Η τρύπα του όζοντος μπορεί να ελαττωθεί

Από σελίδα του BBC 3-Δεκεμβρίου-2000

Ozone layerΤον Οκτώβριο του 2000, η τρύπα στην Ανταρκτική έφτασε στο μεγαλύτερο μέγεθός της μέχρι σήμερα, βοηθούμενη εν μέρει και από τις φετινές μετεωρολογικές συνθήκες.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων προβλέπει πως η τρύπα του στρώματος του όζοντος πάνω στην Ανταρκτική θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα μπορεί να κλείσει μέσα σε 50 έτη. Ισχυρίζονται πως αυτό θα γίνει εξ' αιτίας της επιβληθείσας απαγόρευσης εκείνων των χημικών ενώσεων  -πχ χλωροφθορανθράκων-, που δημιούργησαν την καταστροφή του προστατευτικό καλύμματος της Γης της οζονόσφαιρας . "Οι προβλέψεις μας είναι πως οι ποσότητες του όζοντος θα ανακτηθούν στα προσεχή 50 χρόνια," τονίζει ο καθηγητής Alan O'Neill, πρόεδρος του συνέδριου που έγινε στην Αργεντινή.

Το μέτρο της απαγόρευσης της χρήσης αυτών των χημικών ουσιών, δείχνει σημάδια επιτυχίας και όπως τονίζουν οι ειδικοί το στρώμα του όζοντος θα αρχίσει να επιδιορθώνετα μόνο του αλλά σε ένα χρονικό διάστημα, που εξαρτάται από την εμμονή των χωρών στην απαγόρευση των χλωροφθορανθράκων. Η απαγόρευση το 1987 έθεσε τη βάση για την καταπολέμηση του φαινομένου. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν τις κυβερνήσεις πως απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου.

Η πρόβλεψη που έγινε σε ένα στο 2ο διεθνές συνέδριο, με θέμα "Στρατοσφαιρικές διαδικασίες και ο ρόλος τους στο κλίμα" (SPARC 2000) στο Buenos Aires, Αργεντινής, όπου 300 επιστήμονες ειδικοί στο κλίμα, κατατέθηκαν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα επίπεδα των χλωροφθορανθράκων (CFCs) στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Οι ουσίες αυτές που διασπούν καταλυτικά το όζον -το οποίο αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου- χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στη βιομηχανία, ως ψυκτικά αέρια και ως προωθητικά μέσα σε σπρέι. Το 1987, οι περισσότερες βιομηχανοποιημένες χώρες υιοθέτησαν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και απαγόρευσαν τη χρήση τους.

Παρ' όλο που οι χλωροφθοράνθρακες παραμένουν στην ατμόσφαιρα επί δεκαετίες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν περίπου 50 χρόνια πριν τα επίπεδα του όζοντος επανέλθουν στις φυσιολογικές τιμές.

Σημαντικό ρόλο βέβαια για την παράταση του προβλήματος παίζει και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο προκαλεί θέρμανση των κατώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας και πτώση της θερμοκρασίας στη στρατόσφαιρα, συνθήκη ευνοϊκή για τη διάσπαση του όζοντος.

Η επαναφορά του στρώματος του όζοντος θα καθυστερήσει εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά περίπου δέκα χρόνια.

Ο καθηγητής Alan O'Neill τόνισε πως τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ περισσότερα για το τι καταστρέφει το όζον στην Ανταρκτική και όχι τόσο στην Αρκτική, και γιατί η τρύπα του όζοντος είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια κάποιων ετών. "Η μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος καταγράφτηκε αρχές Οκτωβρίου του 2000. Αλλά τώρα βλέπουμε πως τα μέτρα που ελήφθησαν αρχίζουν να αποδεικνύονται αποτελεσματικά."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα νέφη επιταχύνουν τη μείωση του όζοντος
Η δημιουργία των νεφών επηρεάζεται από τις κοσμικές ακτίνες
Το πρόβλημα της οζονόσφαιρας
Σημαντική μείωση του όζοντος καταγράφεται πάνω από την Ανταρκτική
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για σοβαρή απώλεια της Αρκτικής Οζονόσφαιρας
Η μόλυνση της ατμόσφαιρας αλλάζει το προστατευτικό σύστημα της Γης
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
The British Antarctic Survey
SPARC 2000
NASA Total Ozone Mapping Spectrometer
Montreal Protocol
World Meteorogical Organization
Climate VoiceΚοινή σελίδα της GreenPeace, WWF και των φίλων της Γης.
FAOΟικολογική σελίδα
Home