Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας-Πως να μείνετε υγιείς στον Ήλιο

Από σελίδα της EPA (Αμερικανικός Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος)

1. Επιστροφή στην εισαγωγή

2. Η έκθεση στον Ήλιο και πώς υπολογίζεται ο δείκτης UV;

Αυτή η δημοσίευση περιέχει πληροφορίες για τους κινδύνους της υγείας που προκαλούνται από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία και περιγράφει τις προφυλάξεις που οι άνθρωποι μπορούν   να πάρουν για να προστατευθούν από την υπερέκθεση στον ήλιο. Το 1994, ο Αμερικανικός οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA) και η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εισήγαγαν τον UV δείκτη, σαν μια καθημερινή αναφορά στα επίπεδα των UV ακτινοβολιών, στα οποία μπορεί να εκτεθεί ο κόσμος. Ο δείκτης προβλέπει τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας της επόμενης ημέρας σε μια κλίμακα 0 έως 10+.

Αυτές οι πληροφορίες περιέχουν και τις γενικές συμβουλές ασφάλειας για την έκθεση στον ήλιο καθώς επίσης και τις συγκεκριμένες συμβουλές υγείας για κάθε UV επίπεδο δεικτών. Αυτές οι συμβουλές είναι το προϊόν της στενής συνεργασίας μεταξύ EPA, NWS, της Αμερικανικής Ακαδημίας της Δερματολογίας και της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

  • Έχει υπάρξει μια άνοδος κατά 1.800% στο κακόηθες μελάνωμα από το 1930 έως σήμερα.
  • Ένας Αμερικανός πεθαίνει από τον καρκίνο του δέρματος κάθε ώρα.
  • Ένας στους πέντε Αμερικανούς αναπτύσσει τον καρκίνο δέρματος.
  • Οι άνθρωποι παίρνουν το 80% της έκθεσης του ήλιου όλης της διάρκειας της ζωής τους από την ηλικία των 18 ετών.

Γιατί πρέπει να ανησυχείτε τόσο πολύ από τον ήλιο;

Η UV ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί  να απειλήσει σοβαρά ανθρώπινη υγεία με τους ακόλουθους τρόπους.

1. Ηλιακό έγκαυμα

Το προφανέστερο αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο περιλαμβάνει την ερυθρότητα και μερικές φορές τη διόγκωση, τη δημιουργία φουσκαλών, τον πυρετό, και τη ναυτία.  

2. Πρόωρο ζάρωμα

Μακροπρόθεσμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αλλάξει τη σύσταση του δέρματός σας, που του δίνει μια ζαρωμένη σκληρή, εμφάνιση. Ο ήλιος μπορεί επίσης να προκαλέσει τους αποχρωματισμούς στον τόνο των δερμάτων συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων, κίτρινων, γκρίζων, ή καφετιών σημείων.

3. Καρκίνος δέρματος

Η συνεχής έκθεση στον ήλιο στον ήλιο και τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορούν με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσουν στον καρκίνο του δέρματος. Οι πιό κοινές θέσεις για τον καρκίνο του δέρματος είναι σε εκείνα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα αυτιά, και τα χέρια.

Οι τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι βασικά  το καρκίνωμα των κυττάρων, το καρκίνωμα κυττάρων squamous , και το κακόηθες μελάνωμα.

  • Τα βασικά καρκινώματα κυττάρων είναι όγκοι που εμφανίζονται συνήθως με μορφή μικρών σαρκωδών επαρμάτων ή κονδύλων.

  • Τα καρκινώματα των κυττάρων Squamous εμφανίζονται ως κόνδυλοι ή ως κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα.

  • Τα κακοήθη μελανώματα μπορούν να εμφανιστούν χωρίς προειδοποίηση ως μαύρα ογκίδια ή άλλες σκοτεινές περιοχές στο δέρμα.

Και οι τρεις τύποι μπορούν να είναι ιάσιμοι εάν ανιχνευθούν στα αρχικά στάδιά τους. Θα βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα πιθανά προβλήματα, κάνοντας περιοδικά τις κατάλληλες εξετάσεις. Εάν παρατηρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στην εμφάνιση των ελιών του δέρματος ή των φακίδων, ελάτε σε επαφή με ένα δερματολόγο.

