντίθετα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εξακολουθεί να αυξάνεται η συγκέντρωση βρωμίου και αερίων που παράγονται από τον άνθρωπο, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Τα αέρια που προκύπτουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης, όμως αντίθετα παγώνουν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και το κρύο προκαλεί την καταστροφή του όζοντος, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει πως οι κλιματικές αλλαγές ενδέχεται να καθυστερήσουν την πλήρη αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πενήντα χρόνια από σήμερα. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Χημικές ουσίες εν χρήσει βλάπτουν το στρώμα του όζοντος
Πλανητικά ατμοσφαιρικά κύματα μειώνουν την τρύπα του όζοντος στην Αρκτική
Αρχή για μια νέα τρύπα του όζοντος
16η Σεπτεμβρίου:Παγκόσμια ημέρα για την προστασία του όζοντος
Η τρύπα του όζοντος μπορεί να ελαττωθεί
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
European Ozone Research Coordination Unit
Ozone Depletion (US Environmental Protection Agency)
Το πρωτόκολλο του Montreal του 1987, που προβλέπει τη μείωση της χρήσης των χημικών που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος.
Κέντρο για την ατμοσφαιρική επιστήμη, Καίμπριτζ
Σελίδα του TOMS για το Όζον Είναι η καλύτερη σελίδα για το όζον, την UV ακτινοβολία κλπ
Home