Η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει έως και 1.5 μέτρο μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα

Πηγή: ANI, 16 Απριλίου 2008

Μια νέα επιστημονική ανάλυση προβλέπει ότι η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να ανέβει έως 1.5 μέτρο μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Η νέα ανάλυση προέρχεται από μια βρετανο-φινλανδική ομάδα που έφτιαξε ένα υπολογιστικό μοντέλο που συνδέει τις θερμοκρασίες με τη στάθμη της θάλασσας για τις τελευταίες δύο χιλιετίες. Το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) πρόβλεψε μια μέση άνοδο της στάθμης της θάλασσας 28 έως 43 εκατοστά μέχρι το 2100.

Όπως είναι ευνόητο, αύξηση τέτοιου μεγέθους θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στον πλανήτη, καθώς πολλές περιοχές θα βυθιστούν, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Υπεύθυνο για την αύξηση της στάθμης είναι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική.

Η Svetlana Jevrejeva από το ωκεανογραφικό εργαστήριο Proudman είπε ότι τα προηγούμενα 2.000 χρόνια ο παγκόσμιος μέσος όρος της στάθμης της θάλασσας ήταν πολύ σταθερός, ενώ μεταβαλλόταν κατά 20 εκατοστά περίπου.

"Αλλά μέχρι το τέλος του αιώνα, προβλέπουμε ότι θα ανέβει μεταξύ 0.8 και 1.5 μέτρα. Η γρήγορη άνοδος στα επόμενα χρόνια συνδέεται με τη γρήγορη τήξη των πάγων." πρόσθεσε.

"Μπορεί να μην έχουμε ακριβή στοιχεία για τις στάθμες πριν 2.000 χιλιάδες χρόνια, αλλά αυτήν την περίοδο παρατηρήσαμε μια άνοδο περίπου 3 χιλιοστά ετησίως που είναι σημαντική. Πολλοί δε επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα αυτό αναμένουν να δουν μια επιτάχυνση της ανόδου, " λέει η Jevrejeva .

Μια πλήρης τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής θα ανέβαζε τη στάθμη της θάλασσας κατά πολλά μέτρα. αλλά η διαδικασία, εάν συμβεί, θα διαρκούσε για αιώνες.

Η φινλανδική ομάδα βάσισε την ανάλυσή της σε ένα μοντέλο που είναι σε θέση να προσομοιώσει με ακρίβεια τις στάθμες της θάλασσας, που παρατηρούνται αξιόπιστα από τις αλλαγές της παλίρροιας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 300 ετών. Η νέα ανάλυση, που είναι μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της IPCC, παρουσιάστηκε σε μια ευρωπαϊκή συνεδρίαση Γεωεπιστημών στη Βιέννη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Προειδοποίηση για την άνοδο της στάθμης της Μεσογείου
Λιώνουν με διπλάσιο ρυθμό οι παγετώνες
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει υποτιμηθεί
Μη αναστρέψιμη η καταστροφή στην Αρκτική

Home