4. Ευαισθησία από την έκθεση στον ήλιο

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν κυψέλες, φουσκάλες, ή κόκκινες κηλιδωμένες περιοχές ως αλλεργική αντίδραση στην έκθεση στον ήλιο. Ορισμένα φάρμακα, αρώματα, και καλλυντικά μπορούν επίσης να καταστήσουν μερικούς ανθρώπους ευαίσθητους στον ήλιο

5. Καταστολή και ασθένεια ανοσοποιητικών συστημάτων

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημά σας και να κάνει το σώμα σας πιό τρωτό στις μολύνσεις και τους καρκίνους. Ασθένειες, όπως ο έρπης και ο Λύκος, μπορούν να γίνουν χειρότερες με την έκθεση στον ήλιο.

6. Ζημιές ματιών

Η αμερικανική ακαδημία της οφθαλμολογίας έχει προειδοποιήσει ότι η υπερβολική έκθεση στην UV ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ένα επίπονο έγκαυμα του κερατοειδούς χιτώνα. Η χρόνια έκθεση των οφθαλμών στην UV ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει την επίπτωση "του καταρράκτη" και άλλες ασθένειες όπως ο "εκφυλισμός" ή η ανάπτυξη των σημείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τύφλωση.

Χρησιμοποιώντας τον UV δείκτη

Ο UV δείκτης μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να γνωρίσει το επίπεδο της έκθεσης της UV   ακτινοβολίας που αναμένεται μια δεδομένη ημέρα. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις απλές προστατευτικές συμπεριφορές για να μειώσουν τον κίνδυνο από τον καρκίνο δέρματος και τις άλλες σχετικές ασθένειες από τον ήλιο. Αυτό που ακολουθεί είναι μια περιγραφή του κάθε UV επιπέδου και θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να προετοιμαστούν.

UV: 0 έως 2 Ελάχιστος κίνδυνος

Ενας τέτοιος δείκτης UV σημαίνει ελάχιστο κίνδυνο για το μέσο άτομο:

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μείνουν στον ήλιο μέχρι και 1 ώρα, κατά τη διάρκεια των ωρών της μέγιστης ισχύος του ήλιου, 10 π.μ. έως 4 μ.μ., χωρίς έγκαυμα.

  • Οι άνθρωποι με  πολύ ευαίσθητο δέρμα και τα νήπια πρέπει πάντα να προστατεύονται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

3 έως 4: Χαμηλός κίνδυνος

Ενας τέτοιος δείκτης UV 3 έως 4 σημαίνει χαμηλή επικινδυνότητα από την μη προστασία στην έκθεση στον ήλιο. Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, εντούτοις, μπορούν να καούν σε λιγότερο από 20 λεπτά:

  • Φορέστε ένα φαρδύ καπέλο και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας.

  • Χρησιμοποιήστε κρέμα ηλίου με δείκτη spf τουλάχιστον 15 και φορέστε πουκάμισα με μακριά μανίκια.

Ένας εύκολος τρόπος να βρείτε πόση UV έκθεση παίρνετε είναι να ψάξετε τη σκιά σας:

  • Εάν η σκιά σας είναι πιό ψηλή από εσάς (το πρωί και αργά το απόγευμα), η UV έκθεσή σας είναι πιθανό να είναι χαμηλή.

  • Εάν η σκιά σας είναι κοντύτερη από εσάς (γύρω στο μεσημέρι), εκτίθεστε στα υψηλά επίπεδα UV ακτινοβολίας. Επιδιώξτε να είστε στη σκιά και να   προστατεύσετε το δέρμα σας και τα μάτια σας.

UV: 5 έως 6 Μέσος κίνδυνος

Ένας δείκτης UV 5 έως 6 σημαίνει μέσο κίνδυνο για ζημιά από την μη προστατευτική   έκθεση στον ήλιο. Οι ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας άνθρωποι μπορούν να καούν σε λιγότερο από 15 λεπτά. Χρησιμοποιήστε κρέμα ηλίου με δείκτη spf τουλάχιστον 15. Φορέστε ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσει τα μάτια σας

  • Χρησιμοποιήστε κρέμα ηλίου εάν απασχολείστε υπαίθρια και θυμηθείτε να προστατεύσετε τις ευαίσθητες περιοχές όπως τη μύτη και τα  αυτιά σας. Η κρέμα αποτρέπει το ηλιακό έγκαυμα και μερικά από τα καταστρεπτικά αποτελέσματα του ήλιου στο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Χρησιμοποιήστε μια κρέμα για τα χείλη που εξασφαλίζει προστασία από τον ήλιο. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν για να προστατεύσουν μερικούς ανθρώπους από τον έρπητα.

