Εικόνες που τράβηξε το Mars Reconnaissance Orbiter δείχνουν νέα γεωλογικά σχήματα στον ισημερινό του Άρη

Πηγή: Reuters, 25 Μαρτίου 2006

Το αμερικανικό εξερευνητικό διαστημόπλοιο Mars Reconnaissance Orbiter, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από τις 10 Μαρτίου 2006,  έστειλε στη Γη τις πρώτες εικόνες του Άρη από τις κάμερες υπερυψηλής ευκρίνειας που διαθέτει, ενώ βρισκόταν σε ύψος 3.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Άρη. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες δείχνουν μια μεγάλη διώρυγα στον ισημερινό του κόκκινου πλανήτη, που ίσως να σχηματίσθηκε από ροή νερού κατά το παρελθόν.

Η σύνθεση από δέκα επιμέρους φωτογραφίες απεικονίζει μια περιοχή 49,8 επί 18,8 χιλιομέτρων στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου. Αυτό ανακοίνωσε το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. Τα μικρότερα αντικείμενα που διακρίνονται έχουν πλάτος περίπου 7,5 μέτρα, ωστόσο το διακριτικό όριο από τις κάμερες αναμένεται να φτάσει το ένα μέτρο όταν το σκάφος βρεθεί στην τελική τροχιά χαρτογράφησης.

Οι υπεύθυνοι μηχανικοί του διαστημικού οχήματος υπολογίζουν ότι θα φτάσει μετά από 7 μήνες (Νοέμβριος του 2006) στην τελική του τροχιά (σε ύψος 300 χιλιομέτρων) για να συλλέξει τα προγραμματισμένα στοιχεία από τον κόκκινο πλανήτη. Από εκεί θα τα μεταδίδει για τουλάχιστον 4 χρόνια - έως το 2010.

Το Mars Reconnaissance Orbiter φέρνει έξι όργανα για τη μελέτη του Άρη, από τα υπόγεια στρώματα του έως την κορυφή της ατμόσφαιρας. Μεταξύ των οργάνων είναι η ισχυρότερη τηλεσκοπική φωτογραφική κάμερα που στάλθηκε ποτέ στο διάστημα και θα αποκαλύψει βράχους στο μέγεθος ενός μικρού γραφείου. Ένα προηγμένο όργανο εξέτασης των ορυκτών θα είναι σε θέση να προσδιορίσει περιοχές - σχετικές με την ύπαρξη νερού και μετάλλων - τόσο μικρές όσο και ένα γήπεδο μπέιζ-μπώλ. Πρόκειται για ένα ραντάρ που θα διαπερνά το έδαφος, φτιαγμένο από την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία, με σκοπό να παρατηρεί κάτω από την επιφάνεια για στρώματα ή βράχους, πάγο και, εάν υπάρχει σήμερα νερό στο υπέδαφος σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια.

Το Mars Reconnaissance Orbiter θα χαρτογραφήσει το 1% της επιφάνειας του Άρη, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές προσεδαφίσεις ακόμη και επανδρωμένων αποστολών.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Σε τροχιά ο Mars Orbiter γύρω από τον Άρη