Το αληθινό κόστος των βιοκαυσίμων

Πηγή: AFP, 8 Φεβρουαρίου 2008

Δύο ανεξάρτητες έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ ανατρέπουν όσα πιστεύαμε ως σήμερα για τις καλλιέργειες φυτών τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία βιοκαυσίμων.

Σύμφωνα με την έρευνα (που διεξήγαγαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Minnesota, του Princeton και της Iowa) το ισοζύγιο του περιορισμού του διοξειδίου άνθρακα από τις καλλιέργειες αυτών των φυτών είναι ελλειμματικό σε σχέση με την απορρόφηση του διοξειδίου από τα δάση, τους βάλτους, τις σαβάνες και τις άλλες περιοχές που καταστρέφονται για να γίνουν χωράφια για φυτά που παράγουν βιοκαύσιμα. Ως γνωστόν τα βιοκαύσιμα απελευθερώνουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι τα ορυκτά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων θα πρέπει να καλλιεργούνται για πολλούς αιώνες και σε μεγάλες εκτάσεις ώστε ο περιορισμός των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (εξαιτίας της καύσης βιοκαυσίμων) να είναι ανάλογος με τις ποσότητες του διοξειδίου που απορροφούν τα δάση και οι άλλες περιοχές που καταστρέφονται για να δημιουργηθούν οι καλλιέργειες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στην Ινδονησία οι φυτείες παραγωγής φοινικέλαιου θα χρειαστούν 423 χρόνια για να καταφέρουν τελικά να ισοσκελίσουν το ισοζύγιο της απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από τους βάλτους που καταστράφηκαν για να δημιουργηθούν οι φυτείες.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα δάση του Αμαζονίου καταστρέφονται συστηματικά για τη δημιουργία καλλιεργειών σογιέλαιου το οποίο στη συνέχεια θα γίνει βιοκαύσιμο. Σύμφωνα με τον υπογράφοντα την έρευνα Jason Hill του Πανεπιστημίου της Minnesota, θα χρειαστούν 319 χρόνια για να καταφέρουν οι καλλιέργειες αυτές να ισοσκελίσουν το ισοζύγιο σε σχέση με τα δέντρα που κόπηκαν.

Ο Joe Fargione, επιστήμονας από την περιβαλλοντική ομάδα The Nature Conservancy δήλωσε "Μήπως το διοξείδιο του άνθρακα που χάνουμε μετατρέποντας τα δάση, τα λιβάδια, και τα έλη, ξεπερνά σε βάρος το διοξείδιο του άνθρακα που διατηρείται χρησιμοποιώντας τα βιολογικά καύσιμα αντί των ορυκτών καυσίμων; Και είναι εκπληκτικό ότι η απάντηση είναι όχι".

Η μελέτη έλαβε υπόψη το γεγονός ότι μετά από τους αιώνες, θα μπορούσε να εξισωθεί το ισοζύγιο, αλλά για τα επόμενα εκατό χρόνια ή και περισσότερα ακόμα, θα έκανε την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας χειρότερη.

Ο Stephen Polasky, ένας από τους συντάκτες της μελέτης από το πανεπιστήμιο Μινεσότας δήλωσε ότι "δεν έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα επειδή οι ιδιοκτήτες της γης ανταμείβονται για την παραγωγή του βιοπετρελαίου, αλλά δεν ανταμείβονται για τη διαχείριση του άνθρακα. Αυτό δημιουργεί κίνητρα για την υπερβολική εκχέρσωση του εδάφους και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στις εκπομπές άνθρακα."

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν την περίοδο προβλέπει ότι μέχρι το 2020, τα βιολογικά καύσιμα πρέπει να αποτελούν το 10% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το βιοντίζελ
Είναι τα βιοκαύσιμα ενεργειακή λύση για το πρόβλημα της ενέργειας;
Τα δέντρα δεν κατακρατούν πια το CΟ2

Home