Βρετανοί επιστήμονες εναντίον Αμερικανών για ένα δευτερόλεπτο

Πηγή: Independent, 10 Νοεμβρίου 2005

Βρετανοί επιστήμονες και ιστορικοί έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο για να πολεμήσουν αμερικανική πρόταση για να αλλαχθεί ο τρόπος μέτρησης του χρόνου. Δηλαδή, να αποσυνδεθεί η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της με τον τρόπο που μετράμε σήμερα την ώρα.

The Hands of TimeΘεωρούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο για να καταργήσει το "πήδημα" του δευτερολέπτου - να προστεθεί ένα δευτερόλεπτο τα μεσάνυχτα κάθε νέου έτους θα μετακινούσε βασικά τη θέση του μεσημβρινού του Γκρήνουιτς προς ανατολάς.

Η πρόταση των αμερικανών ειδικών στον χρόνο συζητήθηκε πριν λίγες μέρες σε μια συνεδρίαση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη και αναμένεται να παρθεί σύντομα μια απόφαση.

Πιστεύεται ότι αυτοί θέλουν να απορρίψουν το "πήδημα"  του δευτερολέπτου λόγω των τεχνικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει κατά την αλλαγή μερικών ατομικών ρολογιών.

Εντούτοις, η Kristen Lippincott, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Θαλάσσιου Μουσείου στο Λονδίνο, είπε ότι υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα από την κατάργηση του συνηθισμένου τρόπου της πρόσθεσης του ενός δευτερολέπτου. "Εάν ξεφορτωθούμε αυτό το "πήδημα" καταστρέφουμε την έννοια του τι ώρα έχουμε", τόνισε η Δρ Lippincott.

"Για πρώτη φορά στην Ιστορία θα αποχωριστεί ο μηχανισμός της ώρας από την περιστροφή της Γης και την κίνηση του Ήλιου και των άστρων. Μια πρακτική συνέπεια θα είναι οι γραμμές του γεωγραφικού μήκους να μετακινηθούν προς τα ανατολικά", συνέχισε.

Η περιστροφή της γης έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση από την αυγή της ιστορίας για τον καθορισμό της ώρας, αλλά ο πλανήτης δεν ολοκληρώνει πάντα μια πλήρη περιστροφή σε 24 ώρες ακριβώς, επειδή περιστρέφεται ελαφρώς πιο αργά κάθε έτος.

Για να αντιδράσουν σε αυτό το φαινόμενο, και για να κρατήσουν το χρόνο σε συγχρονισμό με το γήινο καθημερινό κύκλο της νύχτας και της ημέρας, οι ειδικοί στον χρόνο έχουν προσθέσει μερικές φορές ένα δευτερόλεπτο (πηδούν ένα δευτερόλεπτο) συνήθως στο νέο έτος, αλλά μερικές φορές και τον Ιούνιο, ή εξαιρετικά σπάνια το Μάρτιο ή το Σεπτέμβριο.

Η πρόσθεση του επιπλέον δευτερολέπτου δεν γίνεται κάθε έτος, και αυτό κρίνεται απαραίτητο μόνο μετά από προσεκτικούς υπολογισμούς για την ταχύτητα με την οποία η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται από το τελευταίο "πήδημα" του δευτερολέπτου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής και Αναφοράς της Γης, ένα διεθνές σώμα που εδρεύει στο παρατηρητήριο του Παρισιού, έχει αποφασίσει ότι θα προστεθεί ένα δευτερόλεπτο στο τέλος αυτής της χρονιάς.

Πριν από την εποχή των ατομικών ρολογιών, το πήδημα του ενός δευτερολέπτου δεν ήταν απαραίτητο, επειδή τα ρολόγια μπορούσαν να ρυθμιστούν όποτε εθεωρείτο απαραίτητο.

Αλλά επειδή τα ατομικά ρολόγια είναι πολύ ακριβή, αυτή η πρόσθεση του 1 δευτερολέπτου είναι αναγκαία για να τα κρατήσουν συντονισμένα με το όχι και τόσο ακριβές ρολόι της καθημερινής περιστροφής της Γης.

Ο Jonathan  Betts, έφορος αρχαιοτήτων στο Βασιλικό Παρατηρητήριο, είπε ότι αν καταργηθεί ο παραδοσιακός τρόπος θα ήταν πρόβλημα αν ο ήλιος ανέτελλε στις 4 το απόγευμα ή το βράδυ ή τη νύχτα. Γιατί όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητές μας συνδέονται από την αρχή με την περιστροφή της γης.

Μια συνοπτική ματιά στην ιστορία του χρόνου

* Η παγκόσμια ώρα Γκρήνουιτς (μέση ώρα στον Μεσημβρινό) προήλθε από την ανάγκη να υπολογιστεί κατά μέσο όρο το μήκος της ηλιακής ημέρας, η οποία ποικίλλει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

* Ο πρώην αστρονόμος John  Flamstead, πρώην βασιλικός αστρονόμος, υπολόγισε την περιστροφή της γης στον 17ο αιώνα χρησιμοποιώντας τα πρώτα ακριβή ρολόγια

* Το Γκρήνουιτς επιλέχτηκε ως πρωταρχικός μεσημβρινός το 1884 σε μια διάσκεψη 25 εθνών στην Ουάσιγκτον

* Το πρώτο ατομικό ρολόι χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει το χρόνο το 1955

* Από το 1972, ο παγκόσμιος χρόνος και η διεθνής ατομική ώρα έχουν συγχρονιστεί με την προσθήκη επιπλέον - περιστασιακά - δευτερολέπτων (το γνωστό πήδημα)

* Όταν παρεμβάλλεται ένα πρόσθετο δευτερόλεπτο αυτό γίνεται μετά από το τελευταίο δευτερόλεπτο είτε του Δεκεμβρίου είτε του Ιουνίου, είτε εξαιρετικά του Μαρτίου, είτε του Σεπτεμβρίου

* Όλα τα πρόσθετα δευτερόλεπτα μέχρι τώρα είναι θετικά, που σημαίνει ότι έχουν προστεθεί στο έτος. Είναι δυνατό όμως να αφαιρεθούν δευτερόλεπτα, εάν αρχίσει να επιταχύνεται η γήινη περιστροφή

* Έχουν γίνει μέχρι τώρα 22 πρόσθετα δευτερόλεπτα από το 1972, ενώ το τελευταίο έγινε το 1999

* Η παραδοσιακή ναυσιπλοϊα, που χρησιμοποιεί το φεγγάρι και τα αστέρια, είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί το χρόνο με μια ακρίβεια μερικών δευτερολέπτων

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τι είναι χρόνος;