Να είστε έτοιμοι για το πρώτο λεπτό του 2006 με τα 61 δευτερόλεπτα

Πηγή: Reuters, 25 Δεκεμβρίου 2005

Οι επιστήμονες θα καθυστερήσουν φέτος την είσοδο του 2006, λόγω εξ αιτίας του πρώτου εμβόλιμου δευτερόλεπτου σε μία επταετία, μια χρονική καθυστέρηση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των μεταβολών που προκαλεί η περιστροφή της Γης.

Η διόρθωση αυτή θα επιτευχθεί με την παρεμβολή ενός επιπλέον δευτερολέπτου στα ατομικά ρολόγια και στις τέσσερις πλευρές του πλανήτη ακριβώς στα μεσάνυχτα, όταν θα δείχνουν την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Coordinated Universal Time), την οικουμενικώς παραδεδεγμένη σταθερή χρονική μονάδα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μέτρων και Τεχνολογίας (NIST).

"Απολαύστε μία Πρωτοχρονιά μεγαλύτερη κατά ένα δευτερόλεπτο", τονίζει το Ινστιτούτο στη διευκρινιστική ανακοίνωσή του. "Αυτή τη χρονιά μπορείτε να φυσήξετε την ‘κόρνα’ σας ένα δευτερόλεπτο πιο πολύ".

Η Συντονισμένη Παγκόσμιος Ώρα συμπίπτει με τη χειμερινή ώρα του Λονδίνου. Τα ατομικά ρολόγια εκείνη τη στιγμή θα γράφουν 23:59:60 πριν γίνουν όλα μηδέν.

Το εμβόλιμο αυτό δευτερόλεπτο προστίθεται προκειμένου να διατηρηθεί μία ενιαία χρονική μέτρηση εντός 0,9 δευτερολέπτων του χρόνου περιστροφής της Γης, ο οποίος μπορεί να επιταχυνθεί, ή να επιβραδυνθεί, εξαιτίας πλήθους παραγόντων- μεταξύ των άλλων λόγω των ωκεάνιων παλιρροιών.

Το πρώτο εμβόλιμο δευτερόλεπτο παρεμβλήθη στις 30 Ιουνίου 1972, όπως τονίζει το NIST.

Μολονότι είναι πιθανόν να υπάρξει κι ένα αρνητικό δευτερόλεπτο - δηλαδή ν’ αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο από την Συντονισμένη Παγκόσμιο Ώρα - έως σήμερα είχαμε μόνον προσθέσεις δευτερολέπτων, που οφείλεται στις παλιρροιακές επιβραδύνσεις.

Από το 1999 έως πρόσφατα, τα δύο καθιερωμένα χρονικά συστήματα μέτρησης σε δύο περιπτώσεις ήλθαν σχεδόν σε χρονικό συγχρονισμό, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθεση ενός δευτερολέπτου.

Υπεύθυνη για την παρεμβολή του επιπλέον δευτερολέπτου είναι η Διεθνής Υπηρεσία Περιφοράς της Γης και Συστημάτων Αναφοράς. Βάσει διεθνούς συμφώνου, ως προτιμώμενες χρονικές στιγμές για την πρόσθεση των εμβόλιμων δευτερολέπτων ορίσθηκαν η 30η Ιουνίου κι η 31η Δεκεμβρίου.

Οι ακριβείς μετρήσεις του χρόνου χρειάζονται για τα συστήματα πολύ γρήγορων επικοινωνιών,  μεταξύ των άλλων.


Μια συνοπτική ματιά στην ιστορία του χρόνου

* Η παγκόσμια ώρα Γκρήνουιτς (μέση ώρα στον Μεσημβρινό) προήλθε από την ανάγκη να υπολογιστεί κατά μέσο όρο το μήκος της ηλιακής ημέρας, η οποία ποικίλλει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

* Ο πρώην αστρονόμος John  Flamstead, πρώην βασιλικός αστρονόμος, υπολόγισε την περιστροφή της γης στον 17ο αιώνα χρησιμοποιώντας τα πρώτα ακριβή ρολόγια

* Το Γκρήνουιτς επιλέχτηκε ως πρωταρχικός μεσημβρινός το 1884 σε μια διάσκεψη 25 εθνών στην Ουάσιγκτον

* Το πρώτο ατομικό ρολόι χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει το χρόνο το 1955

* Από το 1972, ο παγκόσμιος χρόνος και η διεθνής ατομική ώρα έχουν συγχρονιστεί με την προσθήκη επιπλέον - περιστασιακά - δευτερολέπτων (το γνωστό πήδημα)

* Όταν παρεμβάλλεται ένα πρόσθετο δευτερόλεπτο αυτό γίνεται μετά από το τελευταίο δευτερόλεπτο είτε του Δεκεμβρίου είτε του Ιουνίου, είτε εξαιρετικά του Μαρτίου, είτε του Σεπτεμβρίου

* Όλα τα πρόσθετα δευτερόλεπτα μέχρι τώρα είναι θετικά, που σημαίνει ότι έχουν προστεθεί στο έτος. Είναι δυνατό όμως να αφαιρεθούν δευτερόλεπτα, εάν αρχίσει να επιταχύνεται η γήινη περιστροφή

* Έχουν γίνει μέχρι τώρα 22 πρόσθετα δευτερόλεπτα από το 1972, ενώ το τελευταίο έγινε το 1999

* Η παραδοσιακή ναυσιπλοϊα, που χρησιμοποιεί το φεγγάρι και τα αστέρια, είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί το χρόνο με μια ακρίβεια μερικών δευτερολέπτων

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Βρετανοί επιστήμονες εναντίον Αμερικανών για ένα δευτερόλεπτο