Η Ρωσία σχεδιάζει να φτιάξει ένα ορυχείο στη Σελήνη για την παραγωγή ηλίου-3

Πηγή: The Independent, 27 Ιανουαρίου 2006

Η Ρωσία σχεδιάζει να φτιάξει ορυχεία στη Σελήνη με σκοπό την εξόρυξη ενός ελπιδοφόρου ενεργειακού πόρου, που οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της γης για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Ο Nikolai Sevastyanov, προϊστάμενος της γιγαντιαίας διαστημικής εταιρίας Energia της Ρωσίας, έχει παρουσιάσει τα σχέδια για να κατασκευαστεί μια μόνιμη βάση στο φεγγάρι μέσα σε μια δεκαετία και να αρχίσει έτσι η εξόρυξη σε βιομηχανική κλίμακα του σπάνιου ηλίου-3, ένα ελαφρύ ισότοπο του κανονικού ηλίου-4, από το 2020.

Ο σκοπός τους είναι να χρησιμοποιηθεί το μη ραδιενεργό στοιχείο ήλιο-3 για να τροφοδοτήσει τους θερμοπυρηνικούς σταθμούς παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, για να πετύχουν με αυτό την πυρηνική σύντηξη.

Η τεχνολογία που μπορεί να εκμεταλλευτεί το ήλιο 3 είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, αλλά για τους επιστήμονες θεωρείται ως ένα ιδανικό καύσιμο του μέλλοντος ενώ διάφορες χώρες εκφράζουν ενδιαφέρον για την παραγωγή του. Ο αγώνας των Ρώσων τώρα είναι να είναι οι πρώτοι που θα το καταφέρουν.

Οι ρώσοι επιστήμονες έχουν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν "σεληνιακούς εκσκαφείς" προκειμένου να θερμάνουν την επιφάνεια του φεγγαριού και να εξάγουν το στοιχείο αυτό, ενώ ο Sevastyanov έχει πει σε μια ακαδημαϊκή διάσκεψη ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται έντονα να κάνει κανονικές διαστημικές πτήσεις και να φέρνει πίσω στη γη το συντομότερο δυνατόν το ήλιο-3 .

Η κρατική εταιρία του, μία από τις ισχυρότερες στον διαστημικό τομέα, συντάσσει ήδη τα σχέδια για να μετατρέψει τις προτάσεις για τις βάσεις και την εξόρυξη σε πραγματικότητα. Το νέο διαστημικό λεωφορείο Klipper της Ρωσίας, που σήμερα είναι στις αρχικές φάσεις του σχεδιασμού του, αλλά και η κάψουλα Parom, η οποία θα ρυμουλκεί μεγάλα διαστημικά κοντέινερ, θα διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα. Επίσης, και και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Τα ορυκτά καύσιμα θα κρατήσουν 50 έως 100 χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης. Δεν υπάρχουν όμως αποθέματα ηλίου 3 στη γη. Στο φεγγάρι, υπάρχουν  αποθέματα μεταξύ ενός εκατομμυρίου και 500 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αποθεμάτων φαίνεται να είναι στη Θάλασσα της Ηρεμίας.

Ο Sevastyanov πρόβλεψε ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες ικανοί να καίνε ήλιο 3 θα αναπτυχθούν σύντομα και μόνο ένας τόνος αυτού του ισοτόπου θα παρήγαγε ενέργεια ισοδύναμη τουλάχιστον με 14 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.

"Δέκα τόνοι του ηλίου-3 θα ήταν αρκετοί να ικανοποιήσουν τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες της Ρωσίας", πρόσθεσε. Εντούτοις, η Ρωσία δεν είναι η μόνη η ενδιαφερόμενη χώρα για την τεχνολογία. Οι αμερικανοί επιστήμονες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το ήλιο-3, υποστηρίζοντας ότι φορτίο ενός διαστημικού λεωφορείου με αυτό το ισότοπο, θα ήταν επαρκές για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Αμερικής για ηλεκτρική ενέργεια για ένα έτος.

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ο διαστημικός αγώνας είχε να κάνει περισσότερα με το γόητρο αλλά σε μια εποχή που ο κόσμος έχει γίνει ενήμερος για την πεπερασμένη φύση των πόρων του, ένας νέος αγώνας στον 21ο αιώνα αναπτύσσεται με έναν πολύ διαφορετικό στόχο: να εξασφαλίσουν μια νέα πηγή ενέργειας για τις μελλοντικές γενεές. Το ήλιο-3 έχει σαν κύριο πλεονέκτημα του ότι δεν είναι ραδιενεργό, έτσι δεν θα υπήρχε πρόβλημα μόλις το χρησιμοποιήσουν.

Αλλά υπάρχουν και οι σκεπτικιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα είναι πάρα πολύ δαπανηρό και δύσκολο να αναπτυχθεί η τεχνολογία.

Το ρωσικό γραφείο καθόρισε ότι απαιτούνται 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθεί το κύρος της Ρωσικής Διαστημικήε Υπηρεσίας όπως ήταν προηγουμένως στην ΕΣΣΔ, αλλά εάν αυτό είναι αρκετό για να ξεκινήσουν τα σχέδια για την εξόρυξη του ήλιου 3 παραμένει άγνωστο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το μίνι διαστημικό λεωφορείο Klipper θα φτιαχτεί από Ρωσία και Ευρώπη
Η NASA σχεδιάζει την επιστροφή της στη Σελήνη το 2020
Μια ηλιόλουστη γωνία στη Σελήνη πρόκληση για δημιουργία αποικίας
34 χρόνια μετά την πρώτη προσεδάφιση, σχεδιάζεται ο εποικισμός της Σελήνης
Το φεγγάρι Ένας κόσμος εγκαταλειμμένος γεμάτος κρατήρες