Ίσως ανεβαίνει η θερμοκρασία σε προκείμενο σεισμό

Από σελίδα του NewScientist 14 Δεκεμβρίου 2001

ΚαλιφόρνιαΛεπτά σήματα από το εσωτερικό της Γης μια ημέρα πριν, μπορούν να προειδοποιήσουν για έναν επερχόμενο σεισμό, λένε επιστήμονες της NASA που θεωρούν πως μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνοδοι της θερμοκρασίας εμφανίζονται να προηγούνται των σεισμών. Η ιδέα αυτή θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει την παράξενη προσεισμική συμπεριφορά του καιρού, των ραδιο-μεταδόσεων, των ζώων και ακόμη και των ανθρώπων.

Ένας μετεωρολογικός δορυφόρος θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτά τα σήματα, σύμφωνα με τον Friedemann Freund και Dmitri Ouzounov στο ερευνητικό κέντρο της NASA AMES στην Καλιφόρνια, που θα κάνει εύκολο έτσι κάποιες προβλέψεις. Αλλά πολλοί σεισμολόγοι θεωρούν ότι η πρόβλεψη μεμονωμένων σεισμών αρκετά καλά,  ώστε να επιτρέψει μια προγραμματισμένη εκκένωση του κόσμου, είναι μη ρεαλιστική.

Η εργασία των Freund και Ouzounov προέρχονται από προηγούμενες παρατηρήσεις ότι οι σεισμοί συνοδεύονται μερικές φορές από διακοπές στις ραδιο-μεταδόσεις στην ιονόσφαιρα, που είναι η περιοχή της ατμόσφαιρας που αρχίζει περίπου 90 χιλιόμετρα επάνω από τη Γη. Αλλά κανένας δεν θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί.

"Χωρίς απόδειξη ότι υπάρχει μια σχέση αιτίου και αιτιατού, οι περισσότεροι γεωλόγοι έχουν εξηγήσει αυτό το φαινόμενο ότι είναι μια σύμπτωση," λέει ο David Jackson του Νότιου Κέντρου της Καλιφόρνιας για τους Σεσμούς.

Ενέργεια ημιαγωγών

Εντούτοις ο Freund νομίζει ότι έχει υπολογίσει πώς λειτουργεί το φαινόμενο. Οι σεισμοί αρχίζουν αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν μπορούν να ταξιδεψουν μακριά μέσω των πυκνών βράχων. Αλλά, το 2000, ο Freund έδειξε ότι η συμπίεση ενός βράχου μπορεί να οδηγήσει στο εσωτερικό του σε αύξηση θετικών φορτίων. Αυτά μπορούν να διαμορφώσουν μια φορτισμένη περιοχή του βράχου που μεταναστεύει στην επιφάνεια με ρυθμό περίπου 100 έως 300 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, όπου μπορεί να ιονίσει τον αέρα - ενδεχομένως εξηγώντας έτσι τα παράξενα προ-σεισμικά  φαινόμενα που αναφέρονται μερικές φορές.

Ένα θετικό φορτίο κοντά στην επιφάνεια θα παρέσυρε τα αρνητικά φορτισμένα ατμοσφαιρικά σωματίδια πιό κοντά στη Γη και οι Freund και Ouzounov σκέφτονται ότι η ένωση των φορτισμένων σωματιδίων να ελευθερώνει υπέρυθρη ακτινοβολία (IR). Θεωρούν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν αυτό το σήμα IR μέσω των μετεωρολογικών δορυφόρων περίπου δύο έως πέντε ημέρες προτού να συμβεί ένας σεισμός.

Το ζευγάρι των επιστημόνων εξέτασε τα στοιχεία από έναν δορυφόρο της NASA που καλείται MODIS τις ημέρες που προηγήθηκε του σεισμού στις 26 Ιανουαρίου του 2001 στο Gujarat της Ινδίας, και διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε 2 έως 5 °C τις ημέρες που προηγήθηκαν του σεισμού.

Ακίδα θερμότητας

Εντούτοις, οι Freund και Ouzounov πρέπει να αποδείξουν ακόμα ότι αυτές οι αυξήσεις της θερμοκρασίας οφείλονται σε ένα αυξανόμενο σήμα IR. Προσπαθώντας να το κάνουν αυτό, ψάχνουν μέσω των στοιχείων μέσα από 36 διαφορετικές ζώνες μηκών κύματος (16 υπέρυθρα και 20 ορατά) που ελέγχει ο δορυφόρος MODIS.

Ο Freund πρέπει επίσης ακόμα να μελετήσει τη μεταβλητότητα του υποβάθρου της θερμοκρασίας στο Gujarat, και υποστηρίζει ότι η εργασία αυτή είναι ελπιδοφόρος, αλλά προκαταρκτική.

Ο Thomas Jordan, στο Νότιο Κέντρο της Καλιφόρνιας για τους Σεσμούς, λέει ότι εάν υπήρξε μια σαφής ύψωση θερμότητας, οι άνθρωποι θα τους είχαν παρατηρήσει πολλά έτη πριν, και προσθέτει ότι οι προηγούμενες δορυφορικές μελέτες είναι ασυμβίβαστες.

Το ζευγάρι της NASA επίσης έχει να επιλύσει έναν μηχανισμό για την παραγωγή αυτού του σήματος για τους σεισμούς, εκεί που οι τεκτονικές πλάκες συγκρούονται μετωπικά, όχι όμως εκεί που γλιστρούν η μια μέσα στην άλλη.

Ο σεισμολόγος Τζάκσον λέει: "Προκειμένου να καταστήσουν την ιδέα αυτή χρήσιμη, κάποιος θα πρέπει να παρατηρήσει τι συμβαίνει με τις τεκτονικές πλάκες στους διάφορους σεισμούς".

Η νέα εργασία παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση στην Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση, στο Σαν Φρανσίσκο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Γιατί σταματούν οι σεισμοί
Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης  εμφανίζει μια ανισοτροπία στην κατεύθυνση διάδοσης των σεισμικών κυμάτωνΓιατί σταματούν οι σεισμοί
Αμερικανοί επιστήμονες μετρούν τις γήινες μικροσκοπικές κινήσεις, για τη μελέτη των σεισμών
Οι εκπομπές νετρονίων μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση
Ερευνητικό κέντρο της NASA Ames
Συζήτηση πρόβλεψης σεισμού, Nature
Νότιο Kέντρο Σεισμού Καλιφόρνιας
Δομή της γης
Home