Ειδικοί διαφωνούν με την έκθεση του ΟΗΕ για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Από μια σελίδα του Reuter 14-Μαίου-2001

Η υψωμένη στάθμη της θάλασσας δεν μπορεί να συνδεθεί με τη γήϊνη   άνοδο της θερμοκρασίας και μια έκθεση του Ηνωμένων Εθνών που κάνει αυτή τη σύνδεση είναι απλοϊκή, λανθασμένη και υπερβολική. Έτσι χαρακτηρίζει εκπρόσωπος διεθνούς ερευνητικού οργανισμού την πρόβλεψη επιστημονικής επιτροπής του OHE για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας τον 21ο αιώνα, υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ίσως δεν επηρεάζει τον όγκο των ωκεανών.

island

Τα αυξανόμενα επίπεδα της θαλάσσης μπορούν αντ' αυτού να προκληθούν από παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ακτινοβολίας και περιοδική μετατόπιση του άξονα της γης, σύμφωνα με μια ένωση των εμπειρογνωμόνων πάνω στη θάλασσα, το κλίμα και την αλλαγή εδάφους.

"Η σύνδεση μεταξύ της θερμότητας και των αυξανόμενων επιπέδων θαλάσσης δεν είναι τόσο απλή όσο αξιώνει η διακυβερνητική επιτροπή των Η.Ε στην αλλαγή κλίματος (IPCC)", λέει ο Nils Emil Morner της International Association of Quarternary Research (INQUA).

Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων θεωρεί τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, παγίδα θερμότητας στην ατμόσφαιρα, που ωθούν προς τα επάνω τις θερμοκρασίες, λιώνοντας τους παγετώνες και ανυψώνοντας έτσι τα επίπεδα θαλάσσης. Οι αλλαγές μπορούν επίσης να φέρουν θύελλες,  πλημμύρες και ξηρασίες

Αλλά ο Morner, καθηγητής της γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης της Σουηδίας και Πρόεδρος της επιτροπής INQUA στις αλλαγές επιπέδων θαλάσσης και την παράκτια εξέλιξη, είπε πως η σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της θαλάσσης και η αύξηση θερμοκρασίας δεν έχει ακόμη καθιερωθεί.

"Ακριβώς επειδή οι θερμοκρασίες αυξάνονται δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα επίπεδα θαλάσσης θα αυξηθούν," πρόσθεσε.

Ο  Morner είπε ότι η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μέσου του 1200 ήταν ένα βαθμό Κελσίου θερμότερη από τις παρούσες θερμοκρασίες και το επίπεδο θαλάσσης είχε παραμείνει αμετάβλητο.

Αλλά Jonathan Gregory, διδάκτωρ της φυσικής στο Κέντρο Κλίματος Hadley της Μεγάλης Βρετανίας, είπε ότι μόνο στα μέσα του 20ου αιώνα οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μετρηθούν κατάλληλα και τα προηγούμενα στοιχεία ήταν αναξιόπιστα.

Ο Dr. Jonathan Gregory, που εξέδωσε το κεφάλαιο στις αλλαγές της θάλασσας στην έκθεση των Η.Ε, είπε ότι η σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της θαλάσσης και οι άνοδοι της θερμοκρασίας δεν θα μπορούσαν να απομακρυνθούν.

"Η άνοδος των επιπέδων της θαλάσσης τα τελευταία 100 χρόνια ήταν περίπου 10 φορές γρηγορότερα έναντι της μέσης αύξησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3.000 ετών," είπε.

Το γεγονός πως ο IPCC είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θέρμανση στο βόρειο ημισφαίριο στο 21ο αιώνα είναι πιθανό να είναι η μέγιστη τα τελευταία 1.000 χρόνια πρόσθεσε βάρος στις εξηγήσεις, μιας σύνδεσης μεταξύ των ανόδων της θάλασσας και της θερμοκρασίας, πρόσθεσε.

Η έκθεση του IPCC είναι η εργασία 2.500 των παγκόσμιων κορυφαίων επιστημόνων του κλίματος και προβλέπει ότι τα επίπεδα θαλάσσης θα αυξηθούν περίπου 8-98 cm μεταξύ του 1990 και του 2100.

Αλλά ο Morner είπε ότι οι υπολογισμοί είναι βασισμένοι εξ ολοκλήρου στις μελέτες που έδειχναν μέγιστη άνοδο 11 cm στην ίδια περίοδο.

Ενώ η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί από 1.5-6.0 βαθμούς Κελσίου στην ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση του  IPCC.

Ο Morner δημιούργησε επίσης αμφιβολία για τις ανησυχίες ότι τα νησιώτικα κράτη με χαμηλή στάθμη,  όπως είναι οι Μαλβίδες και τα κράτη της Μικρονησίας, μπορούν να πλημμυρίσουν λόγω των αυξανόμενων επιπέδων της θαλάσσης που προκαλούνται από την γήϊνη θέρμανση.

Είπε ότι μια μελέτη του INQUA έδειξε πως τα επίπεδα της θαλάσσης, είχαν πέσει στις Μαλβίδες στα προηγούμενα 30 έτη.

Αλλά ο Dr. Jonathan  Gregory που εργάζεται για τα Η.Ε. είπε ότι οι μετακινήσεις των επιπέδων της θαλάσσης διέφεραν σε όλο τον κόσμο. "Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα επίπεδα μπορεί να έχουν πέσει αλλά το συμπέρασμά μας είναι ότι τα επίπεδα θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 10-20 εκατοστόμετρα στο 20ό αιώνα," είπε αυτός.

 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το παγκόσμιο κλίμα: καμία αλλαγή
Τα αέρια του θερμοκηπίου κύρια αιτία για την πρώιμη άνοιξη
Πρώτες, άμεσες αποδείξεις της αλλαγής στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μεταξύ 1970 και 1997
Διπλή η αιτία για την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.
Το CO2 και το παγκόσμιο κλίμα: Είναι μια κοινή ιστορία;
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Intergovernmental Panel on Climate Change
World Meteorological Organisation
Hadley Centre for climate prediction and research
Global Warming (US Environmental Protection Agency)
Home