Η NASA εξετάζει αντιδραστήρες σχάσης για ενέργεια στη Σελήνη

Πηγή: NASA, 11 Σεπτεμβρίου 2008

Κατά την επιστροφή των αστροναυτών στο φεγγάρι με αποστολές μεγάλης διάρκειας, θα πρέπει να βρεθούν αξιόπιστες πηγές ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια θα είναι άφθονη για μια περίοδο 14 γήινων ημερών (σεληνιακή ημέρα), αλλά τι γίνεται με την εξίσου μεγάλη σεληνιακή νύχτα; Μηχανικοί της NASA διερευνούν τη δυνατότητα να παρέχει την απαραίτητη ισχύ η πυρηνική σχάση.

Αν έχετε όμως στο νου σας ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Three Mile Island θα είναι στο φεγγάρι, αφήστε τους φόβους σας στην άκρη. Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται στο διάστημα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που είναι στη Γη, λέει ο Lee Mason της NASA, που είναι ο κύριος ερευνητής για τη δοκιμή ενός συστήματος με σχάση που θα βρίσκεται στο φεγγάρι. Δεν υπάρχουν μεγάλοι πύργοι ψύξης, και ο αντιδραστήρας θα έχει περίπου το μέγεθος ενός σπιτικού σκουπιδοτενεκέ. Φυσικά, δεν θα παράγει τόση ενέργεια όση οι μεγάλοι αντιδραστήρες στη Γη, αλλά θα πρέπει να είναι περισσότερο από επαρκής για την προβλεπόμενη ενεργειακή ανάγκη ενός σεληνιακού φυλακίου.

"Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια δοκιμαστική μονάδα με όλα τα βασικά συστατικά ενός συστήματος σχάσης που θα δίνει ενέργεια καθώς και τα συστήματα ελέγχου, σε μια επίγεια προσομοίωση του σεληνιακού χώρου", λέει ο Mason. "Ο δικός μας μακροπρόθεσμος στόχος είναι να είμαστε τεχνολογικά έτοιμοι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, όταν η NASA αναμένεται να αποφασίσει για τον τύπο του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, που θα χρησιμοποιηθεί για τη σεληνιακή επιφάνεια."

Ένα επιφανειακό σύστημα πυρηνικής σχάσης που θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στο φεγγάρι έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια σταθερή ηλεκτρική ενέργεια 40 κιλοβάτ, αρκετή για περίπου οκτώ κατοικίες πάνω στη Γη. Λειτουργεί με την διάσπαση ατόμων ουρανίου σε ένα αντιδραστήρα για την παραγωγή θερμότητας, που στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Το σύστημα αυτό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε σκληρά περιβάλλοντα, όπως αυτό στην επιφάνεια της σελήνης ή του Άρη, γιατί δεν βασίζονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Το κύριο συστατικό αυτών των επιφανειακών συστημάτων παραγωγής ενέργειας από σχάση είναι μια πηγή θερμότητας, ένα σύστημα μετατροπής της ενέργειας, καθώς και την διανομή της θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας για τον κλιματισμό κλπ.

Ο Glenn πρόσφατα έκανε μια σύμβαση για το σχεδιασμό και την ανάλυση δύο διαφορετικών τύπων προηγμένων μονάδων μετατροπής της ενέργειας ως το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης ενός πλήρους συστήματος επίδειξης. Αυτές οι μονάδες μετατροπής της ενέργειας είναι απαραίτητοι για την επεξεργασία της θερμότητας, που παράγεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα και θα μετατραπεί αργότερα σε ηλεκτρική ισχύ.

Δύο διαφορετικές εταιρείες έχουν κάνει σχέδια που μπορούν να παράγουν συνολικά 12 κιλοβάτ. Το ένα σχέδιο χρησιμοποιεί κινητήρες εμβόλων και το άλλο ένα στρόβιλο υψηλής ταχύτητας σε συνδυασμό με ένα περιστροφικό εναλλάκτη.

Οι κατασκευαστές θα επιλεγούν μετά από έναν χρόνο μελέτης και ανάλυσης. Ο έλεγχος των μη πυρηνικών συστημάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2012 ή το 2013 για να ελεγχθεί η απόδοση και η ασφάλεια των συστημάτων, καθώς και να καθοριστεί αν τα εν λόγω συστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν εύκολα στο φεγγάρι, ή ακόμη και για τον Άρη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Με 'σεληνιακό σκυρόδεμα' μπορεί να κατασκευαστούν κτίρια στο φεγγάρι
34 χρόνια μετά την πρώτη προσεδάφιση, σχεδιάζεται ο εποικισμός της Σελήνης
Το CEV ήδη ετοιμάζεται για την επιστροφή στη Σελήνη το 2018
Η NASA σχεδιάζει την επιστροφή της στη Σελήνη το 2020
Μια ηλιόλουστη γωνία στη Σελήνη πρόκληση για δημιουργία αποικίας

Home