Πέρασε τελικά κοντά από τον αστεροειδή Steins το Rosetta

Πηγή: AFP, 6 Σεπτεμβρίου 2008

Μετά το πετυχημένο πέρασμα του διαστημοπλοίου Rosetta κοντά από τον αστεροειδή «2867 Steins», σε απόσταση περίπου 360 εκατ. χλμ. από τη Γη στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του από τον αστεροειδή Steins.


Η τροχιά του διαστημοπλοίου πέρα από τον κόκκινο πλανήτη για να συναντήσει τον αστεροειδή

Οι εικόνες, που μεταδόθηκαν στο κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, δείχνουν αρκετούς μικρούς κρατήρες πάνω στον αστεροειδή και δύο τεράστιους (ο ένας διαμέτρου 2 χλμ.), σαφής ένδειξη ότι το ουράνιο σώμα έχει πολύ μεγάλη ηλικία και υπέστη διαδοχικές προσκρούσεις άλλων σωμάτων (όσο πιο πολλοί είναι οι κρατήρες, τόσο παλαιότερο θεωρείται ένα ουράνιο σώμα - μέχρι τώρα έχουν μετρηθεί 23 κρατήρες στον Steins).


Steins Ένα διαμάντι στον ουρανό

Το σχήμα του αστεροειδή, που είναι ασυνήθιστα φωτεινός και περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του σε περίπου έξι ώρες, είναι ακανόνιστο και η διάμετρός του 4,6 χλμ, ενώ πιστεύεται ότι προήλθε από τη σύγκρουση μεγαλύτερων αστεροειδών στην αρχή δημιουργίας του ηλιακού συστήματος. Αποτελείται από πυριτικά άλατα και βασάλτη και σχεδόν καθόλου σίδηρο. Ποτέ μέχρι τώρα ένας αστεροειδής αυτού του είδους (του λεγόμενου τύπου-Ε) δεν είχε παρατηρηθεί άμεσα από διαστημόπλοιο.

«Ο αστεροειδής Steins μοιάζει με διαμάντι στον ουρανό», δήλωσε ο Uwe Keller, του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, υπεύθυνος για το σύστημα απεικόνισης OSIRIS του Rosetta.

«Ο Steins μπορεί να είναι μικρός, αλλά κάνουμε μεγάλη επιστήμη», δήλωσε ο David Southwood, διευθυντής της ESA. «Όσο καλύτερα μαθαίνουμε τα διαφορετικά είδη αστεροειδών, τόσο καλύτερα θα καταλάβουμε την καταγωγή μας στο παρελθόν». Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, η αυξημένη γνώση για τους αστεροειδείς θα μετριάσει τους κινδύνους πρόσκρουσής τους στη Γη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το διαστημόπλοιο Rosetta  συναντά τον αστεροειδή Steins στις 5 Σεπτεμβρίου

Home