Μη αναστρέψιμη η καταστροφή στην Αρκτική

Πηγή: Guardian, 16 Μαΐου 2006

Επιστήμονες που μελετούν τις κλιματικές αλλαγές εκφράζουν την απογοήτευση και τον προβληματισμό τους μετά την ανάλυση των στοιχείων του χειμώνα που πέρασε, καθώς αποδείχθηκε για μαια ακόμα φορά ότι ήταν θερμότερος από τον προηγούμενο.

Η άποψη αυτή στηρίχθηκε και στις παρατηρήσει των δορυφόρων ότι ο πάγος που καλύπτει την Αρκτική έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με πέρυσι, αλλά αντιθέτως οι πάγοι συνέχισαν να λιώνουν.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι ότι οι πάγοι που έλιωσαν εφέτος καλύπτουν έκταση μεγαλύτερη από τη Μ. Βρετανία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται τον χειμώνα δεν είναι πλέον επαρκώς χαμηλές ώστε να καλύψουν τις απώλειες πάγου που συντελούνται το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με αυτούς τους επιστήμονες η κατάσταση δείχνει πλέον μη αναστρέψιμη και οι πιο απαισιόδοξοι υπολογίσουν ότι οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό θα έχουν λιώσει μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Ως το 2003 υπήρχε μείωση των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά επρόκειτο για σταδιακή και με αργούς ρυθμούς μείωση. Εδώ και τρία χρόνια όμως το λιώσιμο γίνεται πλέον με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δημιουργεί πλέον ένα μονόδρομο καταοτροφής, αφού όσο αυξάνεται η θερμοκρασία και λιώνουν οι πάγοι θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

Τα κοραλλιογενή οικοσυστήματα

Μια από τις πρώτες επιπτώσεις από τη τήξη των πάγων και της αύξησης των επιπέδων της στάθμης της θάλασσας θα είναι η καταστροφή των κοραλλιογενών οικοσυστημάτων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα διεθνούς ερευνητικής ομάδας που μελέτησε κοραλλιογενείς υφάλους στις Σεϋχέλλες, οι οποίοι αντιμετώπισαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή το 1998 όταν αυξήθηκε απότομα η θερμοκρασία των υδάτων στην περιοχή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έξι χρόνια μετά την καταστροφή η διαδικασία της ανάκαμψης έχει μεν ξεκινήσει, αλλά είναι πολύ περιορισμένη.

Λιώνουν τα χιόνια στα βουνά

Μια άλλη επιστημονική έρευνα επισημάνει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, αφού δείχνει μια αισθητή μείωση της χιονοκάλυψης στα ψηλότερα βουνά τόσο στην Ευρώπης, όσο και των HΠA.

Ερευνητές του τμήματος της ενέργειας του Εθνικού Εργαστηρίου του Βορειοδυτικού Ειρηνικού των HΠA χρησιμοποίησαν ένα νέο παγκόσμιο κλιματικό μοντέλο με το οποίο προσομοίωσαν την κάλυψη του χιονιού σε βουνά σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1977 μέχρι το 2100.

Όπως διαπίστωσαν, μέχρι το τέλος του αιώνα, τα βουνά στην Ευρώπη και στις HΠA θα χάσουν σχεδόν το μισό από το νερό που υπάρχει στα χιόνια και τους πάγους. Το ίδιο θα συμβεί και στις Άνδεις στη Νότια Αμερική, ενώ στη Νέα Ζηλανδία οι χιονισμένες κορυφές θα εξαφανιστούν εντελώς. Οι ευρωπαϊκές Άλπεις θα χάσουν το 61% του χιονιού που είχαν το 2000.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η μείωση των επιπέδων των χιονιών κατά τη χειμερινή περίοδο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους που στηρίζονται στην τήξη τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό για την κατανάλωση, την ύδρευση και τις καλλιέργειες.

Επίσης πριν λίγες μέρες δύο ανεξάρτητες έρευνες έδειξαν ότι η μείωση της παγοκάλυψης συντελείται το ίδιο ανησυχητικά στην Αρκτική όσο και στους ορεινούς όγκους της Αφρικής.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι εάν ο ρυθμός μείωσης των πάγων που καταγράφεται από το 2003 συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα δούμε την Αρκτική χωρίς πάγους μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλεπόταν
Οι πάγοι της Γροιλανδίας ίσως πνίξουν τη Γη
Δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν γρήγορη θέρμανση της Αρκτικής
Η Αρκτική μπορεί να χάσει όλο τον πάγο της μέσα στον 21ο αιώνα