Οι πάγοι της Γροιλανδίας ίσως πνίξουν τη Γη

Από την ιστοσελίδα της Independent, Απρίλιος 2004

penguinsΤο μόνο που θα χρειαστεί για ν' αρχίσουν να λειώνουν οι πάγοι στην Γροιλανδία είναι μια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου.

Μια δραστική και αμετάκλητη άνοδος της στάθμης της θάλασσας στον κόσμο μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας, αν συνεχιστεί ανεξέλεγκτα η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Επιστήμονες υπολόγισαν ότι το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας - που ήταν σταθεροί εδώ και χιλιάδες χρόνια -μπορεί να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας ως και 7 μέτρα. Έτσι θα πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις ξηράς, καθώς και ευάλωτες πόλεις που έχουν χτιστεί στο επίπεδο της θάλασσας, όπως το Λονδίνο. Μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το Μπανγκλαντές, θα εξαφανιστούν.

Το μόνο που θα χρειαστεί για ν' αρχίσουν να λειώνουν οι πάγοι είναι μια αύξηση της θερμοκρασίας γύρω από τη Γροιλανδία κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου, λέει ο Jonathan Gregory, κλιματολόγος στο Κέντρο Μετεωρολογίας Χάντλεϊ και στο Πανεπιστήμιο Reading.

ice antarcticaΚαι οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα παραγόμενων από τον άνθρωπο αερίων του θερμοκηπίου θα έχει φτάσει γύρω στα μέσα του αιώνα σε επίπεδα που θα προκαλέσουν το λιώσιμο των πάγων.

"Αντίθετα με τους πάγους στον Αρκτικό Ωκεανό, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων λειώνει και ξανασχηματίζεται κάθε χρόνο, οι πάγοι της Γροιλανδίας, αν εξαφανιστούν, μπορεί να μην σχηματιστούν ξανά ακόμη κι αν το παγκόσμιο κλίμα επιστρέψει στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από τη βιομηχανική εποχή", τονίζουν ο Gregory και συνάδελφοι του σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Κρούουν τον κώδωνα

Στο μεταξύ, επιστήμονες δήλωσαν χθες πως περισσότερα από 300 από τα σπανιότερα και πιο εξωτικά πλάσματα στον κόσμο, ανάμεσα στα οποία οι ιπτάμενες αλεπούδες των νησιών Κομόρος και οι παπαγάλοι των Κολομβιανών Άνδεων με τα κίτρινα αυτιά, είναι παντελώς απροστάτευτα και είναι πιθανόν να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Μολονότι το 11,5% της επιφάνειας της Γης είναι προστατευμένη ζώνη, ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος έχουν ανακαλύψει πως υπάρχουν τεράστια χάσματα στην προστασία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση μοναδικών ειδών θηλαστικών, πουλιών και αμφιβίων.

Όπως δήλωσε η Άννα Ροντρίγκες του ιδρύματος Conservation International της Ουάσιγκτον, σχεδόν 150 απειλούμενα είδη θηλαστικών, 411 τύποι αμφιβίων, 232 είδη πουλιών και 12 είδη χελωνών ζουν σε μη προστατευόμενες περιοχές.

Προβλήματα πρωτοκόλλου

Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), οδηγούν σε μια αφύσικη άνοδο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Πριν από την εκβιομηχάνιση, η ατμόσφαιρα περιείχε 280 μέρη CO2 ανά εκατομμύριο (PPM). Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται με 370 PPM.

Η μελέτη στο περιοδικό Nature σκέφτεται σοβαρά σενάρια στα οποία το CO2 βρίσκεται στην ατμόσφαιρα με αναλογία 450, 550, 650, 750 και 1.000 PPM.

Η μόνη διεθνής συμφωνία για την περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου είναι το πρωτόκολλο του Κιότο του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί από τις βιομηχανικές χώρες να επιδιώξουν μια μικρή περικοπή στις εκπομπές των αερίων μέχρι το 2008-12.

Αλλά το σύμφωνο, που πρόσφατα επικυρώθηκε από τη Ρωσία,  για να εφαρμοστεί πρέπει να επικυρωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε παγκόσμιο επίπεδο σε CO2.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν γρήγορη θέρμανση της Αρκτικής
Η Αρκτική μπορεί να χάσει όλο τον πάγο της μέσα στον 21ο αιώνα
Δορυφόροι αποκαλύπτουν πως ένα κομμάτι πάγου της Ανταρκτικής γίνεται πιο πυκνό
Home