13 προεξέχοντες αμερικανοί φυσικοί στέλνουν επιστολή στον Πρόεδρο Μπους για το θέμα του Ιράν

Πηγή: Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego, 18 Απριλίου 2006

Δέκα τρεις από τους πιο προεξέχοντες φυσικούς της Αμερικής έχουν γράψει μια επιστολή στον Πρόεδρο Μπους, που θέλει να χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες πυρηνικά όπλα ενάντια στο Ιράν, καταγγέλοντας τον σαν "σοβαρά ανεύθυνο".  Τον προειδοποιεί δε ότι μια τέτοια δράση θα είχε "καταστρεπτικές συνέπειες για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου." Στους φυσικούς αυτούς περιλαμβάνονται πέντε Νομπελίστες, αλλά και άλλοι βραβευθέντες με το Εθνικό Μετάλλιο της Επιστήμης, όπως  και τρεις πρώην πρόεδροι της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικής.

Η επιστολή τους υποκινήθηκε από πρόσφατα άρθρα στις εφημερίδες Washington Post και New Yorker, όπου αναφέρθηκε ότι είναι υπό εξέταση από τους υπεύθυνους του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν με τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενάντια σε υπόγειες εγκαταστάσεις του με ουράνιο. Αυτές οι αναφορές ούτε επιβεβαιώθηκαν ούτε αμφισβητήθηκαν από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο.

Την επιστολή την ξεκίνησε ο Jorge Hirsch, ένας καθηγητής της φυσικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, που μαζί με άλλους 1800 φυσικούς πέρυσι το φθινόπωρο αποκήρυξε τις νέες αμερικανικές πολιτικές για τα πυρηνικά όπλα που περιλαμβάνουν προειδοποιητική χρήση των πυρηνικών όπλων ενάντια σε μη πυρηνικούς αντιπάλους τους.

Ο Hirsch έχει δημοσιεύσει επίσης 15 άρθρα στους τελευταίους μήνες, που τεκμηριώνει τους κινδύνους που συνδέονται με ένα πιθανό αμερικανικό πυρηνικό κτύπημα στο Ιράν.

"Είμαστε αυτοί που έφεραν τα πυρηνικά όπλα, και αισθανόμαστε ότι είναι καθήκον μας να συμβάλουμε στις προσπάθειες για να αποτρέψουμε την κακή χρήση τους", λέει ο Hirsch. "Οι φυσικοί ξέρουν καλύτερα για τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των όπλων που δημιούργησαν, και αυτοί οι διαπρεπείς φυσικοί μιλούν εξ ονόματος χιλιάδων συναδέλφων μας".

"Το γεγονός ότι η ύπαρξη αυτού του σχεδίου δεν έχει αμφισβητηθεί από τη κυβέρνηση πρέπει να είναι μία αιτία ενός μεγάλου συναγερμού, ακόμα κι αν είναι μόνο ένα υπό εξέταση διάφορων σχεδίων", προσθέτει. "Το κοινό θα πρέπει να ενωθεί με αυτούς τους διαπρεπείς επιστήμονες για να απαιτήσει από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να αρνηθεί δημόσια μια τέτοια παράνομη επιλογή ενάντια σε μια μη πυρηνική χώρα όπως είναι το Ιράν."

Η επιστολή επισημαίνει ότι τα "πυρηνικά όπλα είναι μοναδικά μεταξύ των όπλων μαζικής καταστροφής", και ότι τα πυρηνικά όπλα στα σημερινά οπλοστάσια έχουν μια συνολική δύναμη περισσότερη από 200.000 φορές της εκρηκτικής ισχύος της βόμβας, που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα, και η οποία προκάλεσε περισσότερους από 100.000  θανάτους.

Σημειώνουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία διαχωριστική γραμμή μεταξύ των μικρών και μεγάλων πυρηνικών όπλων, ούτε μεταξύ των πυρηνικών όπλων που στοχεύουν στις εγκαταστάσεις και εκείνα που στοχεύουν σε στρατούς ή τις πόλεις, και ότι η χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες των πυρηνικών όπλων μετά από 60 χρόνια, καθιστά τη χρήση των πυρηνικών όπλων από άλλους ακόμα πιο πιθανή.

"Μόλις χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ ένα πυρηνικό όπλο εκ νέου, θα αυξήσουν την πιθανότητα να το κάνουν κι άλλοι επίσης", γράφουν οι φυσικοί. "Σε έναν κόσμο με πολλά έθνη που έχουν πυρηνικά όπλα, και κανένα πλέον 'ταμπού' ενάντια στη χρήση των πυρηνικών όπλων, θα υπάρχει μεγάλος πλέον κίνδυνος ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν σε ένα παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, με την πιθανότητα να καταστραφεί ο πολιτισμός μας."

Η επιστολή απηχεί την κύρια αντίρρηση των φυσικών για τη χρήση των πυρηνικών όπλων, τονίζοντας ότι η πυρηνική συνθήκη της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων θα βλαφτεί αμετάκλητα από τη χρήση τους ή ακόμα και την απειλή της χρήσης των πυρηνικών όπλων από ένα πυρηνικό έθνος ενάντια σε ένα μη πυρηνικό, με καταστρεπτικές συνέπειες για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου.

"Είναι σοβαρά ανεύθυνη πράξη από τις ΗΠΑ, σαν τη μεγαλύτερη υπερδύναμη που είναι, να εξετάζουν σχέδια δράσης που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην καταστροφή της ζωής στον πλανήτη. Πιέζουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγγείλει δημόσια ότι δεν έχει μια τέτοια πυρηνική επιλογή, στην περίπτωση επίθεσης ενάντια αντιπάλων της χωρίς πυρηνικά όπλα, στο παρόν ή στο μέλλον, και πιέζουμε τους αμερικανούς να ανυψώσουν τις φωνές τους για αυτό το θέμα."

Οι 13 φυσικοί είναι:

  • Philip Anderson, καθηγητής φυσικής του  πανεπιστημίου του Princeton και Νομπελίστας.

  • Michael Fisher, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Maryland και βραβευμένος με το βραβείο Wolf.

  • David Gross, καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Institute Kavli στην Καλιφόρνια και Νομπελίστας.

  • Anthony Leggett, καθηγητής φυσικής στο Illinois και Νομπελίστας

  • Frank Wilczek, καθηγητής φυσικής στο MIT και Νομπελίστας

  • Douglas Osheroff, καθηγητής φυσικής στο Stanford και Νομπελίστας

  • Επίσης οι: Jorge Hirsch, καθηγητής φυσικής στο San Diego, Leo Kadanoff  καθηγητής φυσικής στο Σικάγο, Joel Lebowitz, καθηγητής φυσικής και μαθηματικών, Eugen Merzbacher, καθηγητής φυσικής στη Βόρεια Καρολίνα, Andrew Sessler, στο Lawrence Berkeley Laboratory , George Trilling, καθηγητής φυσικής στην Καλιφόρνια, Edward Witten, καθηγητής της φυσικής στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών.

    Το γράμμα των φυσικών βρίσκεται εδώ

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Κίνηση PugWash - 45 χρόνια αγώνων για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την πρόοδο της ανθρωπότητας
Νόμπελ Ειρήνης στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
Πέθανε ο μεγάλος φυσικός και ειρηνιστής Joseph Rotblat