Καταπληκτική επιτυχία - Wow!
Μέρος 10ο

Άρθρο, Ιούλιος 2002

Η πιο μακροχρόνια λειτουργία καθώς επίσης και μία από τις διασημότερες αναζητήσεις διευθύνθηκε με τη χρήση του γιγαντιαίου ράδιο τηλεσκοπίου "Big Ear" στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιου. Το "Big Ear" δεν ήταν κανένα συνηθισμένο ράδιο-τηλεσκόπιο: αντί του εξοικειωμένου "πιάτου", αποτελούνταν από μια επίπεδη επιφάνεια αλουμινίου με μέγεθος τριών γηπέδων ποδοσφαίρου, με έναν γιγαντιαίο ανακλαστήρα σε κάθε άκρη - ένα επίπεδο και ένα παραβολικό. Η ευαισθησία του ήταν ισοδύναμη με αυτήν ενός πιάτου 175-ποδιών. Από το 1973 μέχρι την αποσυναρμολόγησή της το 1998 (για να κάνει χώρο για ένα γήπεδο γκολφ!), η σημαντικότερη αποστολή του ήταν μια συνεχής αφιερωμένη αναζήτηση  SETI στη γραμμή του υδρογόνου.

Η πιο διάσημη στιγμή στην ιστορία του Big Ear, γι' αυτό και κέρδισε μια σπουδαία θέση στα χρονικά της έρευνας SETI, ήταν τη νύχτα της 15ης Αυγούστου του 1977. Όπως και σε κάθε άλλη νύχτα, καθώς το Big Ear έψαχνε στους ουρανούς για ένα εξωγήινο σήμα, οι παρατηρήσεις του καταγράφονταν σε ένα φύλλο: συνεχώς εκτυπωνόταν ένας μακρύς κατάλογος από γράμματα και αριθμούς ένας μακρύς κατάλογος για καθένα από τα πενήντα κανάλια που ανιχνεύονταν από το τηλεσκόπιο. Ξαφνικά ένας κατάλογος χαρακτήρων εμφανίστηκε καταγράφοντας μια ασυνήθιστη μετάδοση στη συχνότητα του καναλιού 2: "6EQUJ5" έγραφε ο κατάλογος. Ο εθελοντής Jerry Ehman πετάχτηκε τρομαγμένος. Ο Ehman ήταν ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Franklin στη πόλη Columbus, ο οποίος έλεγχε τι έγραφε ο κατάλογος εκείνη η νύχτα. Τότε αυτός κύκλωσε τον κώδικα για να το ξαναεξετάσει αργότερα και πρόσθεσε ένα απλό σχόλιο στα περιθώρια "Wow!" (Μπράβο! Καταπληκτική επιτυχία!).


Το ράδιο τηλεσκόπιο Big Ear στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιου, όπως εμφανίστηκε πριν από την κατεδάφισή του το 1998

Αυτή ήταν, φυσικά, το διάσημο σήμα "Wow!" (καταπληκτική επιτυχία!), το οποίο εισήχθη αμέσως στη γνώση του SETI. Η σειρά "6EQUJ5" περιέγραψε τη δύναμη του ληφθέντος σήματος κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου. Στο σύστημα που χρησιμοποιείτο εκείνη την εποχή στο Big Ear, κάθε αριθμός από 1 έως 9 αντιπροσώπευε το επίπεδο του σήματος  πάνω από τον θόρυβο του υποβάθρου. Προκειμένου να επεκταθεί η κλίμακα, το προσωπικό πρόσθεσε γράμματα, με το καθένα από το A έως το Z να αντιπροσωπεύει όλο και περισσότερο ισχυρότερα επίπεδα σημάτων. Το 6EQUJ5 αντιπροσώπευε ένα σήμα που αυξανόταν σε ισχύ έως το επίπεδο "U"," και έπειτα βαθμιαία υποχωρεί. Στην πιο γνωστή σημείωση, το σήμα αυξήθηκε από το μηδέν έως το επίπεδο 30 "sigmas" πάνω από τον θόρυβο υποβάθρου, και μειώθηκε έπειτα πάλι στο μηδέν, όλα σε ένα χρόνο 37 δευτερολέπτων.

Σε δύο πτυχές αυτού του σήματος εστιάστηκε αμέσως η προσοχή του Ehman και του διευθυντή του προγράμματος John Kraus, ο οποίος είδε τα αποτελέσματα το επόμενο πρωινό. Καταρχήν, 37 δευτερόλεπτα ήταν ακριβώς ο χρόνος που απαιτείται στην ανιχνευτική ακτίνα του Big Ear έως ότου ερευνήσει ένα δεδομένο σημείο πάνω στους ουρανούς. Λόγω αυτού, οποιοδήποτε σήμα που προέρχεται από το διάστημα θα ακολουθούσε ακριβώς το πρότυπο σήματος "Wow!"  - που αυξάνεται και ύστερα μειώνεται μέσα σε 37 δευτερόλεπτα. Αυτό απέκλεισε ουσιαστικά τη πιθανότητα να ήταν το σήμα το αποτέλεσμα μιας γήινης ράδιο παρέμβασης.

Αφετέρου, το σήμα δεν ήταν συνεχές, αλλά διαλείπον. Οι Kraus και Ehman ήξεραν ότι, επειδή το Big Ear έχει δύο χωριστές ακτίνες που ανιχνεύουν την ίδια περιοχή του ουρανού διαδοχικά, αρκετά λεπτά χωριστά. Αλλά το σήμα εμφανίστηκε σε μία μόνο ακτίνα και όχι στην άλλη, δείχνοντας ότι ήταν "κλεισμένο" μεταξύ των δύο ανιχνεύσεων. 

Ένα λοιπόν ισχυρό, και μη συνεχές σήμα που προέρχεται από το εξωτερικό διάστημα: Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το Big Ear είχε ανιχνεύσει ένα εξωγήινο σήμα;


Το έντυπο από τον υπολογιστή του σήματος "Wow" (καταπληκτική επιτυχία!), μαζί με το διάσημο σχόλιο του Jerry Ehman.

Από το 1977 διάφορες προσπάθειες που έγιναν για να βρουν ξανά το σήμα "Wow!", απέτυχαν. Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε την πηγή του ισχυρότερου και σαφέστερου σήματος που ήρθε ποτέ κατευθείαν σε μια αναζήτηση SETI. 

Καθώς ήταν αναμφισβήτητα τεχνητό, και σχεδόν βεβαίως ουράνιας προέλευσης, ο Jerry Kraus σκέπτεται ότι μπορεί να είχε προέλθει από ένα διαστημικό όχημα (ανθρώπινο διαστημικό όχημα) που αυτός και το προσωπικό του Big Ear δεν γνώριζαν. 

Αυτό θα ήταν βεβαίως ένα ευφυές ουράνιο σήμα, αλλά όχι ένα εξωγήινο. Και ακόμα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ήταν κάτι άλλο - ένα αληθινό σήμα από έναν εξωγήινο πολιτισμό. Εκτός κι αν το σήμα ανιχνευθεί πάλι, δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε σίγουρα τι είναι. 


Κεντρική σελίδα Wow! Καταπληκτική επιτυχία! Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
HomeHome