Το τέλος της Γης είναι κοντά ... σε 7.6 δισεκατομμύρια χρόνια

Πηγή: AFP, 22 Φεβρουαρίου 2008

Οι σπουδαίες ειδήσεις: Η Γη είναι καταδικασμένη να ψηθεί και έπειτα να καταβροχθιστεί από τον θνήσκοντα ήλιο.

Αλλά μην τρομάξετε: οι αστρονόμοι λένε ότι η 'αποδημία' του πλανήτη μας απέχει 7,6 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα.

Οι ασυνήθιστοι υπολογισμοί εμφανίζονται στο βρετανικό περιοδικό Astrophysics.

Μόλις πέρυσι, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ήταν πιο αισιόδοξες για τη Γη αφού προέβλεπαν ότι θα μπορούσε να αντέξει ακόμη και τον θάνατο του Ήλιου.

Ο αστρονόμος Robert Smith, στο πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, προηγουμένως είχε υπολογίσει ότι μόλις τελειώσουν τα καύσιμα στον ήλιο, θα διασταλεί και θα μετατραπεί σε έναν επικίνδυνο "ερυθρό γίγαντα".

Αλλά η Γη -- ενώ θα τσουρουφλιστεί -- θα ξέφευγε από την τελευταία καταστροφή, πίστευε.

Ο Smith, που συνεργάζεται με τον Klauspeter Schroeder στο πανεπιστήμιο Guanajuato στο Μεξικό, έκανε νέους υπολογισμούς και δυστυχώς, για το σπίτι μας, φαίνεται ότι η Γη θα καταστραφεί εντελώς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βασικό πρόβλημα της Γης είναι ότι ο Ήλιος θ' αρχίσει σταδιακά να διογκώνεται και να γίνεται πιο φωτεινός- ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα πρώτα 4,5 δισ. έτη της ζωής του η φωτεινότητά του έχει ενισχυθεί κατά 40%.

Σε 1 δισ. χρόνια από τώρα ο Ήλιος υπολογίζεται ότι θα είναι κατά 10% πιο λαμπερός. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία των ωκεανών και θ΄ αρχίσουν σταδιακά να εξατμίζονται.

Σε 5,5 δισ. χρόνια, ο Ήλιος θα μείνει χωρίς καύσιμο υδρογόνο στον πυρήνα του και θ΄ αρχίσει να καίει υδρογόνο στα στρώματα που τον περιβάλλουν. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο πυρήνας του θα συρρικνωθεί και τα εξωτερικά στρώματα θα διογκωθούν- θα είναι η στιγμή που θα μετατρέπεται σε ερυθρό γίγαντα.

"Η ασθενής εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου θα επεκταθεί πέρα από την ορατή επιφάνειά της, και θα καλύψει τη Γη μέσα σε αυτά τα χαμηλής πυκνότητας εξωτερικά στρώματα," λέει ο Smith.

Οι πιθανότητες να γλιτώσει είναι περιορισμένες, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, θα κριθούν πολλά από τις διαστάσεις που θα λάβει τελικά ο κόκκινος γίγαντας και από το πόσο μακριά θα μετακινηθεί η Γη. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στη νέα του μορφή ο Ήλιος θα είναι 256 φορές μεγαλύτερος και 2.730 φορές πιο φωτεινός απ΄ ό,τι σήμερα. Όταν πια θα έχει καταναλώσει όλα του τα καύσιμα και τα εσωτερικά του στρώματα θ΄ αρχίσουν να καταρρέουν προς τον πυρήνα, θα παραχθεί ένα μικρό, πυκνό, ψυχρό άστρο, το αποκαλούμενο λευκός νάνος.

"Η έλξη που προκαλείται από αυτό το χαμηλής πυκνότητας αέριο είναι αρκετή να αναγκάσει τη γη για να παρασύρει προς το εσωτερικό, και τελικά για να συλληφθεί και να ατμοποιηθεί από τον ήλιο."

Βέβαια, η ζωή στη Γη θα έχει γίνει μάλλον δύσκολη πολύ πιο νωρίς.

Δισεκατομμύριο χρόνια από τώρα, καθώς ο ήλιος θα διαστέλλεται αργά, οι ωκεανοί θα εξατμιστούν, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με υδρατμούς (ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου), προκαλώντας έτσι παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας .

Ο Smith σκιαγραφεί δύο επιλογές, και οι δύο κατά γενική ομολογία είναι επιστημονική φαντασία, για να διαφύγουμε από αυτή την τραγική  μοίρα.

Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί η βαρυτική έλξη ενός διερχόμενου μεγάλου αστεροειδή για να ρυμουλκήσει ήπια τη Γη από τη ζώνη του κινδύνου.

Ένα ελαφρό τέτοιο 'σκούντημα' κάθε 6.000 χρόνια θα μπορούσε να είναι αρκετό για να επιζήσει η Γη για τουλάχιστον άλλα 5 δισεκατομμύρια χρόνια -- πρόβλεψε δε ότι ένας λάθος υπολογισμός θα στείλει τον αστεροειδή πάνω στη Γη, λέει ο Smith.

"Μια πιο ασφαλής λύση μπορεί να είναι να φτιαχτεί ένας στόλος διαπλανητικών "σωσίβιων λέμβων "που θα μπορούσαν να κάνουν μανούβρες στα όρια του Ήλιου,  αλλά αρκετά κοντά του για να χρησιμοποιήσουν την ενέργειά του," λέει.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πληροφορίες για το μελλοντικό θάνατο του ηλιακού συστήματος
Φαίνεται ότι έχει χορηγηθεί αναστολή στη Γη

Home