Δορυφόρος βλέπει το εξωτερικό αέριο κέλυφος της Γης.

Από το BBC 1-6-2000

Φωτογραφία της γήϊνης ατμόσφαιραςΕίναι η πρώτη εικόνα που λήφθηκε από το διάστημα, της εκτεταμένης λόγω του Ηλίου Γήϊνης ατμόσφαιρας.

Οι πρώτες εικόνες από το διαστημικό παρατηρητήριο της NASA IMAGE (Imager for Magnetopause to Aurora Global Exploration) δείχνουν για πρώτη φορά την ολική εξασθένηση και ροή της θερμότητας, ιονισμένα αέρια (πλάσμα) γύρω από τη Γη καθώς αυτά έχουν μεταφερθεί μέσω του ηλιακού ανέμου. 

Το IMAGE εκτοξεύτηκς να μελετήσει και να παρακολουθήσει τον καιρό στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης (δείτε και το άρθρο Το βόρειο Σέλας ). Να  ανακαλύψη πως αντιδρά η ατμόσφαιρα με τα σωματίδια και τα μαγνητικά πεδία που έρχονται από τον Ήλιο. 
Οι διαταράξεις στην περιοχή των ηλεκτρισμένων (ιονισμένων ) αερίων μπορεί να διαταράξει τις δορυφορικές, τηλεφωνικές και ραδιοφωνικές επικοινωνίες καθώς και τα ηλεκτρικά συστήματα.

"Το IMAGE είναι ο πρώτος μετεωρολογικός δορυφόρος για τις διαστημικές καταιγίδες" είπε ο Dr. James Burch, κύριος υπεύθυνος-ερευνητής για το IMAGE στο  Southwest Research Institute, του San Antonio στο Texas. "Αυτός ο επαναστατικός δορυφόρος κάνει αυτές τις αόρατες θύελλες ορατές. Κατα μία έννοια μας επιτρέπει ο IMAGE να δούμε τη Γη μέσω μιας φιάλης πλάσματος. Προσδοκούμε με λαχτάρα την άφιξη αρκετών ηλιακών δελτίων καιρού που σχετίζονται με τις μέγιστες ηλιακές καταιγίδες που τώρα λαμβάνουμε."

Η πρώτη εικόνα του πρωτονικού στέμματος Η πρώτη εικόνα του "πρωτονικού στέμματος" κοιτάζοντας από ψηλά προς την ατμόσφαιρα της Γης.

Οι προηγούμενοι δορυφόροι εξερευνούσαν την ταραχώδη αυτή περιοχή ανιχνεύοντας σωματίδια και πεδία καθώς αυτά περνούσαν μέσα από αυτά. Αυτή η τεχνική περιόριζε την εικόνα τους σε μικρά τμήματα αυτής της τεράστιας και δυναμικής περιοχής, που εκτείνεται κάτω από το φεγγάρι στην νυκτερινή πλευρά της Γης.
"Ο παλιός τρόπος να ανιχνεύουμε θύελλες είναι σαν να προσπαθούμε να κατανοήσουμε σφοδρές καταιγίδες οδηγώντας τριγύρω τους με ένα βροχόμετρο, είπε ο Dr. Thomas Moore, επιστήμονας της NASA στην Maryland υπεύθυνος για το IMAGE. "Με το IMAGE, θα βλέπουμε σε μεγάλη εικόνα, σαν τα συστήματα των θυελλών που τα βλέπουμε από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους."

Οι πρώτες εικόνες

"Αυτές οι πρώτες εικόνες από το IMAGE δείχνουν βαρύ καιρό στο διάστημα" είπε ο Dr. James Green.

Νέφος ενεργητικών σωματιδίων γύρω από τη Γη.Ένα νέφος ενεργητικών σωματιδίων γύρω από τη Γη.

Τρία όργανα καλούμενα Neutral Atom Imaging καταγράφουν την πυράκτωση των ταχέων ατόμων που έρχονται από παντού στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Έτσι αποκαλύπτεται το σχήμα και η κίνηση των νεφών του πλάσματος που δημιουργούν μια μαγνητική θύελλα.

Το όργανο της άκρα υπεριώδους ακτινοβολίας συλλέγει τις  πρώτες εικόνες από το διάστημα, του Γήϊνου στέμματος (σέλαος)  πρωτονίων. Το στέμμα αυτό που είναι ένα φαντασμαγορικό οπτικό φαινόμενο κι είναι γνωστό σαν Βόρειο και Νότιο Σέλας, εμφανίζεται σε περιοχές μεγάλου πλάτους. Το στέμμα πρωτονίων είναι αόρατο με γυμνούς οφθαλμούς και δεν έχει ποτέ ειδωθεί από το διάστημα.
Το όργανο αυτό του IMAGE συλλαμβάνει τις πρώτες ολοκληρωμένες εικόνες της πλασμό-σφαιρας (ή ιονόσφαιρας), μιάς πολύ λεπτής στρώσης στην ανώτερη Γήϊνη ατμόσφαιρα, από ηλεκτρισμένα σωματίδια. Η πλασμό-σφαιρα εκτείνεται περίπου 20.000 km στο διάστημα. Επιστήμονες λέγουν ότι οι εικόνες από αυτήν την περιοχή θα είναι μιά ευαίσθητη ένδειξη, των μελλιντικών δραστηριοτήτων της μαγνητικής καταιγίδας.
Τα όργανα απεικόνισης του πλάσματος εξασφαλίζουν μια τρισδιάστατη εικόνα της πλασμό-σφαιρας, βυθομετρώντας την με ράδιο-παλμούς, όπως η υπέρηχη εικόνα του ανθρώπινου σώματος. Για να το κατορθώσουν αυτό, χρησιμοποιούν την μεγαλύτερη κεραία που αναπτύχθηκε στο διάστημα, μακρύτερη κι από το ύψος του Empire State Building.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα Το βόρειο Σέλας , Πως φθάνουν τα φορτισμένα σωμάτιο στην Γη..

Home