Μικρή μαύρη τρύπα έχει μεγάλη όρεξη

Από τη σελίδα του MSNBC 29-8-2000.

Image: ASCANASA: Ο Ιαπωνικός δορυφόρος ASCA (Advanced Satellite for Cosmology and Astrophysics), που στοχεύει στο πλησιέστερο ενεργό γαλαξία NGC 4395. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φαινομενικά μικρή τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία  καταβροχθίζει ύλη με ένα εκπληκτικό ρυθμό.

Πρόκειται για μία λεπτή "υπερβαρέα" μαύρη τρύπα που ανίχνευσαν στον σχηματισμό, Canis Venatici.  Έχει μάζα περίπου 50.000 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας. Δεν είναι και τόσο μεγάλη σαν άλλες, που είναι εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές σαν τον ήλιο μας, αλλά είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τις μικρότερες μαυρες τρύπες που ξέρουμε. Σύμφωνα όμως με τους αστρονόμους που την ανίχνευσαν, συμπεριφέρεται σαν τις τεράστιες μαύρες τρύπες

Οι μαύρες τρύπες είναι περιοχές του διαστήματος τόσο πυκνές, που καμμιά ακτίνα φωτός δεν ξεφεύγει από την βαρυτική έλξη. Καθώς μιά μαύρη τρύπα καταβροχθίζει αέρια, σκόνη και ακόμη ολόκληρα άστρα, η εισερχόμενη ύλη γίνεται τόσο ζεστή που εκπέμπει ακτινοβολία υψηλής ενέργειας καθώς πέφτει στην τρύπα. Αυτή η ακτινοβολία συμπεριλαμβάνει και τις ακτίνες Χ, που ανιχνεύονται από τα τηλεσκόπια που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Έως τώρα, οι επιστήμονες υπέθεταν πως οι μαύρες τρύπες που βρίσκονταν σε γαλαξίες με αμυδρούς πυρήνες - όπως είναι ο NGC 4395 – ήταν είτε πολύ παλιές είτε πολύ μικρές για να καταβροχθίζουν γρήγορα αρκετή ύλη, όπως κάνουν οι περισσότερες. Αλλά τώρα φαίνεται πως και οι "μεσαίου μεγέθους" μπορεί να έχουν την ίδια συμπεριφορά με τις τεράστιες.
Σαν αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, μερικοί αστρονόμοι, τώρα σκέπτονται πως η εκπομπή των ακτίνων-Χ από την ύλη μπορεί να οφείλεται περισσότερο στην πυκνότητα της ύλης στην μαύρη τρύπα παρά στην φωτεινότητα της περιοχής γύρω από την μαύρη τρύπα, όπως κάποτε νόμιζαν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες Iwasawa και Fabian, αυτή η νέα αλλαγή στον τρόπο σκέψης θα είναι εξαιρετικά σπουδαία, για μελλοντικές μελέτες των σχέσεων μεταξύ μαύρων οπών και των γαλαξιών που βρίσκονται.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Διαστημικό όχημα  μελετά μαύρες τρύπες
Dark Stars, Black Holes, Bright Galaxies Σελίδα για μαύρες τρύπες κλπ από την Νέα Ζηλανδία

 

Home