Νέα μέθοδος μαστογραφίας δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα για τον καρκίνο του μαστού

Πηγή: Reuters Καθημερινή, 28 Νοεμβρίου 2006

Ένας νέος τρόπος απεικόνισης των μαστών είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην αναγνώριση κακοηθειών, συγκριτικά με την παραδοσιακή μαστογραφία, και ταυτόχρονα πιο ανώδυνος για την εξεταζόμενη γυναίκα.

Η νέα τεχνολογική μέθοδος, που προσομοιάζει της αξονικής τομογραφίας, δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες των μαστών διευκολύνοντας τους γιατρούς να διαπιστώσουν κατά πόσο οι ανωμαλίες που βλέπουν στη δομή του μαστού είναι καλοήθεις όγκοι ή ουλώδης ιστός, ή είναι κακοήθης νεοπλασία που πρέπει να τύχει εκτομής και περαιτέρω εξέτασης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη επισημαίνουν ότι με τη νέα μέθοδο έλαβαν και εικόνες από περιοχές γύρω από τα πλευρά και την εξωτερική πλευρά των μαστών, προς τη μασχάλη, σημεία όπου εμφανίζεται το 50% των καρκινικών όγκων. Η νέα απεικονιστική συσκευή (Cone Beam Breast Computed Tomography) μπορεί να λάβει ολοκληρωμένες απεικονίσεις, 360 μοιρών, των μαστών, ενώ δεν υπάρχει λόγος συμπίεσης των αδένων μεταξύ των κρύων επιφανειών του μαστογράφου, όπως συμβαίνει σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά η μαστογραφία αποτελεί επώδυνη εμπειρία, που αποθαρρύνει τις γυναίκες να πραγματοποιούν τακτικά τις εξετάσεις τους.

Η νέα συσκευή CBBCT παίρνει 300 εικόνες γύρω-γύρω από το μαστό για περίπου 10 sec., εκπέμποντας ακτινοβολία παραπλήσια με αυτή της μαστογραφίας.

Όπως εξηγεί η δρ Avice O'Connell, διευθύντρια του τμήματος Απεικονιστικής στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, με τη νέα μέθοδο σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο καρκινικός όγκος φάνηκε πολύ καθαρά, ενώ δεν ήταν διακριτός στην κοινή μαστογραφία.

Η ομάδα της δόκτορος O'Connell εξακολουθεί να πραγματοποιεί κλινική δοκιμή του συστήματος, αλλά από τα αποτελέσματα που έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα, η νέα απεικονιστική μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματικότερη στον εντοπισμό κακοήθων όγκων ακόμα και σε ιδιαίτερα «πυκνούς», όπως λέγονται, μαστούς.

«Η μαστογραφία, ως μέθοδος, δεν είναι 100% ασφαλής. Ακόμα και όταν “διαβάζει” τις εικόνες ο καλύτερος γιατρός, ο πιο ειδικευμένος του κόσμου, περίπου 15% των όγκων δεν θα γίνουν αντιληπτοί».

Οι γυναίκες που έχουν ιδιαίτερα «πυκνούς» μαστούς πάντα εμφανίζουν διαγνωστική δυσκολία. Η μαστογραφία που δεν δείχνει την ύπαρξη όγκου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γυναίκα είναι υγιής. «Απλά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δούμε τίποτα, όχι απαραίτητα ότι δεν υπάρχει κάτι» εξηγεί η Αμερικανίδα ειδικός. Αρκετές φορές στη μαστογραφία εμφανίζεται μόνο το τμήμα της νεοπλασίας. Αυτό που παρουσιάζεται ως «λευκό στίγμα» στη μαστογραφία δεν είναι παρά ο πυρήνας ενός πολύ μεγαλύτερου όγκου.

Η δρ O'Connell πιστεύει ότι το νέο απεικονιστικό σύστημα μπορεί να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, ενώ θα είναι πολύ πιο άνετο για τις γυναίκες. «Ξαπλώνεις. Μένεις ακίνητη και όλα έχουν ολοκληρωθεί εντός δέκα δευτερολέπτων».

Αντί της βιοψίας, νέο είδος υπερήχων

Μία νέα συσκευή υπερήχων μπορεί να διακρίνει ποιοι από τους όγκους που εντοπίζει στους μαστούς είναι καλοήθεις και ποιοι είναι καρκινικοί και κατά συνέπεια πρέπει να αφαιρεθούν. Η νέα μέθοδος καταργεί, δηλαδή, την ανάγκη διερευνητικής βιοψίας όλων των μη φυσιολογικών ευρημάτων.

Όπως αναφέρει ο δρ Ρίτσαρντ Μπαρ, του εργαστηρίου Southwoods X-RAY and Open MRI, του Οχάιο, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα, η νέα τεχνική ονομάζεται απεικονιστική μέθοδος ελαστικότητας και αποτελεί ενισχυμένη εκδοχή των κοινών υπερήχων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Δρα επιτρέποντας την καταγραφή των κινήσεων του ιστού των μαστών κατά τη διάρκεια της εξέτασης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των πιο συμπαγών μαζών. Οι ακτινολόγοι πιστεύουν ότι οι όγκοι που εμφανίζονταν με μικρότερο μέγεθος στη νέα απεικονιστική τεχνική ήταν καλοήθεις, ενώ όσοι εμφανίστηκαν με μεγαλύτερο θεωρήθηκαν κακοήθεις.

Με τη νέα μέθοδο εξετάστηκαν 166 ύποπτοι όγκοι που είχαν εντοπιστεί στους μαστούς 99 γυναικών, οι οποίες αργότερα υποβλήθηκαν σε βιοψία. Η νέα τεχνική αναγνώρισε και τους 17 κακοήθεις όγκους όπως, εξάλλου, τα 105 από τα 106 καλοήθη νεοπλάσματα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Βελτιωμένες ακτινοβολίες Χ διακρίνουν καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα του μαστού
LED στοχεύουν όγκους
Οι ακτίνες X αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μερικές γυναίκες
Νανοσυσκευές μπορούν να 'ακούσουν' τον καρκίνο
Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου

Home