Αν είστε στις σκιές
Φορώντας γυαλιά ηλίου προστατεύετε τα βλέφαρα των ματιών σας καθώς επίσης και τους φακούς.

UV 7 έως 9: Υψηλός κίνδυνος

UV 7 έως 9 σημαίνει υψηλή ζημιά από την  έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Οι ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας άνθρωποι θα καούν σε λιγότερο από 10 λεπτά. Ελαχιστοποιήστε την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των ωρών της μεσημβρίας, από 10 π.μ. έως 4 μ.μ. προστατευθείτε με γενναιόδωρη επάλειψη κρέμας ηλίου με spf τουλάχιστον 15. Φορέστε προστατευτικό ιματισμό και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια: 

  • Στα εξωτερικά μέρη, επιδιώξτε τη σκιά. Μην ξεχάστε ότι το νερό, η άμμος, το πεζοδρόμιο, και η χλόη αντανακλούν τις UV ακτίνες ακόμη και κάτω από ένα δέντρο, κοντά σε ένα κτήριο, ή κάτω από μια σκιερή ομπρέλα.

  • Φορέστε  μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια που γίνονται από στενά σφικτά υφάσματα. Οι UV ακτίνες μπορούν να περάσουν μέσα από τις τρύπες και τα διαστήματα.

Παραμονή στο παιχνίδι
Να είστε προσεκτικός κατά τη διάρκεια των στερεότυπων υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως ο αθλητισμός ή η  κηπουρική ή το παιχνίδι. Θυμηθείτε ότι η έκθεση στην UV  ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα ισχυρή εάν εργάζεστε ή παίζετε μεταξύ των ωρών αιχμής 10 π.μ. και 4 μ.μ. . Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι πρέπει να φορέσουν προστατευτική κρέμα ηλίου  και να έχουν   προστασία των ματιών για να αποφύγουν τον πολύ δυνατό ήλιο.

10+ πολύ υψηλός κίνδυνος

Ένας δείκτης UV πάνω από 10+ σημαίνει τον πολύ υψηλό κίνδυνο από την  έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.. Οι άνθρωποι ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας θα καούν σε λιγότερο από 5 λεπτά. Οι υπαίθρια εργαζόμενοι διατρέχουν κίνδυνο σημαντικό λόγω της πολύ έντονης έκθεσης στον ήλιο. Ελαχιστοποιήστε την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των ωρών της μεσημβρίας, από 10 π.μ. σε 4 μ.μ. Προστατευθείτε με γενναιόδωρη επάλειψη κρέμας ηλίου με spf τουλάχιστον 15, κάθε 2 ώρες. Φορέστε προστατευτικό ιματισμό και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια:

  • Αποφύγετε να είστε στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο.

  • Φορέστε  γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν 99 έως 100 τοις εκατό όλες τις UV ακτίνες (τόσο UVA όσο και UVB). Κάποια μείωση του μπλε φωτός επίσης θα είναι ευεργετική αλλά τα χρώματα δεν πρέπει να παραμορφωθούν σοβαρά.

  • Φορέστε ένα κάλυμμα ή ένα καπέλο με έναν φαρδύ γείσο, το οποίο θα εμποδίσει το 50 τοις εκατό περίπου της UV ακτινοβολίας να φθάσει στα μάτια. Φορώντας γυαλιά ηλίου μπορείτε επίσης να εμποδίσετε το υπόλοιπο των UV ακτίνων.

Απομονώστε τη θερμότητα
Εάν είναι δυνατόν, μείνετε στο σπίτι σας, τις ημέρες όταν ο UV δείκτης είναι πολύ υψηλός. Εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία να χαλαρώσετε με ένα καλό βιβλίο από το να κινδυνεύσετε με τα επικίνδυνα επίπεδα της έκθεσης του ήλιου. Προσπαθήστε να μην ασκήσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες σας, είτε στην εργασία είτε στο παιχνίδι, εκτός αν προστατεύεστε με κρέμα ηλίου, καπέλο, και γυαλιά ηλίου. 

Home