Νέα απεικονιστική μέθοδος εξέτασης των μαστών είναι ασφαλής και ακριβέστερη της μαστογραφίας

Πηγή: Βήμα, 29 Μαρτίου 2007

Ένα νέο είδος απεικονιστικής εξέτασης των μαστών υπόσχεται ανίχνευση των όγκων με χρήση αβλαβούς φωτός αντί για χρήση ακτινών. Η νέα τεχνική «φωτίζει» κρυστάλλους ασβεστίου στον ιστό του μαστού οι οποίοι σχηματίζονται από τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα εξέταση θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τις νεότερες γυναίκες που εμφανίζουν πολύ πυκνό ιστό στους μαστούς τους. Οι συμβατικές μαστογραφίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού «χάνουν» συχνά όγκους οι οποίοι εντοπίζονται στον πυκνό ιστό των μαστών. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στους οποίους ανήκει το νέο επίτευγμα εκτιμούν ότι η νέα απεικονισπκή μέθοδος, σε συνδυασμό με χρήση ακτινών Χ, θα βοηθήσει σημαντικά στον εντοπισμό περισσότερων όγκων σε σύγκριση με τη συμβατική μαστογραφία.

Για τη διεξαγωγή της νέας εξέτασης χρησιμοποιείται αόρατο σχεδόν υπέρυθρο φθορίζον φως, καθώς και ο συνδυασμός δύο χημικών τα οποία προσδένονται σε συγκεκριμένους κρυστάλλους ασβεστίου. Ένα από τα χημικά ανήκει στα διφωσφωνικά, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των οστών. Το δεύτερο είναι ένα φθορίζον χημικό που λάμπει υπό το φως του σαρωτή.

Όταν πέσει φως στον ιστό των μαστών, τότε φωτίζονται οι περιοχές όπου έχουν σχηματιστεί κακοήθεις όγκοι. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαστογραφίες μπορούν να χάσουν ως και το 20% των καρκίνων, κυρίως όταν οι όγκοι είναι «κρυμμένοι» σε πυκνό ιστό. Σημειώνεται ότι περίπου οι μισές γυναίκες κάτω των 50 ετών αλλά και το ένα τρίτο των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών εμφανίζουν πολύ πυκνό μαστικό ιστό.

Η νέα τεχνική βασίζεται στο γεγονός ότι οι κακοήθεις όγκοι του μαστού περιέχουν υψηλά επίπεδα ενός συγκεκριμένου άλατος ασβεστίου που ονομάζεται υδροξυαπατίτης. Οι καλοήθεις όγκοι περιέχουν κυρίως ένα άλλο άλας, το οξαλικό άλας του ασβεστίου. Ο «σαρωτής» δείχνει τον υδροξυαπατίτη, αγνοώντας το οξαλικό άλας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέα μέθοδος μαστογραφίας δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα για τον καρκίνο του μαστού

Home