Η Οδύσσεια σε τροχιά με επιτυχία γύρω από τον Άρη

Από σελίδα του Yahoo!News 25 Οκτωβρίου 2001

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Mars Odyssey καθώς εισέρχεται σε τροχιάΗ 31η απόπειρα αποστολής διαστημόπλοιου στον Αρη, στέφεται μέχρι τώρα από απόλυτη επιτυχία. Αφού μείωσε την ταχύτητά του (από 5.907 σε 4.582 km/sec) για 20 λεπτά περίπου με τη βοήθεια της κύριας μηχανής του, ένα από τα δυσκολώτερα μέρη της αποστολής, εν συνεχεία στις 05:26 στις 24 Οκτωβρίου, το διαστημικό σκάφος Mars Odyssey παγιδεύτηκε στο βαρυτικό πεδίο του Αρη. Το σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από 200 περίπου ημέρες και θα παραμείνει σε τροχιά 2,5 χρόνια.

Μετά από μισή ώρα σιγής εξέπεμψε ένα σήμα ολοκλήρωσης που ελήφθη από τις εγκαταστάσεις του δικτύου Deep Space Network στην Αυστραλία, δίνοντας έτσι το έναυσμα στο προσωπικό στο κέντρο ελέγχου της αποστολής στο JPL της NASA να ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς.  

Αρκετή δουλειά περιμένει το Odyssey για τα επόμενα χρόνια, αφού θα μπει σε τελική τροχιά. Οι επιστήμονες που σχεδίασαν την αποστολή όμως είναι αισιόδοξοι μετά από τη σημερινή επιτυχία, αφού δεν υπήρχαν περιθώρια λάθους, μετά την αποτυχία των αποστολών του 1999 του Mars Climate Orbiter και του Mars Polar Lander.

Το Mars Climate Observer καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα του Αρη, εξαιτίας λανθασμένων υπολογισμών της πορείας του που οφείλονταν σε «μπέρδεμα» μονάδων του αγγλικού και του μετρικού συστήματος.

Τρεις μήνες αργότερα, το Mars Polar Lander συνετρίβη στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, πιθανώς εξαιτίας πρόωρης παύσης του κινητήρα.

Τα επόμενα δυόμισι χρόνια το σκάφος θα πραγματοποιεί ορυκτολογικές αναλύσεις εξ αποστάσεως και θα προσπαθήσει να εντοπίσει υδρογόνο σε μορφή νερού στην επιφάνεια του Αρη.

Αεροπέδηση

Το Mars Odyssey κινείται τώρα σε έντονα ελλειπτική τροχιά διάρκειας 20 ωρών. Την Παρασκευή, όμως, το σκάφος εισέρχεται στη φάση αεροπέδησης (aerobraking). Με τη βοήθεια της επιβράδυνσης, λόγω της τριβής των σωματιδίων της ανώτερης ατμόσφαιρας του Αρη με τις εξωτερικές επιφάνειες του σκάφους, θα διορθωθεί η πολύ ελλειπτική τροχιά του σε κυκλική, χωρίς κατανάλωση καυσίμων

Ετσι, με μια σταθερή ακτίνα τροχιάς 400 χιλιομέτρων, η οποία θα επιτευχθεί μετά από 3 μήνες (τέλη του Ιανουαρίου του 2002), το Mars Odyssey θα είναι σε θέση να αρχίσει να στέλνει πληροφορίες στη Γη.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί σε λίγο καιρό και με το διαστημόπλοιο Mars Global Surveyor, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη από τις 12 Σεπτεμβρίου του 1997.

Μάλιστα η ορυκτολογική χαρτογράφηση θα αρχίσει τις προσεχείς ημέρες, και η NASA θα πρέπει προς το παρόν να αρκεστεί στον τρισδιάστατο χάρτη του πλανήτη που δημιουργήθηκε από φωτογραφίες του δορυφόρου Global Surveyor που μεταδίδονται συνεχώς από το 1997.

Το Mars Odyssey θα αναλάβει επίσης να εκτιμήσει κατά πόσο η ακτινοβολία στην επιφάνεια του Αρη εγκυμονεί κινδύνους λόγω ακτινοβολιών, για τις επανδρωμένες αποστολές που αναμένεται πως θα ακολουθήσουν αλλά και θα χρησιμοποιηθεί ως σταθμός αναμετάδοσης δεδομένων για μελλοντικές αποστολές στην επιφάνεια.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αποικισμός του Άρη σε λιγώτερο από 20 έτη
Αρχισε το μακρύ του ταξίδι προς τον Αρη, ο 2001 Mars Odyssey
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
ΝΑSA Mars Exploration
Στοιχεία για τον Άρη
Mars Oyssey
Mars Odyssey Mission Status
Home